InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Mythologie > Griekse goden: Aphrodite

Griekse goden: Aphrodite

Griekse goden: Aphrodite Aphrodite is in de Griekse mythologie de godin van de liefde vruchtbaarheid en seksualiteit. Voor sommigen is ze ook de godin van het evenwicht. Hier info over haar daden, geboorte, leven,...

Geboorte van Aphrodite

Er bestaan veel verschillende verhalen over de geboorte van Aphrodite. Volgens de bekende Griekse dichter Homeros was ze de dochter van Zeus en Dione. Dione was een titane, of een oceanide. Anderen zeggen dat Aphrodite de dochter van Uranus en Hemera (godin van de dag) was.

De meest bekende mythe over Aphrodites geboorte is die van Hesiodus. Volgens deze mythe was Aphrodite ontstaan uit het zilveren schuim van de zee. Dit ontstond toen er bloeddruppels van Uranus in de zee vielen. Dit gebeurde toen Uranus, toenmalig godenkoning, door zijn zoon Kronos gecastreerd en onttroond werd. Daarom kreeg ze de naam Aphrodite, "de uit schuim geborene", of Anadyomene, "de opduikende".

Eerst ging ze naar het eiland Kythera, en vervolgens naar Cyprus. Overal waar ze stapte, verschenen er bloemen, en overal waar ze kwam bloeide de natuur helemaal open. Ze werd opgewacht door de horen, godinnen van de seizoenen, van de lente, die haar voerden naar de godenwereld. De beeldhouwer Phidias zag het echter anders: volgens hem werd Aphrodite, toen ze uit de zee ontstond, opgewacht door Eros, en later door alle andere onsterfelijke goden.

De erediensten van Aphrodite

Aphrodite wordt voorgesteld volgens drie dingen: ze ontstond in de hemel, werd geboren in de zee en liet de aarde helemaal openbloeien. Deze dingen bepaalden grotendeels haar erediensten. Dat zijn er drie:
 • Aphrodite Urania. Bij deze dienst werd ze als natuurgodin aanbeden. Dit was de eenvoudigste dienst: geen bloedige offers, Aphrodite was gewapend, en ze werd samen met Ares vereerd. Bijna nergens mochten vrouwen bij de eredienst aanwezig zijn. Ze was bij deze dienst altijd volledig gekleed, en het toonbeeld van kuisheid en ernst. Hierdoor was ze later ook het toonbeeld van het goede huwelijk en echte liefde. Haar belangrijkste betekenis in deze dienst was de sterenhemel.
 • Aphrodite Pandemos. Deze dienst was uitgebreider, en ook aantrekkelijker voor het Griekse volk. Bij deze dienst was ze immers niet de natuurgodin, maar de godin van de tuinen en bloemen, de lente, de godin van de liefde. In dit beeld liet ze haar macht veel sterker gelden voor het Griekse volk. Aphrodite Pandemos werd vereerd als Zeus en Hera hun huwelijksfeest vierden.
 • Aphrodite Euploia. In deze dienst werd Aphrodite voorgesteld als de godin van de zee. Euploia wilt zeggen: die een goede vaart schenkt. Een ander ding dat wijst op de band van Aphrodite met de zee, is haar tempel op de Peloponessos, de Hermione.

Aphrodites attributen

Aphrodite had verschillende attributen:

In het plantenrijk

 • mirte
 • appel

In de dierenwereld

 • Ram
 • Bok
 • Haas
 • Mus
 • Dolfijn
 • Duif
 • Zwaan
© 2007 - 2019 Lukasvv, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Griekse mythologie, god AresDe meest geplaagde god van de Olympus is toch wel Ares. De goden konden zich niet helemaal vinden in het domein van deze…
Herakles/Hercules en zijn 12 werkenHerakles/Hercules en zijn 12 werkenDe Griekse mythologie bevat vele goden. Eén belangrijke daarvan is Herakles, of Hercules. Hij was een heros, en kreeg de…
Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenHerakles was een Griekse held, het meest bekend werd hij door de uitvoering van de onmogelijk geachte Twaalf Werken. Op…
Begrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele mythen, sagen en andere verhalen. Uit deze verhalen zijn veel woorden, uitdrukkingen en…
Griekse mythologie, de OlympusGriekse mythologie, de OlympusOm alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de go…

Reageer op het artikel "Griekse goden: Aphrodite"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lukasvv
Gepubliceerd: 12-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Schrijf mee!