Miep Gies, de redster van Anne Frank's dagboek

Miep Gies is een naam die bij velen wellicht geen belletje doet rinkelen. Het verhaal dat ze bekend gemaakt heeft is er nochtans één dat heel Nederland en Vlaanderen kent. Miep Gies of Hermine Gies-Santrouschitz is namelijk de vrouw die het wereldberoemde dagboek van Anne Frank bewaard heeft.

In dit artikel


Wie is Miep Gies of Hermine Gies-Santrouschitz?

Miep Gies was een Weense vrouw die bekend staat als de beschermer van het dagboek van Anne Frank. Hermine Gies-Santrouschitz is haar echte naam, ze werd pas Miep Gies genoemd toen in Nederland trouwde. Niet alleen verborg ze het dagboek van Anne Frank. Ze heeft ook lange tijd de familie Frank verborgen voor de Duitse troepen in de tweede wereldoorlog.

De jonge jaren van Miep Gies en haar verhuis naar Nederland

Miep Gies werd op 15 februari 1909 in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije in de stad Hoorn geboren. Het Oostenrijk-Hongaarse rijk kampte in die tijd met hevige armoede en vele kinderen waren ondervoed. Om die reden organiseerde de Oostenrijk-Hongaarse regering een grote actie waarbij de kinderen voor enige tijd naar Nederland verhuisden om op te groeien. In december 1920, toen Miep Gies 11 jaar was, had ze het 'geluk' terecht te kunnen bij de familie Nieuwenburg uit Leiden. Bij deze familie zou Miep Gies uiteindelijk opgroeien en later nog samen naar Amsterdam verhuizen.

Hoe Miep Gies Anne Frank leerde kennen

Toen Miep 24 jaar oud was vond ze werk bij een Amsterdams bedrijf dat handel dreef in vruchtenpoeders en pectine, Opekta. Miep Gies' nieuwe job zou haar uiteindelijk in contact brengen met de familie Frank, het bedrijf waar ze werkte was immers eigendom van Otto Frank, Anne Frank's vader. In Amsterdam leerde ze ook nog Jan Gies kennen, waarmee ze op 16 juli 1941 trouwde. Negen jaar later, op 13 juli 1950, zouden ze samen ook nog een kind baren dat Paul Gies gedoopt werd.

Miep Gies, de beschermer van Anne Frank's gezin

Het gezien Frank moest op de vlucht omwille van de Jodenvervolging of Holocaust. Anne Frank's vader Otto besliste echter om te blijven en onder te duiken. Toen Miep Gies dat hoorde stelde ze zicht meteen kandidaat om het gezin dagelijks van eten en informatie te voorzien. Prinsengracht 263 in Amsterdam was het pand waar het bekende 'Achterhuis' was van het gezin Frank. Samen met nog vijf andere mensen volbracht Miep Gies haar taak meer dan twee jaar. Ze werden echter verraden en het gezin Frank werd ontdekt.

De bescherming van het dagboek van Anne Frank

Nadat het gezelschap verraden en de familie Frank gedeporteerd was, zorgde Gies en een collega van haar voor Anne Frank's dagboek. Miep Gies hield het dagboek de hele tijd in bewaring in een lade in haar bureau om het zo na de oorlog, ongelezen, terug te kunnen geven aan Anne Frank's vader. Gies slaagde uiteindelijk in haar opzet met veel geluk, Otto Frank was namelijk het enige overlevende familielid van de familie Frank. In 1947 gaf hij het dagboek uiteindelijk uit onder de titel 'Het Achterhuis'.

De laatste levensjaren van Miep Gies

Toen Gies' man in 1993 overleed besloot ze wat later om niet meer in de media te komen. Niet lang voor haar dood opende ze echter nog een nieuwe website met haar visie op de feiten. In 2009 vierde Gies nog haar 100e verjaardag, maar een maand voor haar 101e verjaardag overleed ze. Enkele maanden voor haar dood maakte het Internationale Astronomische Unie nog bekend dat er een planetoïde naar haar genoemd zou worden.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijvers 20e eeuw: Anne Frank, het Achterhuis (dagboek)Schrijvers 20e eeuw: Anne Frank, het Achterhuis (dagboek)Anne Frank scheef op 11 mei 1944 in haar dagboek: 'Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld 'Het Achterhuis'…
Boekverslag Het AchterhuisDit is een uitgebreid boekverslag van "Het Achterhuis" van Anne Frank. Het is op hoog 3 VWO niveau. Inclusief bespreking…
Wie heeft Anne Frank verraden?Wie heeft Anne Frank verraden?Op 4 augustus 1944 stopte aan de Prinsengracht 263 een Duitse auto. Politiefunctionaris Karl Silberbauer en een viertal…

William Hechler: eerste moderne christen-zionistWilliam Hechler: eerste moderne christen-zionistDominee William Henry Hechler was de eerste moderne christelijke zionist. Hij was een vertrouweling en steunpilaar van d…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.