Griekse mythologie: De nakomelingen van Koios & Phoibe

Griekse mythologie: De nakomelingen van Koios & Phoibe Volgens de Griekse mythologie waren uit het huwelijk van de godin Gaia (de aarde) met haar zoon Ouranos (de hemel) meerdere goden, godinnen en mythische wezens voortgekomen. Zo was Gaia niet alleen verantwoordelijk voor het op de wereld zetten van de Hekatoncheiren - vijftig koppen tellende reuzen - maar ook van de zes Titanen en de zes Titanide. Diverse Titanen en Titaniden traden met elkaar in het huwelijk waarna zij op hun beurt weer een geheel nieuwe generatie goden op de wereld zetten.

Inhoud


Titaan Koios

De Titaan (reusachtig en geweldig krachtig persoon) Koios was volgens de Griekse mythologie een zoon van de godin Gaia (de aarde) en haar zoon en man Ouranos (de hemel). Koios of Coeus (Oudgrieks) werd gezien al de god van de intelligentie en de god van de hemelse voorspellingen. Hij werd ook wel de stem van zijn vader, Ouranos (de hemel), genoemd en verpersoonlijkte samen met zijn vrouw en zus, Phoibe, alle kennis in de wereld.

Titanide Phoibe

De Titanide Phoibe was een dochter van de godin Gaia en haar zoon en man Ouranos. Phoibe of Phoebe (gelatiniseerd) was de eerste bezitster van het Orakel van Delphi; een heilige plaats waar men raad aan de goden kon 'vragen'. Waar haar man en broer, Koios, werd gezien als de stem van hun vader Ouranos, werd Phoibe gezien als de stem van hun moeder Gaia. Phoibe kreeg samen met haar broer Koios twee kinderen die Asteria en Leto werden genoemd.

Asteria

Asteria was volgens de Oude Grieken een zogenaamde sterrengodin en één van de weinige godinnen die de avances van oppergod Zeus kon weerstaan. Zeus kon de afwijzing helaas slecht verkroppen en hij besloot Asteria in een kwartel te veranderen. Uit wanhoop stortte Asteria zich vervolgens in zee en veranderde in een drijvend eiland dat Ortygia werd genoemd. Toen Asteria's zus Leto moest bevallen van de tweeling van haar en Zeus, wilde geen land haar toegang geven omdat ze bang waren voor de wraak van Zeus' vrouw Hera. Poseidon besloot Ortygia vervolgens te verankeren met vier pijlers zodat Leto hier haar tweeling Apollo en Artemis kon baren. Asteria zelfs was de moeder van dochter Hekate.

Hekate

Hekate was een godin die de magie, de geesten, de maan, de nacht en de kruispunten in iemands leven vertegenwoordigde. Ze werd zelden afgebeeld maar omschreven als een godin met drie hoofden: Eén van een slang of leeuw, één van een hond en één van een paard. Hekate was van oorsprong geen Griekse godin maar een godin die was overgenomen uit een andere mythologie en speelde mede hierom geen grote rol in de Griekse mythologie.

Leto

De godin Leto of Latano (Latijn) werd door oppergod Zeus verleid waardoor zij zwanger raakte. Toen Leto op het punt van bevallen stond vroeg Zeus' vrouw Hera echter aan de omliggende landen om Leto geen toegang te geven, zodat zij op haar beurt nergens een plek kon vinden om rustig te bevallen. Zeegod Poseidon bood uitkomst door het eiland Ortygia te verankeren zodat Leto een plaats had waar ze haar kinderen ter wereld kon brengen. Maar na de geboorte van haar dochter Artemis liet Hera Leto - uit wraak - negen dagen lang lijden voordat eindelijk haar zoon Apollo werd geboren.

Apollo

De Griekse god Apollo was één van de belangrijkste goden in de Griekse mythologie en was dan ook verantwoordelijk voor veel zaken. Mede hierdoor kreeg Apollo verschillende bijnamen en epikleses; bijnaam of aanroeping in het Grieks. Enkele zijn; Apollo Smintheus; in dit verband was Apollo de god van de runderen die aan de voet van de Olympus graasden. Als Apollo Agreus stond hij bekend als de god van de jacht en als boogschutter werd hij Apollo Hekatos genoemd. Apollo stond bekend als een knappe jonge god en hij had dan ook veel avontuurtjes. Zo zat Apollo achter de nimf Daphne aan die Apollo probeerde te ontvluchten. Om van hem af te komen vroeg Daphne aan haar vader - de riviergod Peneus - om haar van gedaante te veranderen. Dit deed hij en Daphne werd een laurierboom, welke volgens de Oude Grieken was gewijd aan Apollo. Apollo was daarnaast vader van Ion, de stamvader van de zogenaamde Ioniërs, genaamd Asklepios (god van genezing en geneeskunst) en Aristaios. Apollo had overigens niet alleen relaties met vrouwen maar ook met mannen, onder andere met Hyakinthos en Kyparissos. Toen beiden stierven besloot Apollo Hyakinthos te veranderen in een bloem die de naam Hyacint kreeg en Kyparissos veranderde hij in een boom, de cipres.

Artemis

Artemis of Diana (Latijn) werd als eerste geboren en omdat Hera, de vrouw van Zeus erg boos was op haar moeder, liet ze Leto vervolgens negen dagen en nachten lijden alvorens Apollo werd geboren. Artemis hielp haar moeder gedurende deze negen dagen en hielp tevens haar broer ter wereld brengen. Artemis was niet alleen de godin van de jacht, maar ook de godin van de maan. Ze werd vaak afgebeeld met een (zilveren) pijl en boog en met een hinde naast zich of met de maan. In gezelschap van haar nimfen doorkruiste Artemis de bergen en wouden van Griekenland. Artemis was ook de godin van de zwangere vrouwen hoewel zij zelf - uit vrije wil - maagd bleef.
© 2018 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse goden: ArtemisGriekse goden: ArtemisArtemis is in de Griekse mythologie de godin van de jacht, va de kuisheid en die van de maan. Hier info over haar geboor…
De Maan godinnen Artemis en HekateDe Maan godinnen Artemis en HekateMaangodinnen stammen uit oeroude mythologieën en zijn daarin traditioneel verbonden met de cultus van de Moedergodin. De…
Griekse mythologie, godin ArtemisGriekse mythologie, godin ArtemisArtemis is de tweelingzuster van Apollo en haar vader is Zeus. Zij was aanwezig bij de geboorte van haar broer Apollo. D…
Griekenland, vakantie op DilosDilos, ook wel Delos genoemd, is het eiland met de meest rijke Griekse mythologie. Hier zouden namelijk de tweeling Apol…

Griekse mythologie: De nakomelingen van Iapetus & ClymeneGriekse mythologie: De nakomelingen van Iapetus & ClymeneVolgens de Griekse mythologie was de Titaan Iapetus een zoon van de godin Gaia (de aarde) en de god Ouranos (de hemel) w…
Griekse mythologie: De nakomelingen van Okeanos & TethysGriekse mythologie: De nakomelingen van Okeanos & TethysIn de Griekse mythologie waren de Titaan Okeanos (de oceaan) en de Titanide Tethys (de zee en ondergrondse rivieren) kin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay (bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koios
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Phoibe
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Asteria
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Leto
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hekate
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Artemis_(mythologie)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Apollo_(Griekse_mythologie)
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.