Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf Werken

Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf Werken Herakles was een held uit de Griekse Mythologie, het meest bekend werd hij door de uitvoering van de onmogelijk geachte Twaalf Werken. Op de foto zie je zijn eerste werk, het doden van de leeuw van Nemea. De vacht van de leeuw droeg hij bij de latere werken om zich heen. Herakles kreeg van de Romeinen de naam Hercules, onder deze naam werd ook de bekende Disneyfilm gemaakt.

Het leven van Herakles

Jeugd

De ouders van Herakles waren oppergod Zeus en prinses Alkmene, een stervelinge. Alkmene werd zwanger van een tweeling: Herakles en Iphikles. Frappant is dat Iphikles een andere vader had, namelijk de echtgenoot van Alkmene: Amphitryon. Als baby was Herakles al oersterk, zo vermoordde hij twee slangen die de vrouw van Zeus, Hera, op hem afstuurde. Zij was namelijk jaloers op Herakles.

Liefde en Dood

Herakles trouwde met Deianeira, die uiteindelijk zelfmoord pleegde door een list van de centaur Nessos. Nessos probeert Herakles te doden en misbruikt Deianeira daarvoor. Als Herakles en Deianeira samen een rivier over willen steken, ontvoert Nessos Deianeira. Herakles gebruikt een giftige pijl om Nessos af te schieten, bloedend vraagt Nessos aan Deianeira om zijn bloed op te vangen, dit bloed kan Deianeira later gebruiken voor eventueel ontrouw van Herakles. Dit bloed zal ervoor zorgen dat Herakles weer verliefd op haar wordt. Jaren later wordt Herakles inderdaad verliefd op een andere vrouw, en Deianeira doopt Nessos' bloed in een kleed dat ze Herakles toestuurt. Zodra Herakles het kleed aantrekt, trekt het bloed in zijn huid wat een vreselijke pijn veroorzaakt. Zodra Deianeira dit bericht verneemt pleegt zij zelfmoord. Herakles was kapot van verdriet, en liet zich vrijwillig in brand steken. Hij stierf, maar ging niet dood. Herakles werd onsterfelijk, werd opgenomen door de Olympische Goden, en trouwde daar met Hebe, de Godin van de Jeugd.

De Twaalf Werken

De twaalf werken worden ook wel de dodekathlos genoemd. Herakles werd tot deze werken veroordeeld door koning Eurystheus, die het eerste werk zelf heeft bedacht.

Het doden van de leeuw van Nemea

De Leeuw van een Nemea doodde de vrouw en kinderen van koning Eurystheus, daarom was het eerste werk van Herakles het doden van deze leeuw. Herakles doodde de leeuw door hem te wurgen. Het dier kon bijna niet verslagen worden door zijn wapens: een knots en pijlen. Na het doden van de leeuw droeg Herakles de huid van het dier als mantel. Het sterrenbeeld Leeuw is gebaseerd op het verhaal van de leeuw van Nemea.

Het doden van de Hydra van Lerna

De Hydra is een zevenkoppige waterslang, hak je echter een van de koppen af, dan groeien er twee voor terug. Herakles riep daarom de hulp in van zijn neef Lolaos. Herakles hakte de koppen af, vervolgens (er zijn twee versies) naaide Lolaos de wond snel dicht/schroeiden ze samen met brandende boomstammen de wonden dicht. Na het verslaan van de Hydra doopte Herakles zijn pijlen in haar giftige bloed, waardoor iemand die er door geraakt wordt, een ongeneeslijke wond oploopt. Zoals je onder de kop Liefde en Dood kunt lezen, werd dit gif bijna zijn eigen ondergang.

Het vangen van de Hinde van Keryneia

Deze hinde heeft een gouden gewei en koperen hoeven. Daar het beest zo snel is, is het lastig hem te vangen. Herakles doet er dan ook een jaar over om de hinde te vangen, hij vangt het beest met een net zodra het een drinkpauze inlast. De hinde was gewijd aan Godin Artemis.

Het vangen van het Erymanthische zwijn

Dit zwijn leefde bij de berg Erymanthos, en maakte daar de buurt onveilig. Toch krijgt Herakles hem levend te pakken, waarna hij hem terugbrengt naar koning Eurystheus.

Het schoonmaken van de stallen van Augias

In deze stallen stonden 3000 runderen, de stal was in geen dertig jaar schoongemaakt. Het lukt Herakles de klus in slechts één dag te klaren door de stroom van twee rivieren zo te veranderen dat ze door de stal stroomden.

Het verjagen van de Stymphalische vogels

Deze vogels hadden een bronzen bek, vleugels en klauwen. Hun vleugels waren tevens pijlen. De vogels aten mensenvlees. Herakles jaagt de vogels door middel van een soort castagnetten uit hun holen, waarna hij de meeste vogels weet te doden. De rest van de vogels vlucht.

De Stier van Kreta naar het vasteland brengen

De gevreesde stier is het mythische wezen de Minotaurus. Herakles lukt het om het dier te vangen en over te brengen naar de koning.

Het halen van de merries van Diomedes

Diomedes wordt eerst door Herakles vermoord, waarna hij zijn vlees aan de merries voerden. De merries kregen altijd mensenvlees te eten. Hierna weet hij de paarden te temmen en mee te nemen naar Mykene.

Het halen van de gordel van Hippolyte

De dochter van koning Eurystheus wilde deze kostbare gordel hebben, de gordel was echter in bezit van de koningin van de Amazonen, Hippolyte. Ze stond bekend als het snelste wezen op aarde. Tijdens een hardloopwedstrijd weet Herakles haar af te leiden met de gouden appels van Aphrodite, waarna hij de gordel in ontvangst mag nemen.

Het halen van de runderen van Geryon

De runderen werden bewaakt door een reus met drie hoofden, drie bovenlijven en zes armen. Herakles doodde hem door een pijl af te schieten die alle lichamen ineens doorboorde.

Het stelen van de gouden appels van de Hesperiden

De Hesperiden zijn de dochters van de Titaan Atlas, die het hemelgewelf draagt. De Hesperiden bewaken samen met een honderdkoppige draak de tuin waarin de gouden appels groeien. Herakles stelt Atlas voor om het hemelgewelf voor hem te tillen, als hij de gouden appels steelt. Atlas wilde daarna echter niet meer terug naar het hemelgewelf. Herakles weet hem met een list zover te krijgen dat hij het gewelf nog eenmaal optilt. Atlas trapt erin en Herakles snelt er vandoor. De appels worden later weer teruggegeven door de Godin Pallas Athene.

Het ontvoeren van Kerberos

Kerberos was een hellehond met drie koppen, hij kwam uit de onderwereld. Bij hoge uitzondering mag Herakles de onderwereld in, mits hij geen wapens meeneemt. Herakles weet de hond te wurgen en brengt hem naar de koning, waarna die zijn overwinning moet toegeven.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herakles/Hercules en zijn 12 werkenHerakles/Hercules en zijn 12 werkenDe Griekse mythologie bevat vele goden. Eén belangrijke daarvan is Herakles, of Hercules. Hij was een heros, en kreeg de…
Griekse mythologie, wat is een mytheDe Griekse mythologie bevat verhalen over de goden, godinnen, magie en monsters uit een tijd van duizenden jaren terug.…
Begrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieBegrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele mythen, sagen en andere verhalen. Uit deze verhalen zijn veel woorden, uitdrukkingen en…
Helden uit de Griekse MythologieHelden uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele helden. Natuurlijk Hercules, maar er waren er meer. Denk aan Achilles - waar zelfs een l…

Mythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieMythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieIn de Griekse mythologie bestaan talloze mythen en sagen. Heel bekend is het verhaal van Icarus, die met houten veren di…
Mytische figuur: De minotaurusIedereen heeft ooit al wel eens gehoord van de minotaurus, maar kent iedereen het volledige verhaal en de belangrijkste…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.