Mythen en Sagen - Theseus en de Minotaurus

Mythen en Sagen - Theseus en de Minotaurus De minotaurus was een verschrikkelijk, moorddadig beest uit de Griekse Mythologie: hij was half mens en half stier. Hij leefde in een labyrint op Kreta. Elk jaar werden er 14 kinderen aan hem geofferd, 7 jongens en 7 meisjes.

Theseus en de Minotaurus

Koning Minos, koning van Kreta, was in het bezit van een vreemd mythologisch wezen, dat half mens en half stier was: de Minotaurus ("stier van Minos".) Kreta was in oorlog met Athene, uiteindelijk moest Athene het onderspit delven. Na zijn overwinning eiste Koning Minos dat jaarlijks 7 jongens en 7 meisjes vanuit Athene naar Kreta werden gezonden als offer voor de Minotaurus.

Dit wezen was geen foutje van moeder natuur, maar werd met opzet gecreërd. Het verhaal wil dat Poseidon, God van de Zee, ooit een prachtige witte stier aan Koning Minos had gegeven, met als doel het beest te slachten en aan Poseidon te offeren. Minos kon echter geen afscheid nemen van het schitterende dier, en besloot om een gewone stier de offeren.

Poseidon en Aphrodite

Poseidon ontdekte het verraad en schakelde de Godin van de Liefde, Aphrodite in. Aphrodite zorgde ervoor dat de vrouw van Minos, Pasiphaë, verliefd werd op de witte stier. Zij maakte een houten nepstier waar ze zelf inklom. De witte stier doorzag deze list niet en bedreef de liefde met Pasiphaë. Het kind dat hieruit kwam was de Minotaurus.

Uiteraard liet Koning Minos dit niet op zich zitten en sloot de Minotaurus op in een labyrint, dat hij speciaal hiervoor liet bouwen door Daedalus.

In Athene werd door middel van een loting bepaald wie er naar Kreta moest als offerande. De koningsfamilie werd vrijgesteld van deze loting. Koningszoon Theseus besloot echter om vrijwillig (?) mee te gaan naar het labyrint. Er zijn verschillende versies van dit gedeelte van het verhaal. Een andere versie is dat het volk de koninklijke familie dwong om Theseus mee te laten gaan. In ieder geval was het doel van zijn reis het doden van de Minotaurus. Als het terugvarende schip de witte vlag zou hijsen, had Theseus gewonnen. Als Theseus zou sterven werd de zwarte vlag gehesen.

Ariadne

De dochter van Koning Minos, Ariadne, werd op slag verliefd toen zij Theseus zag, en besloot hem daarom te helpen. Ze vroeg raad aan de geniale ontwerper van het labyrint, Daedalus. Deze gaf haar de route naar de Minotaurus, en gaf haar tevens een zwaard en een bol met rood touw mee. Ariadne zou bij de ingang wachten met het einde van de bol in haar handen, zodat Theseus de weg terug kon vinden uit het labyrint.

Theseus ging het labyrint in en kwam de Minotaurus tegen. Hij gaf het beest drie steken in zijn hart, het beest viel dood neer. Op zijn gemak liep hij terug naar Ariadne, waarna hij met haar en de andere offerkinderen terugvoeren naar Naxos.

Ook over dit deel van het verhaal doen verschillende versies de ronde:
  • Theseus laat Ariadne achter omdat hij verliefd is geworden op een ander.
  • Dionysus eist Ariadne op als zijn vrouw en Theseus moet wel akkoord gaan.
  • Ariadne word op verzoek van Dionysus door de jachtgodin Artemis gedood.

Zeker is dat Ariadne achterblijft op Naxos. Hij is hier echter zo verdrietig over dat hij vergeet om de zwarte vlag te verwisselen voor de witte vlag. Zijn vader ziet de zwarte vlag en stort zich van ellende in zee. Het enige positieve hieraan is dat die zee naar hem werd vernoemd: Egeïsche Zee.

Theseus wordt hierna koning van Athene.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieMythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieIn de Griekse mythologie bestaan talloze mythen en sagen. Heel bekend is het verhaal van Icarus, die met houten veren di…
Mytische figuur: De minotaurusIedereen heeft ooit al wel eens gehoord van de minotaurus, maar kent iedereen het volledige verhaal en de belangrijkste…
Mythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingMythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingDe Minoïsche beschaving is een hele oude beschaving op het Griekse eiland Kreta. Kreta was heel handig gelegen, waardoor…
Griekse mythologie, door Annemarie van den BrinkrecensieGriekse mythologie, door Annemarie van den BrinkEen informatie boek voor de jeugd, geschreven door Annemarie van den Brink, over de Griekse mythologie. Mythen zijn verh…

Begrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieBegrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele mythen, sagen en andere verhalen. Uit deze verhalen zijn veel woorden, uitdrukkingen en…
Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenMythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenHerakles was een held uit de Griekse Mythologie, het meest bekend werd hij door de uitvoering van de onmogelijk geachte…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.