Mythen en Sagen - De Trojaanse Oorlog

Mythen en Sagen - De Trojaanse Oorlog De legende over de Trojaanse Oorlog is bij de meeste mensen bekend. Het verhaal is verfilmd in de Hollywoodfilm "Troy", met Brad Pitt in een van de hoofdrollen. De uitdrukking "een paard van Troje" wordt in het huidige taalgebruik nog steeds gebezigd.

Aanleiding tot de Trojaanse Oorlog

Peleus (zoon van de koning Aeacus van Egina) en Thetis (een nereïde) gingen trouwen en gaven daarom een huwelijksfeest. Elke God en Godin werd uitgenodigd voor dit feest, behalve Eris, de Godin van de Twist. Eris kon dit niet verkroppen en besloot daarom wraak te nemen. Ze nam drie gouden appels, op een daarvan schreef ze "voor de mooiste." De gouden appels waren bedoeld voor de drie Godinnen Hera, Athene en Aphrodite. Hera was de vrouw van oppergod Zeus, Athene was de Godin van de Wijsheid, en Aphrodite de Godin van de Liefde.

Paris (zoon van Priamus en Hecabe) werd uitgekozen om de appels te verdelen, omdat Zeus niet kon kiezen. Dit werd ook wel het Paris-oordeel genoemd.

De Godinnen probeerde hem allemaal om te kopen, en hij ging in op het aanbod van Aphrodite, die hem de mooiste vrouw ter wereld beloofde als hij haar koos. Deze vrouw was Helena. Aphrodite zorgde dat zij werd ontvoerd, waarna Paris haar meenam naar de stad Troje, een stad die gelegen was in het huidige Turkije.

Helena was echter al getrouwd met getrouwd met Menelaos, de koning van Sparta. Menelaos verklaarde de oorlog aan Troje, de niet gekozen Godinnen Hera en Athene stonden hem bij. Aphrodite stond aan de zijde van Paris.

De Trojaanse Oorlog

De Trojaanse Oorlog vond plaats rond 1180 voor Christus. De oorlog vond plaats tussen de bewoners van Troje en de Grieken. De oorlog duurde tien jaar, maar het lukte de Grieken maar niet om de Trojanen te verslaan.

Uiteindelijk bedachten de Grieken een list: ze bouwden een paard van hout, waar ze een leger in verstopten. Het paard werd achtergelaten bij de stad Troje, als tegen van verlies. Uiteraard waren de Trojanen uitzinnig van vreugde, en haalden het paard naar binnen, de stad in. 's Nachts klommen de soldaten echter uit het paard, ook de rest van het Griekse leger was teruggekomen. De soldaten die in de stad waren, openden de poort en samen staken de soldaten heel Troje in brand. De meeste inwoners van Troje kwamen om.

De Griekse held Achilles speelde ook een rol in deze oorlog, hij vermoordde de grootste strijder van Troje: Hektor. Achilles kwam echter later ook om in de oorlog, toen hij door Apollo met een giftige pijl in zijn enigste zwakke plek, zijn hiel, werd geschoten.

Legende of echt gebeurd?

Het is niet zeker dat de Trojaanse Oorlog echt heeft plaatsgevonden. Het is wel zeker dat de stad Troje echt heeft bestaan, men heeft ook graven gevonden waarvan gezegd wordt dat daar soldaten die sneuvelden tijdens de oorlog, begraven liggen.

De Trojaanse Oorlog wordt beschreven in de Ilias.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie speelfilm ‘Troy’recensieRecensie speelfilm ‘Troy’Ook de bekendste acteurs maken wel eens misstappen. Zo maakte Brad Pitt in 2004 ‘Troy’, over de Griekse Achilles. Op zic…
Griekse mythologie, godin AphroditeGriekse mythologie, godin AphroditeAprhodite is een godin met tegenstellingen. Zo is zij de godin van de ontucht en prostitutie, maar ook van het huwelijk…
De Trojaanse oorlogDe Trojaanse oorlogDe Trojaanse oorlog is waarschijnlijk een van de meest bekende verhalen uit de Griekse mythologie. Dit beroemde verhaal…

Mythen en Sagen - Perseus en MedusaMythen en Sagen - Perseus en MedusaDe legende van Perseus en Medusa is een van de bekendste mythen uit de Griekse Mythologie. Afbeeldingen van Medusa worde…
Begrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieBegrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele mythen, sagen en andere verhalen. Uit deze verhalen zijn veel woorden, uitdrukkingen en…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.