Griekse mythologie, god Ares
De meest geplaagde god van de Olympus is toch wel Ares. De goden konden zich niet helemaal vinden in het domein van deze god, de oorlog. Ondanks het feit dat Ars god van de oorlog was, was hij verre van modelkrijger en strateeg. Hij genoot van het wapengekletter en het bloed dat rijkelijk vloeide op een slagveld.
Algemeen
De enige zoon van
Zeus en Hera is Ares. Hij is de god van de oorlog. Zijn mede goden van de
Olympus, waar hij toe behoorde, hadden alleen maar minachting voor hem. Zij hadden namelijk geen hoge dunk van zijn domein; de oorlog. Zij vertelde alleen maar minachtende verhalen over hem. Uiteindelijk werd Ares de belangrijkste beschermheer van Rome. In de Romeinse mythologie is zijn naam Mars en wordt zijn zoon, Romulus, beschouwd als de stichter van Rome.
Uiteindelijk bleek Mars in de Romeinse mythologie aanzienblijk belangrijker te zijn dan in de Griekse mythologie.
Ares
In plaats van een heldhaftige oorlogsgod was Ares een god die op het slagveld alleen maar chaos veroorzaakte. Dit om aan beide kanten zoveel mogelijk bloed te doen vloeien. Toch bleek Ares een geweldig gestalte te zijn met een stem die over alles en iedereen heen klonk. Hij hield van de strijd, het wapengekletter en juicht bij het zien van de gevallenen op het slachtveld.
In de Trojaanse oorlog werd hij al in het begin door twee Titanen gevangen genomen en opgesloten in een bronzen kruik. Pas vijftien maanden later lukte het
Hermes, een mede god, om in de kruik te klimmen en Ares te redden.
Ares had, als god van de oorlog, toch eigenlijk een modelkrijger moeten zijn. Helaas was hij verre van dit. Toen de Trojaanse oorlog was uitgebroken koos hij de kant van de Trojanen en werd verwond door de sterfelijke Diomdes.
Uiterlijk
Ares wordt vaak afgebeeld als:
- Jonge, sterke man
- Soms als naakte oude man
- Griekse strijder
- Getooid met helm, schild, zwaard en speer
- Samen met zijn vazallen Strijd en Paniek
- Met zijn paarden Vlucht en Vrees
Liefdesleven van Ares
Ares had een verhouding met
Aphrodite die met
Hepaestus getrouwd was. De wettige echtgenoot van Aphrodite had een net boven haar bed gehangen dat bovenop Aphrodite en Ares viel toen zij samen in bed lagen. Nadat zij bevrijdt waren vertrok Hepaestus weer naar zijn eiland Lemnos, Aphrodite vertrok naar Cyprus en Ares naar Thracië waar zich zijn heiligdom bevond.
Samen met Aphrodite had hij twee zoons, Phobos en Deimos. Beide zoons weken in de strijd niet van hun vaders zijde.