Gravin Joan van Kent, mooi, verwend en bigamist

Gravin Joan van Kent, mooi, verwend en bigamist Joan van Kent wordt op 29 september 1328 in Woodstock (Engeland) geboren. Zij is het vierde en jongste kind van graaf Edmund van Woodstock en barones Margaret Wake. Ze trouwt drie keer, één keer pleegt ze zelfs bigamie. Haar tweede echtgenoot wil hierna de eerste echtgenoot afkopen, maar deze weigert dit en neemt zijn vrouw weer terug. Een middeleeuwse dame met een veelbewogen leven. Haar vader stierf in 1330 na een conflict met zijn schoonzus koningin Isabella van Frankrijk. Zij liet hem onthoofden nadat zij hem had beschuldigd van verraad. Haar moeder Margaret werd samen met haar vier kinderen opgesloten in Arundel castle. Niet lang daarna (9 maanden later) komt Edward III op de troon en hij laat Margaret met haar kinderen naar het hof komen. Joan wordt door haar moeder en koningin Philippa verder opgevoed. Ze wordt verwend en is dol op mooie kleren en zichzelf optutten.

Eerste huwelijk

Op haar twaalfde trouwt Joan in het geheim met de dertien jaar oudere Thomas van Holland. Ze hadden elkaar aan het hof ontmoet en waren verliefd geworden. Ieder lid van de koninklijke familie moest in die tijd toestemming vragen voor een huwelijk. Een huwelijk zonder toestemming werd gezien als hoogverraad. Thomas Holland dient in het leger en kort na het geheime huwelijk wordt hij naar Vlaanderen op een krijgstocht gestuurd. Inmiddels werd er door de koninklijke familie een echtgenoot voor Joan gevonden.

Tweede huwelijk

Op 10 februari 1341 stapt Joan opnieuw in het huwelijksbootje. Ditmaal met de door de familie verkozen William de Montacute, de graaf van Salisbury, een leeftijdgenoot. Ze durft niet te vertellen dat ze al getrouwd is omdat ze bang is voor de gevolgen die dit voor Thomas kan hebben bij zijn terugkeer.

Vele jaren later keert Thomas terug naar Engeland. Hij ontdekt daar dat Joan inmiddels is getrouwd met iemand anders. Hij vraagt aan de koning om hem te helpen zijn vrouw terug te krijgen en als dit niet helpt reist hij af naar Rome om de paus te vragen het tweede huwelijk van Joan ongeldig te verklaren. Wanneer haar tweede echtgenoot William ontdekt dat Joan haar eerste echtgenoot steunt in zijn pogingen haar terug te krijgen sluit hij haar op in huis. Hij slaat ook het aanbod van Thomas om 80.000 florijnen voor haar te betalen af. Na vele ruzies en spanningen in dit inmiddels ongeldige huwelijk geeft William zich later toch gewonnen en laat Joan gaan.

Weer terug bij haar eerste man

Op haar 21ste keert Joan terug naar haar eerste man en zij hebben een aantal gelukkige huwelijksjaren. Haar man Thomas Hollander overlijdt elf jaar later in de oorlog met de Fransen en laat Joan achter met vijf kinderen: Thomas II (1350), Edmund (1352), Joan (1356), John (1358) en Matilda (1359).

Weduwe en opvallende schoonheid

Joan is dan 32 jaar en wordt omschreven als opvallend mooi met kastanjebruin haar dat reikte tot haar middel en prachtige donkerbruine ogen. Volgens Jean Froissart (Franse kroniekschrijver) was zij de mooiste vrouw in het Engelse rijk en een tijdgenoot Sir. John Chandos beschrijft haar als 'que bele fu pleasant et sage'. Haar neef Edward waarmee ze is opgegroeid is al jaren verliefd op haar maar kan niet met haar trouwen omdat ze te nauw verwant zijn en de koninklijke familie tegen het huwelijk gekant is. Aanvankelijk wijst ze zijn avances af, maar nadat hij haar verkracht in Salisbury Castle is haar weerstand gebroken.

Derde huwelijk

Opnieuw wordt er in het geheim getrouwd. Dit maal was de gelukkige haar verkrachter, de twee jaar jongere neef Edward (ook wel de zwarte prins genoemd vanwege het schrikbewind wat hij voerde). Koning Edward III probeert nog het huwelijk nietig te laten verklaren maar in plaats daarvan besluit de paus bijzondere dispensatie te verlenen zodat het huwelijk ondanks de nauwe bloedverwantschap toch geldig is.

Hierna wordt het huwelijk officieel gevierd op 10 oktober 1361 op Windsor Castle. Edward en Joan verhuizen naar Bordeaux, de hoofdstad van het koninkrijk Aquitaine. Daar houden ze extravagante feesten, de indrukwekkendste steekspelen en kleden zich volgens de laatste mode. Zij krijgen samen twee kinderen Edward (1365) en Richard II (1367). Rond 1367 raakt Edward verwikkeld in een oorlog met koning Peter van Castilië wat in 1371 eindigt met het afstaan van Aquitaine. Het gezin keert hierop terug naar Engeland. In 1372 doet Edward nog een poging de Franse bezittingen van zijn vader te heroveren maar deze mislukt. Bij deze poging raakt hij gewond. Hierna herstelt zijn gezondheid zich niet meer en een week voor zijn 46ste verjaardag sterft hij in zijn eigen bed in Westminster.

Opnieuw weduwe

Een jaar na de dood van Eduard van Woodstock overlijdt zijn vader Eduard III van Engeland en hierop wordt eerst zoon Edward en na zijn overlijden in 1377 de 10 jarige zoon van Edward en Joan, Richard II koning. Joan heeft veel invloed op haar jonge wat onbesuisde zoon, wat haar zeer geliefd maakt bij het volk. Zij wordt overal toegejuicht en begroet met bloemen. Verder blijft ze genieten van de overdaad die het leven haar biedt. Op het eind van haar leven is zij zo dik dat ze amper nog kan lopen. In 1385 breekt er een ruzie uit tussen John Holland, een zoon van haar eerste man en Ralph Stafford, een favoriet van koningin Anne van Bohemen. Joan's zoon John wordt ter dood veroordeeld. Joan smeekt haar zoon koning Richard om het leven van zijn half-broer voor vier dagen te sparen. Hierna besluit Richard om zijn halfbroer niet te doden maar op pelgrimstocht te sturen maar Joan (57 jaar) krijgt dit niet meer mee omdat zij inmiddels op 8 augustus 1385 gestorven is in Wallingford Castle. Na haar dood wil ze volgens haar testament begraven worden naast haar grote liefde Thomas Hollander, haar eerste echtgenoot. Aldus geschiedde.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joan van Acre (1272-1307), dochter van koning Edward IJoan van Acre (1272-1307), dochter van koning Edward IJoan was een dochter van koning Edward I van Engeland en zijn vrouw koningin Eleonora van Castilië. Zij werd geboren tij…
Eleonora van Castilië (1241-1290)Eleonora van Castilië (1241-1290)Eleonora van Castilië wordt eind 1241 in Castilië (Spanje) geboren als tweede van de vijf kinderen van Ferdinand III van…
Palace of Westminster en de Big BenPalace of Westminster en de Big BenHet Palace of Westminster, ook wel genoemd Houses of Parliament is een markant gebouw aan de oever van de Theems, wat na…
Ayten Kalan aka Joan FrankaHet hippiemeisje, Indiana Joan en nog vele andere bijnamen is de zangeres Joan Franka rijk. In dit artikel kan je meer l…

Een uitgestorven volk, de Mandan-indianenEen uitgestorven volk, de Mandan-indianenIn 1738 werden ze ontdekt, de Mandan-indianen ook wel Numakiki genoemd. Ze hielden gelijk de gemoederen bezig. Deze indi…
Constance van Frankrijk (1078-1126)Constance van Frankrijk (1078-1126)Constance van Frankrijk wordt in 1078 in Reims (Frankrijk) geboren als oudste dochter van koning Filips I van Frankrijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Diego Torres, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Joan_of_Kent
  • http://www.englishmonarchs.co.uk/plantagenet_39.html
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.