Griekse mythologie, god Poseidon

Griekse mythologie, god Poseidon Poseidon de god van de zeeën werd door de mensen uit zijn tijd gevreesd. Deze god had een temperamentvol karakter en kwam regelmatig met andere goden in aanvaring. Zo verloor hij de opstand tegen Zeus, en verloor hij de strijd om het patronaat van Athene. Hij kreeg ruzie met Apollo over bescherming van land in Korinthe.

Algemeen

Poseidon is een oudere broer van Zeus. Net als al zijn andere broer en zusters werd Poseidon na de geboorte opgegeten door zijn vader Cronus. Zijn moeder Rhea bespaarde haar jongste zoon Zeus deze dood en stuurde hem weg om niet door zijn vader opgemerkt te worden.

Toen de jonge Zeus oud genoeg was om wraak te nemen op zijn vader, liet hij hem een braakmiddel toedienen. Hierdoor braakte Cronus eerst de steen uit die hij voor Zeus had aangezien en daarna al zijn eerder geboren kinderen.

Poseidon (zijn Romeinse naam is Neptunus)

Poseidon is de god van de wereldzeeën en aardbevingen. Toen er gebieden tussen hem en zijn broers Hades en Zeus verloot gingen worden, won Poseidon de heerschappij over de zee. Zijn broer Zeus werd oppergod en Hades werd de heer van de onderwereld.

Hij had, op Zeus na, meer macht dan alle andere goden. Niet alleen de zee, maar ook de rivieren, beken en bronnen op aarde stonden onder zijn beheer. Volgens de mythen had hij een schitterend paleis onder de zee en in zijn gevolg bevonden zich dolfijnen, vissen en vijftig nimfen (de Nereïden). Als heer van de paarden had hij ook een complete stal op de zeebodem.

In de tijd dat de sterfelijken geloofden in hun goden, spraken zij vol eerbied, liefde en angst over de zee. Deze werd hun ingeboezemd door hun god Poseidon. De zee was toen ter tijd namelijk het belangrijkste transport voor de Grieken (en natuurlijk ook voor de Romeinen). De zee herbergde toen al allerlei gevaren en dat maakte dat de mensen toch wel bang waren voor Poseidon.

De verleider

Net als Zeus was ook Poseidon gek op vrouwen, vooral sterfelijke vrouwen verleid hij graag. Hij vermomde zich dan als Ram, dolfijn of vogel. Ook hield hij van mannen, zijn minnaar was Pelops. Hem gaf hij gevleugelde paarden. Hiermee won Pelops en wedren om een vrouw. Poseidon zelf had naast al zijn veroveringen ook een vrouw, namelijk Amphitrite en samen met haar woont hij in een gouden huis op de zeebodem, ze krijgen samen een zoon: Triton.

Ooit redde hij prinses Theophane van een groep bewonderaars. Hij veranderde haar in een ooi en zichzelf in een ram. Hun kind werd een gevleugeld gouden ram! Ook verleidde hij een van zijn eigen zusters Demeter, in de gedaante van een merrie. Hieruit werd Arion geboren, een paard met twee mensenvoeten!

Het uiterlijk van Poseidon

Vaak wordt deze god afgebeeld als:
  • Staand in zijn strijdwagen in de vorm van een schelp
  • De strijdwagen wordt getrokken door gevleugelde paarden
  • In één hand heeft hij een drietand
  • Soms heeft hij in zijn andere hand een zeedier

Zijn belangrijkste heiligdom staat op de Isthumus.

Poseidon de vechtersbaas

Poseidon was een jaloers type en had een verraderlijk temperament. Ooit beschuldigde hij Zeus hem onrecht te hebben aangedaan en probeerde een opstand te ontketenen. Natuurlijk kwam Zeus hierachter en liet zijn broer voor straf de muren om de stad Troje bouwen.

Zo kwam hij ook terecht in een ruzie tussen hem en de god Apollo, een zoon van Zeus. De ruzie ging om de beveiliging van de landengte van Korinthe. Dit liep zo hoog op dat het land uiteindelijk tussen de beide goden werd verdeeld.

Ook kreeg hij ruzie met Athena, de lievelingsdochter van Zeus. Met haar vocht hij een geschil uit wie de stad mocht beschermen. De Atheense bevolking had een sportieve wedstrijd uitgeschreven. De god die de stad het mooiste cadeau zou schenken werd patroon van de stad. Poseidon stak met zijn drietand in de rotswand. Uit dit gat ontsprong een zoutwaterbron die de stad leek te gaan overspoelen. Athena echter sloeg met haar speer op de rotswand en onmiddellijk begon een olijfboom te groeien. De Griekse bevolking zag meer voordelen in een olijfboom dan in een zoutwaterbron en schonk de stad aan de godin.

Jaren later komt hij zijn nicht Athena wederom tegen in de Trojaanse oorlog. Athena heeft de kant gekozen van de Grieken enkel en alleen omdat prins Paris van de Trojanen de godin Aphrodite mooier vond dat zij was. Poseidon stond in deze oorlog aan de kant van de Trojanen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poseidon; de God van de zeePoseidon is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was de God van de zee en de wateren. Daarnaast was hij ook een God…
Poseidon, Griekse god van de zeePoseidon, Griekse god van de zeePoseidon is de grote god van de zee. Broer van de oppergod Zeus en zoon van Cronos en Rhea. In de Griekse mythologie is…
De onsterfelijke goden van GriekenlandDe onsterfelijke goden van GriekenlandDe Olympische goden waren onsterfelijk. Hoewel er veel meer Griekse goden bekend zijn, waren de goden van Olympos het be…
Griekse mythologie, godin AthenaGriekse mythologie, godin AthenaUit angst zijn macht te verliezen at de oppergod Zeus zijn zwangere vrouw Metis op. Hij vergat zijn vrouw en maanden nad…

Griekse mythologie, godin DemeterDemeter is een zuster van de oppergod Zeus, welke de vader is van haar dochter Persephone. Wanneer haar dochter wordt on…
Griekse mythologie, god ApolloApollo was de zoon van Zeus en zijn minnarres Leto. Hij kwam al op jonge leeftijd op voor zijn moeder toen die door de w…
Bronnen en referenties
Reactie

Lily, 01-01-2017
Ik vind het heel informatief Reactie infoteur, 05-01-2017
Bedankt!

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.