Leonardo da Vinci, uitvinder

Deze wereldberoemde kunstenaar, onder andere bekend om zijn Mona Lisa. Hij beschikte naast de gaven van het schilderen ook andere kunsten, hij was onder meer ook architect, wetenschapper en uitvinder. Zijn dagboeken zijn lange tijd verborgen geweest, pas in de 19e eeuw werden zijn in spiegelbeeld geschreven aantekeningen gevonden. Nu ruim 400 jaar later bleken veel van zijn ideeën uitvoerbaar

Leonardo

Geboren op 15 april 1452 als een buitenechtelijk kind uit een relatie tussen de notaris van Vinci, in Italië, en een boerendochter, wordt Leonardo een klassieke studie ontzegd (wat zou er dan van hem geworden zijn, een nog genialer man?). Toch wist deze jongen uit te groeien tot één van de meest beroemde mensen ter wereld. Hij is nu al meer dan 500 jaar dood en nog steeds wordt er over hem gesproken. Naast alle andere talenten die hij bezat, was hij ook een (chaotische) uitvinder.

Uitvindingen van Leonardo

Leonardo ontwikkelde een unieke houding tegenover nieuwe machines. Hij begreep hoe elk onderdeel afzonderlijk werkte, wat hij moest doen om hen te verbeteren. Hij ontwierp machines die niemand ooit had gezien. Door zijn tekentalent kon hij op papier denken, waardoor hij tot in de precisie alles kon optekenen. Tegenwoordig worden zijn tekeningen nog steeds als blauwdrukken gebruikt om perfect werkende modellen tot stand te brengen.

De meeste uitvindingen van de hand van Leonardo da Vinci zijn ruim 400 jaar na het optekenen daadwerkelijk gemaakt.

Leonardo beschreef al zijn uitvindingen in spiegelbeeld. Dit was voor hem een soort geheimschrift en tot de 19e eeuw zijn al deze geschriften verborgen gebleven. Enkele van de door hem opgetekende uitvindingen zijn:
  • De parachute
  • Pedaal aangedreven vliegtuig
  • Helikopter
  • Radarboot
  • Duikerspak
  • Waterschoenen
  • Geautomatiseerd kanon
  • De voorloper van de tank
En nog veel meer.

Hieronder de beschrijvingen van een paar van zijn opgetekende uitvindingen, hoe ze er volgens Leonardo uit moesten zien en gewerkt zouden moeten hebben.

De parachute

In zijn dagboeken heeft Leonardo diverse tekeningen gemaakt van vliegmachines, propellers, duikhelm en parachute.

In 1483 schrijft hij in spiegelbeeld,misschien handiger omdat hij linkshandig was, een toelichting dat met de uitvinding,de parachute, van grote hoogte gesprongen kan worden zonder gewond te raken. De parachute is aan het begin van deze eeuw nagemaakt van hout en canvas, precies zoals Da Vinci beschreef. Uiteindelijk woog het geheel 90 kilo en had een 6,7 m² groot houten frame. De Engelsman Adrian Nicolas liet zich in Zuid-Afrika tot een hoogte van 3,5 kilometer brengen waarna hij met de parachute van Da Vinci probleemloos zweefde. Omdat hij ervan uitgegaan was dat de parachute niet bestuurbaar was sneed hij zich op 600 meter hoogte los en landde met een hedendaagse parachute. Hij kreeg ongelijk, want vlak bij zijn landingplek, kwam ook de parachute van Leonardo terecht.

De helikopter

Nadat hij eerst had geprobeerd om een soort vleugels te maken zoals vogels hebben, ontdekte hij dat hij de spierkracht van de mens anders diende te gebruiken om de lucht in te komen. Hij ontwikkelde de vliegende schroef, een metalen geraamte met daaroverheen linnen. Deze linnen schroef moest door mensenkracht worden aangedreven zodat ze ging draaien. Hij dacht dat als het snel gedraaid zou worden het geheel omhoog zou klimmen.

In totaal zijn aantekeningen teruggevonden van honderden vliegende tuigen. Het is helaas onbekend of en welke ontwerpen hij echt heeft gemaakt en uitgetest. Pas vier eeuwen later zal de mens het luchtruim veroveren.

Het duikerspak en waterschoenen

Hij ontwerpt een afzonderlijk met een masker dat de neus en mond omvatte en waarbij een tank met luchtvoorraad, voor het onderwater ademen, op de borst van de duiker was bevestigd. Het had zandzakken voor de ballast en zelfs aan de urineafvoer had hij gedacht. In één van zijn ontwerpen heeft hij een luchtpijp van 50 cm getekend, wat wel gezien kan worden als de snorkel.

In een andere tekening worden zwemhandschoenen met vliezen gevonden.

De voorloper van de tank

Ondanks zijn afschuw van het doden van dieren heeft Leonardo diverse oorlogswapens, waarvan enkele dodelijk kunnen zijn, ontworpen. Een ervan was de voorloper van de huidige tank. Hij ontwierp een cirkelvormige gepantserde tank met 36 kanonnen die de vijand in alle richtingen kon beschieten. De kanonnen waren in de onderrand gemonteerd. De koepel van het geheel was draaibaar.

Deze tank had twee lagen, de onderlaag was van koper en de bovenlaag van hout. Het geheel had vier wielen, er konden vier tot zes militairen in, en het moest met mensenkracht worden voortgedreven.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van Leonardo Da VinciHet leven van Leonardo Da VinciLeonardo Da Vinci leefde tijdens de renaissance, tijdens zijn leven maakte hij schilderijen, beelden en nog veel meer. H…
De Mona Lisa (La Joconde)De Mona Lisa (La Joconde)Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. Het schilderij w…
Cryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpCryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpIn het populaire boek the Da Vinci Code, geschreven door Dan Brown, is de cryptex een van de mysterieuze objecten die do…
Het Laatste Avondmaal - Leonardo Da VinciHet Laatste Avondmaal - Leonardo Da VinciEén van de grootste schilders uit de geschiedenis is Leonardo Da Vinci. Samen met zijn 'Homo Universalis' is 'Het Laatst…

Toscane; Arezzo en zijn beroemdhedenDeze oude stad Arezzo, verstopt in de Toscane van Italië, heeft niet alleen veel bezienswaardigheden, maar ook door de g…
Leonardo da Vinci, kunstschilderLeonardo da Vinci, kunstschilderGeboren als een onwettig kind, waardoor hem veel privileges welke wettige kinderen hebben hem werden ontzegd. Toch heeft…
Reactie

Amber, 06-04-2013
Ik vindt Leonardo da vinci echt geweldig. Want als hij niet al die dingen had ontdekt of bedacht hadden wij die dingen nu niet kunnen gebruiken. Hij is zo'n genie en ik vindt al zijn uitvindingen en de mannier waarop hij dingen deed zo uniek en bijzonder. Ik vindt het zo'n bijzondere en creatieve man Reactie infoteur, 15-04-2013
Dat vind ik ook!

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 04-07-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.