Mythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologie

Mythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologie In de Griekse mythologie bestaan talloze mythen en sagen. Heel bekend is het verhaal van Icarus, die met houten veren die met was op een raamwerk waren gelijmd, naar de zon vloog en in zee stortte. De legende van Icarus is een zogenaamde Hybris, een Grieks verhaal dat altijd de moraal heeft "hoogmoed komt voor de val." In het geval van Icarus gaat dit gezegde wel heel letterlijk op!

Griekse mythologie - de legende van Icarus (Ikaros)

Icarus was de zoon van de geniale Daedalus, zijn moeder was Naucrate. Icarus zelf was echter niet behept met de genialiteit van zijn vader, hij was zelfs erg dom.

Daedalus en de Minotaurus

Daedalus is de geniale ontwerper van het beroemde labyrint op Kreta. Hij ontwierp het labyrint in opdracht van koning Minos. In het labyrint woonde de gevreesde minotaurus, half mens, half stier. Het moordlustige beest woonde daar omdat koning Minos hem ergens anders niet onder durfde te brengen.

Daedalus hielp de held Theseus om de minotaurus te doden, hij bedacht het plan om de geliefde van Theseus, Ariadne, een rode draad te geven. Theseus doodde de minotaurus en kon dankzij de rode draad de weg terugvinden uit het labyrint. Uiteraard kwam Daedalus hier niet ongestraft mee weg.

Vleugels van hout en veren

Samen met zijn zoon Icarus werd hij opgesloten in het labyrint. De slimme Daedalus bedacht ook hiervoor een plan, hij maakte voor hem en voor zijn zoon vleugels van hout en veren. De veren plakte hij op het houten raamwerk door was te verwarmen en de vleugels er aan vast te plakken. Vooraf waarschuwde hij Icarus om niet te laag, noch te hoog te vliegen.

Het plan liep gesmeerd, vader en zoon vlogen het raam uit, naar de hemel toe. Icarus werd echter overmoedig, en vloog steeds hoger. Daedalus waarschuwde hem voor het gevaar van de zon, Icarus wilde echter niet luisteren. Dit werd zijn noodlot, doordat hij steeds hoger vloog, kreeg de zon steeds meer kracht, waardoor de was begon te smelten. De vleugels braken af en Icarus stortte zijn dood tegemoet.

De Icarische Zee

Icarus kwam terecht in de zee die tegenwoordig Icarische Zee wordt genoemd. Daedalus begroef Icarus op een eiland dat tegenwoordig Ikaria heet.

Daedalos vloog door en landde uiteindelijk op Sicilië, alwaar hij in dienst ging bij koning Cocalus. Koning Minos zon op wraak en kwam met zijn vloot naar Sicilië. Door een list wist Daidalos koning Minos te doden. Daedalos maakte op Sicilië nog veel dingen. Volgens veel Grieken had hij dingen als masten, zeilen, bijlen, lijm en de loodlijn bedacht.

Hybris

Hybris is het Oudgriekse woord voor overdreven trots, hoogmoed en grootheidswaanzin. Het begrip is niet in een term uit te drukken. Zoals in de inleiding al werd gezegd, komt "hoogmoed komt voor de val" het dichtst in de buurt. Het gaat hierbij om het voorbijgaan van de goddelijke grens, de mens denkt dat hij meer aankan dan hij daadwerkelijk kan. Het ongeluk dat hem overkomt, is dan ook het werk van de Goden. Overigens veroorzaakt in een hybris degene altijd zelf zijn eigen ongeluk.

De Griekse godin Hybris

Hybris was ook een Griekse Godin, logischerwijs was zij de personificatie van de Hybris. Meestal bracht ze haar tijd door met gewone stervelingen in plaats van met andere Goden.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse mythologie, door Annemarie van den BrinkrecensieGriekse mythologie, door Annemarie van den BrinkEen informatie boek voor de jeugd, geschreven door Annemarie van den Brink, over de Griekse mythologie. Mythen zijn verh…
Mythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusMythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusDe minotaurus was een verschrikkelijk, moorddadig beest uit de Griekse Mythologie: hij was half mens en half stier. Hij…
Wat is Griekse mythologie?Wat is Griekse mythologie?De Griekse mythologie kan omschreven worden als het geheel van verhalen over de Griekse godenwereld. Zelfs na de ruim tw…
Griekse mythologie, wat is een mytheDe Griekse mythologie bevat verhalen over de goden, godinnen, magie en monsters uit een tijd van duizenden jaren terug.…

Begrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieBegrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele mythen, sagen en andere verhalen. Uit deze verhalen zijn veel woorden, uitdrukkingen en…
Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenMythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenHerakles was een held uit de Griekse Mythologie, het meest bekend werd hij door de uitvoering van de onmogelijk geachte…
Bronnen en referenties
Reactie

Rob Bosman, 17-04-2008
Hallo, ik ben op zoek naar de tekst van deze Mythe in hat Latijns. Enig idee waar te vinden? Reactie infoteur, 18-04-2008
Hallo,

Nee, helaas… Wellicht eens navraag doen in een (grote) bibliotheek?

Groeten, Funkyfish

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.