Beroemde Leiders (staatshoofden)

Beroemde Leiders (staatshoofden) Welk land werd bestuurd door Kemal Atatürk? Wie was de IJzeren Kanselier? Wie was Sitting Bull? Wie werd de Kleine Korporaal genoemd? Wie leidde Groot-Brittannië tijdens de 2e Wereldoorlog? Welke politieke beweging volgde de leer van Karl Marx? Wie leidde Duitsland tijdens de 2e Wereldoorlog? Wie werd 4 maal gekozen als president van de VS? Welk land werd bestuurd door generaal De Gaulle? Boeiende weetjes, vragen en overzichtelijke antwoorden over historische leiders.

Befaamde Leiderfiguren Staatshoofden


Welk land werd bestuurd door Kemal Atatürk?

Mustafa Kemal Atatürk stond van 1920 tot 1938 aan het hoofd van Turkije en overleed in 1938. Hij heeft de invloed van de moslimreligie beperkt en schonk Turkije nieuwe wetten op basis van die van Europese landen, in plaats van Mohammedaanse religieuze wetten. Hij zorgde ook voor meer vrijheid voor de vrouwen en veranderde zelfs het alfabet, zodat ook Turks tegenwoordig in de letters wordt geschreven, zoals wij deze kennen.

Door deze ingrijpende hervormingen werd Turkije een modernere staat. De naam Atatürk is eigenlijk een erenaam, een titel die 'Vader der Turken', betekent.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Wie was de IJzeren Kanselier?

Prins Otto van Bismarck werd in 1815 geboren. Hij verenigde het grote aantal kleine en kleinste Duitse staatjes tot één geheel en werd bekend als de IJzeren Kanselier. Hij werd minister-president van Pruisen, destijds het grootste land in het conglomeraat van Duitse staatjes.
Bismarck verenigde deze staatjes na een reeks oorlogen in 1871 tot één geheel, waarvan hij kanselier (minister-president) werd.

Daar Bismarck zei dat problemen opgelost moesten worden met 'bloed en ijzer', kreeg hij de bijnaam de IJzeren Kanselier. Bismarck bestuurde Duitsland tot 1890.

Wie was Sitting Bull?

Sitting Bull oftewel Gezeten Stier, was een woeste leider van de Sioux-Indianen in de Verenigde Staten. Hij leefde van omstreeks 1834 tot 1890. Om niet al hun land te verliezen zette Sitting Bull zijn Indiaanse krijgers aan tot het bestrijden en doden van de blanke kolonisten. Dit leidde tot de beroemde slag bij Little Bighorn in 1876, waar de Indianen kolonel George Custer en zijn troepen in de pan hakten, hetgeen de grootste overwinning was die de Indianen behaalden. Sitting Bull overleefde de veldslag, maar werd daarna naar Canada verdreven.

Later keerde hij naar de Verenigde Staten terug maar werd, nog altijd een opstandig man, gedood toen hij zich tegen zijn gevangenneming verzette.

Bron: National Gallery of Art, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: National Gallery of Art, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie werd de Kleine Korporaal genoemd?

Napoleon Bonaparte (1769-1821) was een op Corsica geboren soldaat die zich in 1804 tot keizer van Frankrijk liet kronen.

Napoleon werd later verslagen door de gecombineerde strijdmachten van Engelsen en Pruisen tijdens de slag van Waterloo in België in 1815 en werd verbannen naar het eiland St.-Helena.

Napoleon was qua lengte een kleine man en werd door zijn soldaten liefkozend de Kleine Korporaal genoemd.

Wie leidde Groot-Brittannië tijdens de 2e Wereldoorlog?

De Britse regeringsleider tijdens de Tweede Wereldoorlog was Winston Churchill (1874-1965). Churchill werd in 1940 minister-president, kort nadat de oorlog was uitgebroken.

In die tijd had Nazi-Duitsland al een groot deel van Europa onder de voet gelopen en Engeland stond bijna alleen tegenover die oppermachtige vijand.

De Britse strijdkrachten vochten manmoedig onder Churchills krachtige leiding, en Engeland kreeg geen Duitse invasie te verduren.

Wie leidde Duitsland tijdens de 2e Wereldoorlog?

Adolf Hitler kwam in 1933 in Duitsland aan de macht als leider van de NSDAP, de National Sozialistische Deutsche Arbeiterspartei.

Hitler en zijn volgelingen werden bekend als nazi's. Ze vestigden in Duitsland een dictatuur, brachten andersdenkenden om het leven en vielen Europese landen binnen, hetgeen leidde tot de Tweede Wereldoorlog. (De Holocaust, joden- en zigeunervervolging wordt hier verder niet besproken).

Hitler pleegde aan het einde van de oorlog in 1945 zelfmoord.

Wie werd viermaal gekozen als president van de VS?

Franklin Delano Roosevelt werd éénmaal gekozen en driemaal herkozen als president van de Verenigde Staten van Amerika; in 1932, 1936, 1940 en 1944. Roosevelt overleed in 1945, nadat hij meer dan 12 jaar -een record aantal jaren- president was geweest.

Roosevelt leidde de Verenigde Staten door de depressie -economische teruggang- rond 1935 en door de Tweede Wereldoorlog. Roosevelt was invalide als gevolg van kinderverlamming (polio).

Tegenwoordig mag een president in Amerika niet meer dan 8 opeenvolgende jaren aanblijven.

Welk land werd bestuurd door generaal De Gaulle?

Charles de Gaulle, geboren in 1890, wordt door velen gezien als de grootste Franse leider van de vorige eeuw. De Gaulle werd al spoedig na het begin van de Tweede Wereldoorlog tot generaal bevorderd.

Toen de Duitsers Frankrijk overvielen en bezetten, weigerde De Gaulle met de Duitsers mee te werken. Hij verliet het land en gaf sindsdien de Vrije Franse Strijdkrachten commando's van buiten Frankrijk.
De Gaulle keerde na de oorlog terug en was daarna president van Frankrijk van 1945 tot 1946 en later nogmaals van 1958 tot 1969.

Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Welke politieke beweging volgde de leer van Karl Marx?

Karl Marx werd in 1818 in Duitsland geboren en overleed in Engeland in 1883.
Marx was geen regeringsleider, maar zijn theorieën waren van grote invloed in de vorige eeuw.

Marx schreef Het Communistisch Manifest en Das Kapital.

Beide werken vormden de grondslag van de communistische beweging, die in 1917 in Rusland de macht greep. Het Marxiisme heeft zich sindsdien over de wereld verspreidt en vond in verschillende landen (fanatieke) aanhangers en volgers.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van Duitsland: uitspraken van Otto von BismarckGeschiedenis van Duitsland: uitspraken van Otto von BismarckOtto von Bismarck (1815-1898) werd in 1862 Pruisisch minister-president en was van 1871 tot 1890 Rijkskanselier van het…
Karl Marx en Max Weber, religie en het kapitalismeKarl Marx en Max Weber, religie en het kapitalismeMax Weber (Erfurt, 21 april 1864 München, 14 juni 1920) was een Duitse socioloog. Hij geldt als een van de grondlegger…
Het Congres van Wenen tot het ontslag van BismarckHet Congres van Wenen tot het ontslag van BismarckDe distributie van de capaciteiten over de spelers is van belang bij de balance of power, een binnen de internationale b…
De eenwording van DuitslandDe eenwording van DuitslandRond het jaar 1800 bestond het huidige Duitsland nog uit veel kleine staatjes. Bismarck, de minister-president van Pruis…

Wie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissenWie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissenWie Weetjes. Wie waren de Sirenen of Cyclopen? Wie creëerde de Denker en wie het 1e duikerspak? Wie zijn het Genootschap…
Valentino, mode koningHet ziet er naar uit dat Italië weer een beroemde mode koning moet gaan missen. Valentino Garavani heeft namelijk aangek…
Bronnen en referenties
Reacties

Marinus, 19-02-2008
Duidelijke en nuttige informatie, kernachtig, overzichtelijk en prachtig geillustreerd, mijn complimenten!
Groet, Marinus Reactie infoteur, 19-02-2008
Marinus, bedankt voor je complimenten, leuk!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Arlene, 21-11-2007
Op zich een goed artikel. Het enige is dat er een foto van Theodore Roosevelt staat bij de beschrijving over Franklin Roosevelt. Ze waren wel familie, maar niet dezelfde persoon. Reactie infoteur, 21-11-2007
@Arlene, bedankt voor het opmerken! De foto is nu vervangen door de one and only Franklin Roosevelt!
Groet van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 21-11-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.