Het liefdesleven van Cleopatra

Tussen 69 en 30 voor Christus was Cleopatra koningin over Egypte. Ze heerste met harde hand over Egypte en kreeg onder andere een liefdesrelatie met de Romeinse heerser Julius Caesar. Dit gebeurde vooral om zakelijke redenen om haar positie op de Egyptische troon te versterken. Maar aan het eind van haar leven pleegde Cleopatra zelfmoord vermoedelijk met behulp van een gifslang. Wat is er tijdens haar relaties gebeurd? Wat bracht haar tot deze wanhoopsdaad?

Cleopatra

Het moet ongeveer 51 voor Chr. zijn geweest toen Cleopatra als 18 jarige de troon besteeg in Egypte. Volgens geschiedschrijvers was Cleopatra niet knap om te zien maar was ze wel bijzonder intelligent. Op zeer oude munten staat Cleopatra zelfs afgebeeld met een enorme uitstekende kin en een soort boksersneus. Misschien was het wel haar stoere uiterlijk die haar tot de meest spraakmakende heerseres heeft gemaakt over het machtige land Egypte.

Passioneel

Maar één ding was zeker. Cleopatra voelde zich aangetrokken tot de meest machtige mannen. Passioneel als ze was, liet zij zich schaars gekleed totaal opsieren met make-up en dure sieraden. Er gaan zelfs verhalen ten ronde dat Cleopatra zich graag baadde in een bad van verse geitenmelk om zo de veroudering van haar lijf tegen te gaan. Het moet een enorme indrukwekkend gezicht zijn geweest wanneer Cleopatra zich presenteerde aan buitenlandse gasten op haar draagbed versiert met juwelen, dat gedragen werd door haar dienaars.

Julius Caesar

Julius Caesar is geboren op 13 juli in het jaar 100 voor Christus. Terwijl de Romeinen van Egypte een provincie probeerden te maken, viel Cleopatra als een blok voor de Romeinse heerser Julius Caesar. En Julius Caesar op zijn beurt nam het niet zo nauw met zijn eigen huwelijk. In 47 voor Chr. kwam uit hun relatie een zoon voort die door het Egyptische volk spottend Caesarion werd genoemd. Nadat Julius Caesar terug was gegaan naar Rome, brachten Cleopatra en Caesarion een bezoek aan hem en verbleven in zijn buitenverblijf in Rome. Maar het Romeinse volk kwam in opstand tegen de uitspattingen van hun heerser Caesar. En in 44 voor Chr. werd Caesar vervolgens vermoord.

Marcus Antonius

Na de dood van Caesar werd het Romeinse Rijk in tweeën gedeeld door Caesars rechterhand Marcus Antonius en door Caesars adoptiezoon Octavianus. Weer moest Cleopatra de toekomst van haar koninkrijk over Egypte veilig zien te stellen. Ze besloot al haar charmes in de strijd te gooien door Marcus Antonius op geraffineerde wijze te verleiden.

Marcus Antonius is geboren is het jaar 83 voor Christus. Op oude munten staat hij afgebeeld met een baard. Dat stond in die tijd voor een teken van rouw die hij voelde vanwege de gewelddadige dood van Caesar. Eenmaal in de ban gekomen van de Egyptische koningin Cleopatra moet er een oprechte liefdesverhouding zijn ontstaan. Hij huwde Cleopatra en samen kregen zij nog drie kinderen: Ptolemaeus Philadelfia en een tweeling, Cleopatra Selena II en Alexander Helios. Aan Caesarion verleende hij de officiële titel 'koning der koningen' wat zijn loyaliteit aan Julius Caesar eens temeer onderstreepte.

Echte liefde

De adoptieve zoon van Julius Caesar, Octavianus, probeerde ondertussen zijn macht en rijkdom flink uit te breiden. Daarbij had hij het gemunt op de heerschappij van Marcus Antonius. Bovendien waren de Romeinen en Octavianus fel gekant tegen het feit dat Cleopatra als zelfstandige koningin werd behandeld door Marcus Antonius. Als gevolg hiervan volgde er op twee september in het jaar 32 voor Chr. een vreselijke zeeslag voor de kust van Griekenland bij Actium.

Bron: Laureys a Castro (1664-1700), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Laureys a Castro (1664-1700), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bijna de gehele vloot van Cleopatra werd verslagen en tot zinken gebracht. Toch eindigde deze zeeslag in een tactische overwinning voor Marcus Antonius omdat hij de zeeslag overleefde. Toen in het jaar 30 voor Chr. het leger van Octavianus toch Egypte leek te kunnen innemen, pleegde Marcus Antonius in zijn wanhoop zelfmoord. Toen Cleopatra dit ter ore kwam raakte zij zo overstelpt van verdriet dat ook zij besloot een einde aan haar leven te maken. Maar sommige historici denken dat dit een romantisch fabeltje is. Cleopatra zou namelijk bang zijn dat Octavianus haar als oorlogsbuit door de straten van Rome wilde slepen. Cleopatra zou zelfmoord hebben gepleegd door middel van een giftige cobra of giftige pin. Maar bewijzen daarvoor zijn nooit gevonden.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Julius Caesar veni, vidi, viciHet derde deel van het Romeinse Rijk gaat over de bekende Gaius Julius Caesar die lange tijd aan de macht was in het Rij…
De Oude Wereld - Klassieke OudheidDe Oude Wereld - Klassieke OudheidWie stichtte Alexandrië? Welke Griekse wijsgeer dronk de gifbeker? Wie was de eerste Romeinse keizer? Wat is het verschi…
Cleopatra: legende of niemendal?Ze zou de mooiste koningin aller tijden zijn. In ieder geval één die wellicht het meest tot de verbeelding sprak. Maar w…
De film Asterix & Obelix: Missie CleopatraDe film Asterix & Obelix: Missie CleopatraIn de jarig zestig van de twintigste eeuw beginnen Uderzo en Goscinny aan het avontuur genaamd 'Asterix'. De Franse scen…

Davy Jones de man zonder hartIn de Pirates of the Caribbean-films speelt de slechte Davy Jones een grote en belangrijke rol. Maar het personage Davy…
De reis van OdysseusOdysseus, de man die Troje zijn ondergang bezorgde. De listige, de sluwe, de man die de waarheid vervlocht met verzinsel…
Bronnen en referenties
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.