De Griekse goden

De Griekse goden De oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij zich mee bemoeide en waar hij invloed op uitoefende volgens de oude Grieken. De goden stonden niet los van elkaar, maar waren familie van elkaar of hadden relaties met andere goden.

De oude Grieken en de goden

Rond het jaar 1000 voor Christus vestigden zich Griekse stammen op de Peleponnesus (een Grieks schiereiland). Hieruit zou later de cultuur van de oude Grieken ontstaan, die op zijn hoogtepunt was van ongeveer 500 tot 336 voor Christus, en eindigde in 146 voor Christus toen de Griekse gebieden deel werden van het Romeinse rijk.

De oude Grieken hadden vele goden die allemaal ergens anders voor waren. Ze zouden op de berg Olympus wonen. Behalve dat de goden zich bezig hielden met bepaalde zaken waren ze echter ook familie van elkaar en hadden ze onderling problemen en ruzies. Ook behandelden ze mensen niet gelijk maar gaven ze aan bepaalde mensen de voorkeur boven andere.

De goden zouden zijn ontstaan toen de aarde (Gaea) en de hemel (Uranus) ontstonden. Gaea en Uranus waren samen het eerste godenpaar dat verschillende kinderen kreeg. Twee van hun kinderen kregen vervolgens weer kinderen die belangrijke goden werden. Dit waren Zeus, Hera, Hestia, Poseidon, Hades en Demeter. De goden konden mensen helpen en straffen. De Grieken vroegen de goden soms om hulp wanneer ze ergens over twijfelden. Dit deden ze door middel van orakels. Deze zouden op bepaalde plekken worden gegeven door goden. Priesters en priesteressen gaven op deze plaatsen de boodschap van de god of godin door aan degene die om raad vroeg.

Voor de goden werden tempels gebouwd om hen te eren en te danken. Ook daar waar orakels werden gegeven werden offers gebracht door de Grieken voor ze om hulp konden vragen. Soms werden tempels aan een bepaalde god of godin opgedragen. Een bekende is het Parthenon dat tussen 447 en 438 voor Christus werd gebouwd. Deze tempel was gewijd aan de godin Pallas Athene. In de tempel stond een groot beeld van Pallas Athene, gemaakt van goud en ivoor.

De belangrijkste goden

Hieronder volgen een aantal van de belangrijkste goden van de Grieken. Naast deze goden waren er nog meer goden.

Zeus

Zeus was de oppergod, die heerste over het weer en het kon laten regenen, onweren en stormen. Ook was hij de vader van de goden en de mensen en heerste hij over het heelal. Hij gebruikte onder andere bliksemschichten, het ruisen van eiken en een adelaar in vlucht om zijn macht te tonen.

Poseidon

Poseidon was ook één van de belangrijkste goden. Hij was de god van de wateren en heerste over de zee. Poseidon had een gouden wagen en een drietand waarmee hij over de zeeën reed. Als hij wilde kon hij golven laten ontstaan en de aarde doen schudden. Poseidon was de broer van Zeus, Hades, Hera, Hestia en Demeter.

Hades

Hades was de god van de onderwereld en het schimmenrijk. Hij heerste over de doden en liet niemand teruggaan naar het rijk van de levenden.

Hera

Hera was net als haar broers Zeus en Poseidon één van de belangrijkste goden van de Grieken. Ze was de godin die het huwelijk en het gezinsleven beschermde en ze hielp kinderen ter wereld te komen. Naast de zus van Zeus was zij ook de vrouw van Zeus. Hera was erg jaloers op Zeus, die er vele buitenechtelijke relaties op nahield. Ze nam dan ook vaak wraak op de vrouwen en de kinderen van de vrouwen die met haar man gingen. Hera was moeder van onder andere Ares en Hephaestus.

Ares

Ares was de god van de oorlog. Hij was strijdlustig en gewelddadig, maar behaalde weinig successen in de strijd. Ares was de zoon van Zeus en Hera, en minnaar van Aphrodite.

Hephaestus

Hephaestus was de vuurgod en de god van de smeedkunst. Hera was zijn moeder, een vader had hij niet. Hera had haar zoon namelijk zonder man gebaard, uit wraak op Zeus die Pallas Athene geboren liet worden uit zijn hoofd. Hephaestus werd mank geboren en was niet gezond. Zeus zorgde ervoor dat Aphrodite zijn vrouw werd.

Aphrodite

Aphrodite was de godin van de liefde en de schoonheid. Ze probeerde regelmatig de goden verliefd te laten worden op menselijke vrouwen. Aphrodite was getrouwd met Hephaestus maar had regelmatig affaires, onder andere met Ares.

Pallas Athene

Pallas Athene was de godin van de wijsheid, de wetenschap, de nuttige kunsten en ook van de oorlog. Ze kwam namelijk in volledige wapenuitrusting uit het hoofd van Zeus ter wereld. De stad Athene is vernoemd naar Pallas Athene.

Apollo

Apollo was god van het licht, voorspelling, schone kunsten, muziek, dichtkunst en landbouw. Hij gaf orakels in Delphi, wat het bekendste orakel van de Grieken was. Ook was hij een boogschutter, die met zijn pijl en boog voor vele doden zorgde. Apollo was de zoon van Zeus en Leto,één van de vrouwen met wie Zeus een buitenechtelijke relatie had. Artemis was zijn tweelingzus.

Artemis

Artemis was de godin van de jacht. Net als haar tweelingbroer Apollo had ze een pijl en boog, die zij echter gebruikte voor haar leven in de bossen. Artemis koos ervoor om altijd maagd te blijven.

Hestia

Hestia was de godin van huis en haard. Zij wilde net als Artemis maagd blijven, al wilden haar broer Poseidon en Apollo haar beiden als vrouw hebben.

Demeter

Demeter, de zesde van de kinderen Zeus, Poseidon, Hera, Hades en Hestia, was de godin van de vruchtbaarheid.

Hermes

Hermes was de god van de handel en verkeer, rijkdom en voorspoed. Daarnaast fungeerde hij als boodschapper voor de goden. Hij begeleidde overleden mensen naar de onderwereld, waar Hades heerste. Hermes was de zoon van Zeus en één van zijn andere minnaressen, Maia.
© 2013 - 2024 Muser, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hera, beschermheilige van het huwelijkHera, beschermheilige van het huwelijkHera is een van de bekendste godinnen uit de oudheid. Ze was de vrouw van oppergod Zeus en ze heeft 4 kinderen gekregen.…
De onsterfelijke goden van GriekenlandDe onsterfelijke goden van GriekenlandDe Olympische goden waren onsterfelijk. Hoewel er veel meer Griekse goden bekend zijn, waren de goden van Olympos het be…
De Griekse godin HeraDe Griekse godin HeraHera, koningin van de Griekse goden en zowel de vrouw en de zus van de koning van de Griekse goden Zeus. Dochter van Cro…
Griekse mythologie, god HermesGriekse mythologie, god HermesDe goddelijke bedrieger werd hij wel genoemd. Hermes, onder andere de god van de kudde en herders, was de uitvinder van…

Het Oera Linda BoekHet Oera Linda BoekDit Oudfriese boek zou door Hiddo oera Linda in 1256 zijn geschreven. In dit boek worden de Friezen aangewezen als grond…
Legende: De Witte Dame van Het Gebroken SlotLegende: De Witte Dame van Het Gebroken SlotSinds het eind van de zestiende eeuw is kasteelruïne Het Gebroken Slot behekst. Er doolt een Witte Dame rond die was ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Apsolut, Pixabay
  • Geschiedenis geven. ISBN: 9 789023 244653
  • www.grieksegids.nl/mythologie
Muser (103 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.