Leonardo da Vinci, uitvinder
Deze wereldberoemde kunstenaar, onder andere bekend om zijn Mona Lisa. Hij beschikte naast de gaven van het schilderen ook andere kunsten, hij was onder meer ook architect, wetenschapper en uitvinder. Zijn dagboeken zijn lange tijd verborgen geweest, pas in de 19e eeuw werden zijn in spiegelbeeld geschreven aantekeningen gevonden. Nu ruim 400 jaar later bleken veel van zijn ideeën uitvoerbaar
Leonardo
Geboren op 15 april 1452 als een buitenechtelijk kind uit een relatie tussen de notaris van Vinci, in Italië, en een boerendochter, wordt Leonardo een klassieke studie ontzegd (wat zou er dan van hem geworden zijn, een nog genialer man?). Toch wist deze jongen uit te groeien tot één van de meest beroemde mensen ter wereld. Hij is nu al meer dan 500 jaar dood en nog steeds wordt er over hem gesproken. Naast alle andere talenten die hij bezat, was hij ook een (chaotische) uitvinder.
Uitvindingen van Leonardo
Leonardo ontwikkelde een unieke houding tegenover nieuwe machines. Hij begreep hoe elk onderdeel afzonderlijk werkte, wat hij moest doen om hen te verbeteren. Hij ontwierp machines die niemand ooit had gezien. Door zijn tekentalent kon hij op papier denken, waardoor hij tot in de precisie alles kon optekenen. Tegenwoordig worden zijn tekeningen nog steeds als blauwdrukken gebruikt om perfect werkende modellen tot stand te brengen.
De meeste uitvindingen van de hand van Leonardo da Vinci zijn ruim 400 jaar na het optekenen daadwerkelijk gemaakt.
Leonardo beschreef al zijn uitvindingen in spiegelbeeld. Dit was voor hem een soort geheimschrift en tot de 19e eeuw zijn al deze geschriften verborgen gebleven. Enkele van de door hem opgetekende uitvindingen zijn:
- De parachute
- Pedaal aangedreven vliegtuig
- Helikopter
- Radarboot
- Duikerspak
- Waterschoenen
- Geautomatiseerd kanon
- De voorloper van de tank
En nog veel meer.
Hieronder de beschrijvingen van een paar van zijn opgetekende uitvindingen, hoe ze er volgens Leonardo uit moesten zien en gewerkt zouden moeten hebben.
De parachute
In zijn dagboeken heeft Leonardo diverse tekeningen gemaakt van vliegmachines, propellers, duikhelm en parachute.
In 1483 schrijft hij in spiegelbeeld,misschien handiger omdat hij linkshandig was, een toelichting dat met de uitvinding,de parachute, van grote hoogte gesprongen kan worden zonder gewond te raken. De parachute is aan het begin van deze eeuw nagemaakt van hout en canvas, precies zoals Da Vinci beschreef. Uiteindelijk woog het geheel 90 kilo en had een 6,7 m² groot houten frame. De Engelsman Adrian Nicolas liet zich in Zuid-Afrika tot een hoogte van 3,5 kilometer brengen waarna hij met de parachute van Da Vinci probleemloos zweefde. Omdat hij ervan uitgegaan was dat de parachute niet bestuurbaar was sneed hij zich op 600 meter hoogte los en landde met een hedendaagse parachute. Hij kreeg ongelijk, want vlak bij zijn landingplek, kwam ook de parachute van Leonardo terecht.
De helikopter
Nadat hij eerst had geprobeerd om een soort vleugels te maken zoals vogels hebben, ontdekte hij dat hij de spierkracht van de mens anders diende te gebruiken om de lucht in te komen. Hij ontwikkelde de vliegende schroef, een metalen geraamte met daaroverheen linnen. Deze linnen schroef moest door mensenkracht worden aangedreven zodat ze ging draaien. Hij dacht dat als het snel gedraaid zou worden het geheel omhoog zou klimmen.
In totaal zijn aantekeningen teruggevonden van honderden vliegende tuigen. Het is helaas onbekend of en welke ontwerpen hij echt heeft gemaakt en uitgetest. Pas vier eeuwen later zal de mens het luchtruim veroveren.
Het duikerspak en waterschoenen
Hij ontwerpt een afzonderlijk met een masker dat de neus en mond omvatte en waarbij een tank met luchtvoorraad, voor het onderwater ademen, op de borst van de duiker was bevestigd. Het had zandzakken voor de ballast en zelfs aan de urineafvoer had hij gedacht. In één van zijn ontwerpen heeft hij een luchtpijp van 50 cm getekend, wat wel gezien kan worden als de snorkel.
In een andere tekening worden zwemhandschoenen met vliezen gevonden.
De voorloper van de tank
Ondanks zijn afschuw van het doden van dieren heeft Leonardo diverse oorlogswapens, waarvan enkele dodelijk kunnen zijn, ontworpen. Een ervan was de voorloper van de huidige tank. Hij ontwierp een cirkelvormige gepantserde tank met 36 kanonnen die de vijand in alle richtingen kon beschieten. De kanonnen waren in de onderrand gemonteerd. De koepel van het geheel was draaibaar.
Deze tank had twee lagen, de onderlaag was van koper en de bovenlaag van hout. Het geheel had vier wielen, er konden vier tot zes militairen in, en het moest met mensenkracht worden voortgedreven.