Valentino, mode koning

Het ziet er naar uit dat Italië weer een beroemde mode koning moet gaan missen. Valentino Garavani heeft namelijk aangekondigd na zijn januari show van 2008 zijn ontwerppotlood neer te leggen. Hij vindt dat hij nu, op 75 jarige leeftijd, een nieuwe uitdaging nodig heeft. Het zal voor vele vrouwen een ramp zijn, dat zij niet langer kleding kunnen dragen van hun favoriete ontwerper.

Algemeen

De beroemdste ontwerper van Italië is ongetwijfeld Valentino Garavani, in de mode wereld beter bekend als gewoon Valentino. Zijn populariteit in Italië wordt alleen overtroffen door die van de Paus. Al 45 jaar ontwerpt hij geraffineerde elegantie, zijn “witte collectie’s” en rode tinten die zijn voorkeur genieten. Zijn stijl straalt weelde en sierlijkheid uit.

Wie is Valentino

In het Italiaanse Voghera, een stad vlak bij Milaan, wordt op 11 mei 1932 Valentino Clemente Ludocio Garavani geboren.

Hij interesseert zich al op jonge tijd voor de mode, studeert eerst in Milaan en gaat dan als 17 jarige jongen naar Parijs. Valentino studeerde aan de “Ecole de Beauz Arts”en aan de “Chambre Sydicale de la Couture Parisienne”. Hij begint in het atelier van de Griek Jean Dessés en hij werkt ook nog samen met de Franse Guy Laroch.

Tien jaar na zijn vertrek naar Parijs, komt hij terug naar Italië en gaat naar Rome. Hij opent een klein atelier samen met Giancarlo Giametti. Zijn eerste winkeltje opende hij in de Via Condotti, waar diverse beroemdheden hem ontdekten en zijn ster deden rijzen. Zijn moeder Teresa helpt hem met zijn zaken.

De rijzende ster van Valentino

 • 1962 is Florence nog de hoofdstad van de Italiaanse mode. In dat jaar is de eerste show van de hand van Valentino in het Palazzo Pitti, het is een enorm succes. Hij heeft in zowel binnen- als buitenland naam gemaakt en dat is te merken aan de binnenkomende opdrachten.
 • In 1967 ontwerpt hij de trouwjurk van Jacqueline Kennedy voor haar huwelijk met Aristotle Onassis
 • In 1969 opent hij zijn eerste winkel in Milaan
 • In 1970 opening winkels in Rome en New York
 • In 1971 komt de eerste heren collectie in zijn winkel aan de Via Condotti
 • In 1975 wordt zijn eerste show in Parijs gelopen, dit is nog geen haute couture
 • In 1976 wordt weer een winkel geopend, nu in Tokio
 • In 1978 begint Valentino met accessoires, de eerste parfum wordt gepresenteerd
 • In 1989 de eerste haute couture show in Parijs is een feit
 • In 2006 wordt er een winkel geopend in Boston
 • In 2007 worden er meerdere winkels geopend, in Bangkok, Amsterdam en Honolulu

Valentino en LIFE

Een goede vriendin van Valentino, Elizabeth Taylor, heeft mede te maken met de oprichting van LIFE in 1990. Dit staat voor: Lottare, Informare, Formare, Educare. oftewel Fithting, Informing, Building, Teaching. Dit is een organisatie die vecht tegen AIDS, steun biedt aan onderzoek en mensen die deze ziekte hebben helpen.

Valentino en zijn beroemde klanten

Nadat bekent werd dat Jacqueline Kennedy gebruik maakte van zijn kwaliteiten, kwamen er steeds meer en meer bekende dames naar zijn salons. Onder zijn clientèle bevinden zich onder andere:
 • Prinses Margareth van Engeland
 • Elizabeth Taylor
 • Farah Diba (tweede echtgenote van de voormalige sjah van Perzië)
 • Jennifer Lopez
 • Julia Roberts
 • Tot aan haar dood, was prinses Diana ook een liefhebber van Valentino
 • Prinses Maxima

Valentino en Maxima

De trouwjapon van Maxima is een ontwerp van Valentino. Het ontwerpen van deze japon was wel aan een aantal eisen verbonden. Zo mocht de japon geen decolleté hebben, dat is namelijk niet gebruikelijk bij een koninklijk huwelijk.

De jurk is gemaakt van roomwitte zijde, heeft lange mouwen en boothals. De sleep is van zijde met tule en maar liefst 5 meter lang. De handversierde sluier heeft bloemen en ranken van kant.

Het lijkt erop dat Valentino bij het ontwerpen van deze japon, zich heeft laten inspireren door de trouwjapon van Grace Kelly. De taille van Maxima’s japon begon ook onder de boezem om vervolgens over te gaan in een wijde uitstaande rok.

De gedecoreerde Valentino

De beroemde ontwerper heeft diverse onderscheidingen en awards in ontvangst mogen nemen. Zo kreeg hij onder andere:
 • 1985 uit handen van de Italiaanse President; de Grand’Ufficiale dell’Ordine al Merito
 • 1986 uit handen van de Italiaanse President; de hoogst mogelijke decoratie in Italië, de Gavaliere di Gran Croce
 • 1995 uit handen van de burgemeester van Florence; de Premio speciale dell’arte nella moda
 • 1996 hij krijgt de naam Cavaliere del Lavoro
 • 2000 hij ontvangt de Lifetime Achievement Award
 • 2006 uit handen van president Chirac; the Legion d’Honneur

Valentino’s aankondiging

Op 4 september 2007 maakte Valentino Garavani bekend dat hij na de haute couture show van januari 2008 zich zal terugtrekken uit de mode wereld en gaat stoppen met ontwerpen. Hij zal in oktober 2007 nog een pret à porter collectie presenteren tijdens de Parijse modeweek.

Valentino gaf aan dat het de hoogste tijd is de modewereld vaarwel te zeggen, “Ik ga een toekomst tegemoet vol nieuwe interesses en uitdagingen”. “Ik heb het geluk gehad om van de passie uit mijn tienerjaren mijn beroep te maken, dat me zoveel vreugde en erkenning heeft gegeven. Ik ben er ook in geslaagd mijn eigen stijl te behouden, ondanks de grote veranderingen die de mode gekend heeft” aldus de ontwerper.

Hierover deden al enige tijd geruchten de ronde, zeker nadat bekend was geworden dat de Britse investeringsmaatschappij Permira in mei 2007 met ruim € 780.000.000,-- een belang kocht van 29,6% in het Italiaanse modehuis Valentino Fashion Group (hier behoren ook Hugo Boss, M Missoni en Marlboro Classics bij).

Het is nog niet bekend wie Valentino gaat opvolgen, maar als mogelijke opvolgers vallen de namen van Alessandra Facchinetti (afkomstig van Gucci), Jack McCollough en Lazaro Hernandes (ontwerper voor Yves Saint Laurent).

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fashion: ValentinoValentino Garavani is een beroemd modeontwerper, geboren in Italië op 11 mei 1932. Over de gehele wereld worden zijn cre…
Wat is haute couture?Je hebt confectiekleding en je hebt haute couture. Haute couture is het hoogst haalbare in de mode. Het is het hoogtepun…
Mode, haute couture en trendMode, haute couture en trendKleding en mode horen dikwijls bij elkaar. Toch is lang niet alle kleding als mode te beschouwen. Mode is namelijk van v…
Haute couture: kunst op de catwalkZe vormen het hoogtepunt op de catwalk: de zogenoemde haute couture creaties van 's werelds meest gerenommeerde modeontw…

Beroemde Leiders (staatshoofden)Beroemde Leiders (staatshoofden)Welk land werd bestuurd door Kemal Atatürk? Wie was de IJzeren Kanselier? Wie was Sitting Bull? Wie werd de Kleine Korpo…
Majoor Bosshardt, je hoort bij niemandOp 25 juni 2007 is een prachtvrouw overleden. Majoor Bosshardt het gezicht van het Leger des Heils, die de haar aangebor…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.