Herakles/Hercules en zijn 12 werken

Herakles/Hercules en zijn 12 werken De Griekse mythologie bevat vele goden. Eén belangrijke daarvan is Herakles, of Hercules. Hij was een heros, en kreeg de opdracht 12 werken uit te voeren. Hier info over die 12 werken, zijn figuur,...

Wie was Hercules/HeraKles?

Hercules, of Herakles is een figuur die in de Griekse Mythologie voorkomt. Hij was een heros, een echte held. Hij was sluw, dapper, en zeer sterk en kon hierdoor zeer grote daden verrichten.

Herakles was de zoon van de oppergod Zeus, en Alkmene. Dit was de vrouw van Amphitryon. Toen deze weg was, vermomde Zeus zich als Amphitryon, en verleidde zo Alkmene. Ze kreeg een tweeling: Herakles, zoon van Zeus, en Iphikles, zoon van de echte Amphitryon. Hera, de vrouw van Zeus, was razend over het overspel dat haar man had gepleegd, en ze stuurde twee slangen op Hercules af. Deze was hen echter te slim af en wurgde de twee slangen.

De naam

Er zijn verschillende namen voor Herakles. De Fransen gebruikten in de Empireperiode twee verschillende namen: Hercule en Alcide. Deze laatste is waarschijnlijk een afgeleide van de naam van zijn grootvader, Alkeus.

Huwelijk en dood van Hercules

Hercules' vrouw was Deianeira. Op een dag staken ze een rivier over, daarbij geholpen door de centaur Nessos. Tijdens deze tocht probeerde Nessos Deianeira te verkrachten, maar Hercules doodde hem. Met zijn laatste krachten vertelde hij aan Deianeira dat ze zijn bloed moest bewaren, want dat ze er de liefde van Hercules mee zou kunnen terugwinnen. Enkele jaren later was Hercules in een oorlog verwikkeld. Hij won deze, en een bode kwam het goede nieuws aan Deianeira vertellen. Hij vertelde echter ook nog iets anders, namelijk dat Hercules verliefd was op een andere vrouw. Deianeira dacht terug aan de woorden van de centaur Nessos, en smeerde een mantel van Hercules in met Nessos' bloed. Deze mantel gaf ze mee aan de bode als welkomstgeschenk voor Hercules.

Plots botste ze op haar zoon. Die vertelde haar dat de mantel, toen Hercules hem aan deed, helemaal was beginnen te verschrompelen, en dat hij verschrikkelijk veel pijn had gehad, en dat Hercules de bode van een berg heeft laten gooien. Toen Deianeira dit hoorde, liep ze naar binnen en stak zichzelf neer met één van Hercules' zwaarden. Terwijl ze stierf, vertelde ze wat Nessos tegen haar gezegd had, en begreep haar zoon dat ze bedrogen was door Nessos.

Toen ook Herakles dit hoorde, wilde hij zichzelf in brand laten steken. Dit geschiedde ook, en wel op de berg Oite. Philoctetes stak het vuur aan waarin Hercules de dood vond. Herakles was niet echt gestorven, maar onsterfelijk geworden en opgenomen in het godenrijk. Hier kreeg hij Hebe, de Godin van de Jeugd, als vrouw.

Hercules' twaalf werken

Voordat Deianeira Hercules' vrouw was, had hij nog een andere vrouw, namelijk Megara. Ook had hij enkele kinderen. De godin Hera was nog steeds jaloers op hem, en op een dag werd hij door toedoen van diezelfde waanzinnig. Hij vermoordde zijn vrouw en kinderen. Hij zou normaal gezien ten prooi vallen aan de wraakgodinnen, maar om zich te redden kon hij ook in dienst gaan bij koning Eurystheus van Mykene. Hiervan kreeg hij tien taken. Tijdens het volbrengen van 2 van deze taken kreeg hij hulp van iemand. Daarom kreeg hij nog twee extra taken. Dit waren de twaalf werken van Hercules. Een andere naam voor deze werken is Eurystheus van Mykene.

Hier een overzicht van alle werken:

  • Werk één: het doden van de leeuw van Nemea. Dit is een gebied dat tussen Argos en Korinthe ligt. Hercules droeg altijd een boog en een knots. De leeuw van Nemea was hier echter immuun voor, en dus moest Hercules een andere manier vinden. Die vond hij door de leeuw te wurgen met zijn blote handen. Sindsdien droeg Herakles altijd de vacht van deze leeuw als trofee.Eurystheus had niet verwacht dat Hercules in deze opdracht zou slagen, en laat vanaf nu het geven van de opdrachten over aan zijn herauten.
  • Werk twee: het doden van de Hydra van Lerna, de veelkoppige waterslang die in een moeras bij Argos (op de Peloponnesos) leefde. Elke keer als je een kop van de Hydra afhakte, groeiden er twee nieuwe in de plaats. Bij deze opdracht werd Hercules geholpen door zijn neef Lolalos; deze opdracht was dus niet geldig. Toch overwint Hercules de slang. Hij gebruikte hiervoor deze methode: elke keer als hij een kop van de Hydra afhakte, schroeiden zij met brandende boomstammen de wonden dicht. Het bloed van de Hydra is giftig, en toen Hercules zijn pijlen dompelde in dat bloed, veroorzaakten deze ongeneeslijke wonden.
  • Werk drie: het vangen van een aan de godin Artemis gewijde hinde, de Hinde van Keryneia. De opdracht van Hercules was het vangen van de Hinde, en het dier naar Mykene brengen. Het dier moest daar levend aankomen. Het kost hem bijna een jaar om de hinde te vangen. Uiteindelijk lukt hij toch in zijn opdracht.
  • Werk vier: het vangen van het Erymanthische zwijn, dat het gebied rondom de berg Erymanthos onveilig maakte. Ook dit dier moest hij naar Mykene brengen, en ook deze keer slaagt Hercules in zijn opdracht.
  • Werk vijf: het schoonmaken van de stallen van Augias, een koning in Elis. In deze stallen stonden 3000 runderen, en waren al ongeveer dertig jaar niet meer uitgekuist. Hij liet het water van twee rivieren door de stallen stromen, en zo waren op één dag de stallen weer volledig proper.
  • Werk zes: het verjagen van de Stymphalische vogels. Deze leefden bij het Stymphalosmeer in Arkadië. Ze aten mensenvlees, en konden hun veren gebruiken als pijlen. Toen Herakles bij hen aankwam, leek het daar volledig verlaten. Hij rammelde met 2 bronzen kleppers, en uiteindelijk komen de vogels toch tevoorschijn. De meeste vogels worden vervolgens gedood door hem.
  • Werk zeven: de Stier van Kreta ophalen en overbrengen naar het vasteland. Een ander naam hiervoor is de Minotaurus. De stier is van koning Minos van Kreta. Die kreeg hem als offerdier van de god Poseidon. Minos offerde hem echter niet, maar hield hem bij. Daarom maakt Poseidon de stier helemaal wild. De stier zwierf rond op het eiland. Toch kan Hercules hem vangen en overbrengen naar Mykene.
  • Werk acht: de merries van Diomedes halen, een vorst in Thrakië, die de paarden voedde met (mensen)vlees van zijn nietsvermoedende gasten. Herakles temt de paarden, en brengt ook deze dieren over naar Mykene
  • Werk negen: de kostbare gordel van Hippolyte halen voor de dochter van Eurystheus. Dit was de koning van de amazones. Als Hercules Hippolyte versloeg in een wedstrijd hardlopen, zou ze de gordel aan hem afstaan. Dit was een zeer moeilijke opdracht, aangezien Hippolyte bekend stond als het snelste wezen op aarde. Herakles slaagde hierin met de hulp van Aphrodites Gouden Appels.
  • Werk tien: de runderen van Geryon halen. Geyron was een reus met drie hoofden, drie bovenlijven en zes armen deze runderen. Door middel van een pijl die tegelijk alledrie de lichamen van Geryon doorboort, bemachtigt Hercules de runderen. Hij brengt ze naar Mykene, waar ze door koning Eurystheus aan Hera, gemalin van Zeus geofferd worden.
  • Werk elf: de gouden appels van de Hesperiden roven. Zij bewaken de tuin met de gouden appels. Deze was eigendom van Zeus en Hera, die het gekregen hadden als huwelijksgeschenk van Gaia. De Hesperiden worden hierin bijgestaan door de draak Ladon. Herakles bemachtigt de appels met (al dan niet vrijwillige) hulp van Atlas. Herakles wijdt de appels aan de godin Pallas Athena. Deze geeft de gouden appels weer terug aan de Hesperiden. Tijdens deze reis bevrijdde Herakles tevens Prometheus.
  • Werk twaalf: het ontvoeren van de driekoppige hellehond Kerberos uit de onderwereld. Hiervoor gaat Herakles naar de ingang van de onderwereld in het zuiden van de Peloponnesos. Hij krijgt toestemming van de god Hades om in de onderwereld af te dalen en Kerberos eruit meenemen, als hij geeen wapens gebruikt. Daar Herakles zo sterk is, wordt hij de hond de baas, en deze volgt hem naar Mykene. Koning Eurystheus moet uiteindelijk de overwinning van Herakles bekennen.
© 2007 - 2024 Lukasvv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenMythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenHerakles was een held uit de Griekse Mythologie, het meest bekend werd hij door de uitvoering van de onmogelijk geachte…
Mythische wezens uit de Griekse MythologieMythische wezens uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele vreemde wezens, zoals Argus, centaurs, cyclopen en de Minotaurus. Over deze wezens zijn…
Wat is Griekse mythologie?Wat is Griekse mythologie?De Griekse mythologie kan omschreven worden als het geheel van verhalen over de Griekse godenwereld. Zelfs na de ruim tw…
De Grieks-Romeinse godenwereldDe Grieks-Romeinse godenwereldDe Griekse en Romeinse godenwereld zijn in het begin zeer verschillend van elkaar. Toch zijn ze nauw met elkaar verbonde…

Zeus: de Griekse oppergodZeus: de Griekse oppergodZeus is de oppergod uit de Griekse mythologie, die heerst vanop de berg Olympus. Hij beheerst alle goden. Hier info over…
Mythen en Sagen - Perseus en MedusaMythen en Sagen - Perseus en MedusaDe legende van Perseus en Medusa is een van de bekendste mythen uit de Griekse Mythologie. Afbeeldingen van Medusa worde…
Lukasvv (14 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.