Mythen en Sagen - Perseus en Medusa

Mythen en Sagen - Perseus en Medusa De legende van Perseus en Medusa is een van de bekendste mythen uit de Griekse Mythologie. Afbeeldingen van Medusa worden vaak gezien op vazen en andere gebruiksvoorwerpen uit het oude Griekenland.

De legende van Perseus en Medusa

Medusa was een van de drie Gorgonen. De andere twee waren Stheno en Eury’ale. De Gorgonen waren onsterfelijk, echter Medusa was dat niet. Ze was namelijk niet altijd een Gorgoon geweest.

Medusa (kind van Phorcys en Ceto) was een knap meisje, dat echter een verschrikkelijke misstap beging. In de heilige tempel van Athena bedreef zij de liefde met de God van de Zee, Poseidon. Athene nam wraak door het mooie haar van Medusa te veranderen in slangen. Tevens werd iedereen die naar haar keek, versteend. Overigens gaat er ook een andere versie van dit gedeelte van het verhaal rond: sommigen beweren dat Medusa beweerde dat zij veel knapper was dan Athene, waarop deze besloot haar in een Gorgoon te veranderen.

Perseus

Athena vond deze wraak nog niet toereikend, en besloot dat ze Medusa dood wilde hebben. Hiervoor schakelde zij de hulp in van de Griekse held Perseus, een van de Argonauten en zoon van Zeus en Danaë.

Perseus kreeg van verschillende mensen hulp bij de jacht op Medusa. Athena vertelde hem dat hij Medusa nooit rechtstreeks aan mocht kijken, omdat dat zijn dood zou betekenen. Ze gaf hem daarom een spiegelend schild. Hermes gaf Perseus gevleugelde schoenen.

Perseus spoorde de drie Gorgonen op, en wachtte tot zij allen sliepen. Toen hij het hoofd van Medusa afhakte, druppelde haar bloed in zee. Hierdoor ontstonden Pegasus, het vliegende paard en de reus Chrysaor. Pegasus werd verwekt toen Medusa de liefde bedreef met Poseidon.

Atlas

Perseus werd achtervolgt door de overgebleven twee Gorgonen, en zocht daarom een schuilplaats. Deze vond hij bij de titaan Atlas, die hem echter niet wilde helpen. Perseus werd zo woedend dat hij Atlas het hoofd van Medusa aan liet kijken, waardoor Atlas veranderde in een berg steen. Dit gebergte kennen wij tegenwoordig onder de naam Atlasgebergte, het is gelegen in Noord-West-Afrika.

Perseus gebruikt Pegasus om Andromeda te bevrijden, zij zit vastgebonden op een rots in Ethiopië. Zij zat daar als straf. Haar moeder Cassiopeia vergeleek haar namelijk met een mooie zeenimf, waarop die zo woedend werden dat ze een zeemonster op de moeder van Andromeda afstuurden. Het monster zou alleen verdwijnen als Andromeda aan hem werd geofferd. Perseus weet haar echter net op tijd te redden, waarop hij met haar trouwt. Samen kregen ze acht kinderen.

Perseus, Andromeda en Cassiopeia zijn tevens de namen van sterren.

Het hoofd van Medusa schonk Perseus aan Athena, die het tevreden aan haar schild bevestigde. Met dit wapen kon zij voortaan haar vijanden verstenen.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medusa: Mythologie verteldMedusa is een persoon uit de Griekse Mythologie. Zij is een van de drie gorgonen. Medusa is, net als haar twee zuster ve…
Griekse mythologie - de Gorgonen (Medusa, Stheno en Euryale)Griekse mythologie - de Gorgonen (Medusa, Stheno en Euryale)De Griekse mythologie staat vol met verhalen over diverse goden en godinnen, heroïsche helden en enge monsters. Tot die…
Griekse mythologie, door Annemarie van den BrinkrecensieGriekse mythologie, door Annemarie van den BrinkEen informatie boek voor de jeugd, geschreven door Annemarie van den Brink, over de Griekse mythologie. Mythen zijn verh…
Mythische wezens uit de Griekse MythologieMythische wezens uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele vreemde wezens, zoals Argus, centaurs, cyclopen en de Minotaurus. Over deze wezens zijn…

Herakles/Hercules en zijn 12 werkenHerakles/Hercules en zijn 12 werkenDe Griekse mythologie bevat vele goden. Eén belangrijke daarvan is Herakles, of Hercules. Hij was een heros, en kreeg de…
Mythen en Sagen - De Trojaanse OorlogMythen en Sagen - De Trojaanse OorlogDe legende over de Trojaanse Oorlog is bij de meeste mensen bekend. Het verhaal is verfilmd in de Hollywoodfilm "Troy",…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.