Mythische wezens: Chupacabra echt of een fabeltje?

Mythische wezens: Chupacabra echt of een fabeltje? De chupacabra is een mythisch wezen dat voornamelijk in Amerika voorkomt en dan meer in het bijzonder in Zuid- en Midden-Amerika. Het is een legendarisch wezen uit de folklore dat tot leven lijkt te zijn gekomen. De chupacabra is voor het eerst in Puerto Rico gesignaleerd maar is later ook gerapporteerd in Mexico en de Verenigde Staten. Er zijn zelfs meldingen geweest in Rusland en de Filipijnen. De naam refereert aan de manier waarop het zijn prooi leeg zuigt. Het is onduidelijk hoe het beest eruit zou moeten zien en waar het precies vandaan komt. Bestaat de chupacabra echt of kan het monster naar het land der fabelen worden verwezen?

Oorsprong van de chupacabra

Volgens de legende zou de chupacabra uit Puerto Rico komen. Anderen beweren dat het wezen een overblijfsel is van een mislukt experiment van de NASA of dat het iets te maken heeft met het mysterie van Area 51. In de staat Nevada is een militaire basis gelegen, Area 51, geheten. De basis was altijd met een mysterieuze waas omhuld; niemand wist precies wat er daar gebeurde. Volgens biologen is het bestaan van de chupacabra een stadssage.

Naam chupacabra

De naam van de chupacabra betekent letterlijk geitenzuiger en is een samenstelling van chupa, dat zuigen betekent en cabra, dat geit betekent. De naam zou voor het eerst gebruikt zijn door een komediant uit Puerto Rico, Silverio Pérez genaamd die via de radio commentaar gaf op de aanvallen, die in 1995 hadden plaats gevonden in Puerto Rico. De dode dieren waren aangetroffen zonder ook maar enig spoor van bloed en leken te zijn leeggezogen.

Verminking vee

Wereldwijd komen er al eeuwen raadselachtige aanvallen op vee en huisdieren voor. Ze werden dood aangetroffen met allerlei verwondingen, meestal insnijdingen, soms waren de ingewanden verdwenen en leken ze leeggezogen. In de Verenigde Staten waren er op een gegeven moment zoveel gevallen van onverklaarbare dode dieren dat in 1975 de hulp van de FBI werd ingeschakeld. Het ging om paarden, koeien, geiten, schapen en huisdieren. In een rapport van de FBI uit 1979 stond vermeld dat het in de staat Colorado alleen al om 8000 verminkingen zou gaan. Een mogelijke oorzaak van de verminkingen van vee zou de chupacabra kunnen zijn.

Eerste waarneming chupacabra

De eerste aanval op vee en huisdieren, die toegerekend werd aan de chupacabra vond plaats in maart 1995 in Puerto Rico. Toen werden acht dode schapen ontdekt met drie kleine gaatjes in de borst en leek het alsof het bloed uit het lichaam gezogen was.
De eerste die meende een chupacabra te zien was Madelyne Tolentino uit Puerto Rico. De waarneming vond een paar maanden na de aanval op de schapen in maart 1995 plaats. De avond dat zij het wezen had gezien waren er in de buurt zo'n 150 dode dieren (vee en huisdieren) aangetroffen.

Eerdere gevallen op Puerto Rico

In 1975 had zich op het eiland ook al een incident voorgedaan alleen dit geval werd niet toegedicht aan de chupacabra maar de mogelijke veroorzaker werd de vampier van Moca genoemd. Oorspronkelijk werd gedacht aan een satanische cult, die op het eiland actief zou zijn. Echter er kwamen steeds maar meer gevallen van dode dieren die verminkt en leeggezogen waren.

Waarnemingen in andere landen

Na de eerste incidenten in Puerto Rico kwamen er meldingen uit andere landen voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika: Dominicaanse Republiek, Argentinië, Bolivia, Chili, Columbia, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Panama, Peru, Brazilië, Verenigde Staten en Mexico. In 2018 werd er melding gemaakt van het werk van de chupacabra in Manipur, India. Onderzoek door forensische experts wees echter uit dat het in Manipur om straathonden ging die verantwoordelijk waren voor de massamoord op de huisdieren en de kippen.

Geen overeenstemming over het uiterlijk

Toen Madelyne door het raam keek zag ze een lelijk wezen met grote zwarte ogen, een reptielachtige huid en een schubbige wervelkolom. Anderen die het beest ook hadden gezien, bevestigden deze beschrijving met dien verstande dat het niet zeker was of
het beest een staart had en of het beest twee of vier poten had. Bij weer andere waarnemingen was de huid ineens glad in plaats van reptielachtig en had het beest juist wel vier poten en een staart. Deze chupacabra leek meer op een hond. De waarnemingen lopen dus zeer uiteen. De beschrijvingen variëren van reptiel naar buitenaards wezen. Het is verder onduidelijk of het wezen vliegt, kruipt of loopt.

Onderzoek naar de echtheid van de chupacabra

Benjamin Radford heeft 5 jaar onderzoek gedaan naar het verschijnsel Chupacabra en hij heeft een aantal bijzondere zaken geconstateerd en deze ook vastgelegd in zijn boek "Tracking the Chupacabra" uit 2011.

Twee groepen waarnemingen

Hij heeft geconstateerd dat de waarnemingen van chupacabra's in twee groepen zijn te verdelen.
  1. De gevallen die zijn gerapporteerd in Puerto Rico en andere landen van Latijns Amerika, waar de dieren zijn aangevallen en leeggezogen;
  2. Gevallen waarbij melding werd gemaakt van zoogdieren, voornamelijk honden en coyotes met schurft die door mensen vaak chupacabra werden genoemd vanwege hun uiterlijk.

De eerste waarneming gebaseerd op de film Species

Volgens Radford is de beschrijving van Madelyne gekleurd door de horrorfilm Species die ze vlak voor haar ooggetuigenverslag had gezien. De manier waarop de chupacabra is beschreven is precies zoals het wezen Sil uit de film eruit ziet, derhalve beschouwt hij haar niet als een betrouwbare getuige. Deze twijfel aan haar getuigenis zegt overigens nog niets over de andere meldingen.

Andere kanttekeningen

Er is op de dierenlijken nooit een autopsie uitgevoerd waardoor het niet mogelijk is om te zeggen of de beesten echt leeggezogen zijn of niet. Een analyse van een dierenarts op 300 van de slachtoffers heeft uitgewezen dat ze niet waren leeggebloed. Een bioloog van de universiteit van Michigan Barry O'Connor heeft geconstateerd dat de gevallen in de Verenigde Staten allen veroorzaakt zijn door coyotes die geïnfecteerd waren met schurft en die voor een chupacabra aangezien werden.

Conclusie

Alle voor en tegens tegen elkaar afwegend blijft overeind staan dat er wereldwijd enorme aantallen vee gedood zijn door iets of iemand. Ook als het niet de chupacabra is geweest dan weten we nog steeds niet wie of wat er wel verantwoordelijk voor de dode dieren is. In een aantal van de gemelde gevallen bleek de dader een hond of coyote met schurft, maar niet alle gevallen kunnen worden verklaard. Hoewel het bestaan van een chupacabra niet waarschijnlijk lijkt kan het ook nog niet volledig worden uitgesloten.
© 2019 - 2024 Rajeki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
El chupacabra: alien of genetisch experiment?El chupacabra: alien of genetisch experiment?In Zuid-Amerika berooft een groot, akelig wezen het vee van hun bloed. Onderzoek toont aan dat het om een voor de mens o…
Tv-serie: GrimmTv-serie: GrimmGrimm is een politie/drama-serie met veel fantasie-elementen. De serie draait om de politierechercheur Nick Burkhardt. N…
Japan: betekenis van staarten bij mythische wezensTussen de oosterse legendes zit ook deze over de nine-tailed fox en de andere 'gestaarte' beesten. In totaal zijn er 9 v…
Verminkingen van vee: een onverklaard fenomeenVerminkingen van vee: een onverklaard fenomeenHet verschijnsel verminking van vee is het doden en verminken van vee en andere dieren onder ongewone omstandigheden. Er…

De schat van Forrest Fenn: een echte schat en geen hoaxDe schat van Forrest Fenn: een echte schat en geen hoaxErgens in de Rocky Mountains in Nieuw Mexico lag een schat van 2 miljoen dollar begraven of verstopt. Daar verborgen doo…
Vuurman - personage uit volksverhalenVuurman - personage uit volksverhalenVuurmannen zijn personages die veel voorkomen in volksverhalen. Volgens een oud volksgeloof zou het gaan om geestverschi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jeff Carter HowStuffWorks, Wikimedia Commons (CC BY-2.5/bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chupacabra
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cattle_mutilation
  • https://allthatsinteresting.com/chupacabra
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chupacabra
Rajeki (57 artikelen)
Laatste update: 19-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.