Poseidon; de God van de zee
Poseidon is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was de God van de zee en de wateren. Daarnaast was hij ook een God van de aardbeving. Hier volgt een mythologisch verhaal van Poseidon en zijn broers.
Poseidon
Poseideon was de zoon van Kronos en Rhea en de broer van Zeus en Hades. We kennen hem ook wel als de God die met zijn gouden wagen door de zee rijdt. Hij rijdt dwars door de golven en wordt omringd door dolfijnen. Hij draagt een drietand. Hades en Poseidon waren verslonden door Kronos omdat door Ouranos was voorspeld dat hij door een van zijn kinderen van de troon gezet zou worden en daarom verslond hij alle kinderen die hij met Rhea kreeg. Toen Zeus volwassen werd gaf hij zijn vader Kronos een drank waardoor deze moest overgeven. Na de drank die Zeus hem gaf waren alle broers vrij en werd Zeus als leider gekozen.
Het gevecht om land
Poseidon was stug en was een ware ruziezoeker. Zijn broer Zeus stond gelijk aan hem, toch kreeg Poseidon veel minder macht. Hij trok zich terug in het diepste van de oceaan en bouwde daar zijn eigen paleis. Poseidon was de God van de zee, toch probeerde hij telkens land te veroveren, wat hem niet lukte. Hij wilde over land bezitten en vocht tegen Athena en Hera, om hun land te bemachtigen. Poseidon verkondigde vaak dat hij bepaalde dingen had uitgevonden, als de paarden, maar veelal had hij dit nooit uitgevonden.
God van de zee
Niet alleen kon hij met zijn reusachtige drietand rotsen splijten, hij maakte er golven mee en veroorzaakte storm en onweer. Wanneer Poseidon kwaad was, reed hij met zijn gouden wagen over de zee en veroorzaakte hevige stormen en overstromingen. Andere keren liet hij rivieren uitdrogen. Volgens de Griekse mythologie was hij zelfs in staat om aardbevingen te veroorzaken. Hij was niet alleen kwaadwillend. Zeelieden schonk hij een behouden vaart.
Ontrouw
Hij bezat immense grote stallen waar hij zijn witte paarden met gouden manen hield. Die paarden trokken zijn gouden wagen voort. Poseidon werd gezien als de temmer van het paard en werd als ridderlijke God vereerd. Hij trouwde met Amphitrite waarmee hij drie kinderen kreeg. Maar Poseidon was net zo ontrouw als zijn broer Zeus. Hij vermomde zich vaak als paard om vrouwen te krijgen. Zo had Poseidon een avontuurtje met
Medusa, waardoor zij zwanger werd en werd afgezonden naar het land waar de zon nooit scheen.
Zijn broers
Zeus
Zeus was een oppergod. Zeus groeide op in een grot en werd gevoed met de melk van een geit-nymphe: Almatheia. Kronos werd in een strijd tegen de Titanen gevangen genomen en Rhea kwam na tien jaar vechten tegen de Titanen met hulp. Ze moesten Kronos bevrijden. Drie cyclopen gaven ieder een wapen. Zeus kreeg de bliksem, Hades een helm die hem onzichtbaar maakte en Poseidon een drietand. Ze bevrijdden Kronos uiteindelijk. Zeus deed veel met zijn bliksem. Zeus wist alles en zag alles. Hij was een wijs man en zijn wil stemde hij af op de wil van het lot.
Hades
Hades is de tweede broer van Poseidon. Hij was de God van de onderwereld. Hades betekent: het ongeziene. Hades werd in Rome Pluto genoemd. Pluto werd gezien als de God van de landbouw. Hij leefde onder de aarde en als hij boven kwam, droeg hij altijd zijn onzichtbaarmakende helm.
Hades werd verliefd op Persephone (een maagd en dochter van Demeter – de aardgodin). Hades vroeg zijn broer Zeus om met haar te trouwen. Zeus was bang om ruzie te krijgen met Demeter en zei dat hij daar geen uitspraken over kon doen. Hades was zo verliefd dat hij Persephone ontvoerde en sloot haar op in de onderwereld. Samen heersten Hades en Persephone over de onderwereld. Wie de onderwereld bereikte kon alleen door een akkoord terug gestuurd worden. De hulpjes van Hades waren: Thanatos (De Dood), Hypnos (De Slaap), Moira (het lot) en de Erinnyes (de jachthonden van Hades).
Reacties
Dagmar, 26-01-2012
Goede site,
ik heb de dingen die ik zocht over de Griekse goden goed gevonden :)
Groetjes,
Dagmar
Reactie infoteur, 26-01-2012
Hallo Dagmar,
Bedankt voor je reactie. Erg leuk.
Groetjes
Rosa, 16-02-2011
Goed geschreven :-p. Alleen jammer dat je niks over mythen hebt geschreven. Ik wilde namelijk dit gebruiken voor mijn werkstuk alleen wat ik nodig had, mythen dus, zat er niet in! Jammer! :-(
Reactie infoteur, 17-02-2011
Bedankt voor je reactie.
Welk specifiek onderdeel miste je? Wellicht kan ik het toevoegen om het artikel te verduidelijken en aan te scherpen.
Er leuke reactie.
Nogmaals dank.
Groet,
Edwin