De Oude Wereld - Klassieke Oudheid

De Oude Wereld - Klassieke Oudheid Wie stichtte Alexandrië? Welke Griekse wijsgeer dronk de gifbeker? Wie was de eerste Romeinse keizer? Wat is het verschil tussen oudheid en klassieke oudheid? Welke koningin bekoorde zowel Julius Caesar als Marcus Antonius? Waarom liet keizer Hadrianus een muur dwars door Engeland bouwen? Wie nam een troep olifanten mee over de Alpen? Wat is Stonehenge? Wat was het Heilige Roomse Rijk? Boeiende weetjes, vraag en antwoord over de Oude Wereld - Klassieke Oudheid.

Klassieke Oudheid


Wat is het verschil tussen de Oudheid en Klassieke Oudheid?

Er bestaan verschillende meningen en visies t.a.v. de indeling van diverse periodes in de oude wereld. Maar over het algemeen wordt met de Oudheid de periode in de geschiedenis van een cultuur bedoeld, die begint met het ontstaan van een beschaving i.c. de introductie van het schrift. Diverse culturen kennen een oudheid, echter het begrip wordt alleen gebruikt voor de Oudheid van de Westerse beschaving, hetgeen kort voor 3000 v.Chr. was.

Klassieke Oudheid

Over het algemeen wordt de periode genoemd van ca. 600 v.Chr. tot ca. 400 n.Chr., waarbij het dus met name om de geschiedenis van Griekenland (Hellas) en Rome gaat. Hoewel ook andere culturen een oudheid kennen (Chinese Oudheid, Perzische Rijk etc.), worden deze niet tot de Klassieke Oudheid gerekend, daar deze term alleen geldt voor de geschiedenis van het oude Griekenland en het Romeinse Rijk. Het Oude Egypte en Mesopotamië worden als voorlopers van de westerse beschaving bestempeld, maar niet tot de Klassieke Oudheid gerekend.

Na de Klassieke Oudheid volgt de Middeleeuwen, de periode tussen 476 en 1453. Sommigen spreken ook van de Late Oudheid, die de overgangstijd tussen Oudheid en Middeleeuwen aangeeft, welke periode loopt tot ca. 600 n.Chr. De Europese geschiedenis wordt globaal gezegd in 3 perioden onderverdeeld, de Oudheid, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd.

Wie stichtte Alexandrië?

De stad Alexandrië in Egypte werd in 331 v.Chr. gesticht door de Griekse veldheer Alexander de Grote. Door veroveringen bouwde Alexander een groots keizerrijk op dat zich van Griekenland tot zo ver als Egypte en Voor-Indië uitstrekte.

De omvang van dit gebied is te vergelijken met de huidige VS. Het keizerrijk bracht de Griekse beschaving naar de Oude wereld en Alexandrië werd het centrum van wetenschap en studie.

Welke Griekse wijsgeer -Filosoof- dronk de gifbeker?

Bron: Ad Meskens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Ad Meskens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Socrates

De Griekse wijsgeer (filosoof) Socrates (329-399 v.Chr) werd ter dood veroordeeld en gedwongen om een gifbeker te drinken in 399 v.Chr. op 70 jarige leeftijd. Socrates was een groot wijsgeer, die de waarheid zocht door de mening van mensen te vragen, en hen vervolgens aan te tonen dat ze het mis hadden.

Gifbeker

Socrates probeerde met verstandig redeneren zijn doel te bereiken, maar deze methode bezorgde hem ook veel vijanden. Ten slotte werd hij ook ter dood veroordeeld. Toen zijn gevangenbewaarder hem de beker vergif kwam brengen, dronk hij deze in alle kalmte op.

Wie was de eerste Romeinse keizer?

De eerste Romeinse keizer was Augustus, die leefde van 63 v.Chr. tot 14 n.Chr. De periode hiervoor, was het Romeinse Rijk nog een republiek, die door gekozen consuls werd bestuurd. Onder zijn keizerschap kwam het Romeinse Keizerrijk tot grote bloei. Naar deze keizer is onze maand augustus genoemd.

Octavianus

Na de dood van Julius Caesar deelde Augustus -toen nog Octavianus genaamd- de macht met Marcus Antonius (Marcus Antonius was de opvolger van Julius Caesar). Octavianus versloeg Marcus Antonius, en in 27 v.Chr. verklaarde hij dat het Romeinse Rijk voortaan een keizerrijk zou zijn met hemzelf aan het hoofd en nam toen de naam Augustus aan.

Welke koningin boeide zowel Julius Caesar als Marcus Antonius?

Cleopatra was een opvallend mooie koningin van Egypte en werd in 69 v.Ch. geboren. De Romeinse leider Julius Caesar, die door haar gefascineerd raakte, schakelde zijn macht in om haar tot koningin te verheffen. Na de dood van Caesar wist Cleopatra ook zijn opvolger Marcus Antonius te bekoren.

Marcus Antonius verliet zijn vouw Octavia voor Cleopatra, hetgeen tot de strijd om de macht over Rome leidde met Octavianus, de broer van Octavia, die samen met Marcus Antonius het Romeinse Rijk bestuurde. Octavianus kwam in 31 v.Chr. tegenover Marcus Antonius en Cleopatra te staan en won deze veldslag. Antonius doodde zichzelf en Cleopatra probeerde Octavianus naar haar hand te zetten. Daar dit niet lukte, sloeg ook Cleopatra de hand aan zichzelf, naar men vermoedt door een beet van een giftige slang.

Waarom liet keizer Hadrianus een muur dwars door Engeland bouwen?

De Hadrianuswal is een befaamd landschappelijk kenmerk in het Noorden van Engeland. Het is een muur van 118 meter lengte die het hele land van kust tot kust, scheidt van het Noorden. Keizer Hadrianus. Deze muur werd onder de Romeinse keizer Hadrianus opgetrokken tussen 123 en 138 n.Chr. om Schotse overvallers te verhinderen Engeland binnen te dringen. Engeland was in die tijd een Romeinse provincie.

Wie nam een troep olifanten mee over de Alpen?

Hannibal. Hannibal was de aanvoerder van het leger van Carthago tegen Rome en nam olifanten mee om er de vijand angst mee aan te jagen. Hannibal overrompelde de Romeinen met deze list door in 218 v.Chr. met zijn olifantenmacht over de Alpen te trekken. Eenmaal in Italië aangekomen, heeft Hannibal de Romeinen jarenlang geteisterd, maar heeft ze nooit verslagen.

Wat en waar is Stonehenge?

Stonehenge. Stonehenge is een zeer oud monumentaal bouwsel met enorm grote, gigantische stenen (rotsblokken) in het zuiden van Engeland en werd in diverse perioden tussen 2750 en 1500 v.Chr. geconstrueerd.

Naar men vermoedt werd het als tempel gebruikt of mogelijk om er de bewegingen van zon en maan mee te bestuderen voor het maken van tijdrekeningen c.q. kalenders.

Wat was het Heilige Roomse Rijk?

Heilige Roomse Rijk. Het Heilige Roomse Rijk was een groep kleine Duitse en aangrenzende landjes die in de Middeleeuwen machtig waren. De bedoeling was om een tweede Romeins imperium van Christelijke staten te verkrijgen. Dit keizerrijk werd gesticht door Carolus Magnus, oftewel Karel de Grote.

Karel de Grote (742-814 n.Chr) werd op kerstdag van het jaar 800 door de Paus in Rome tot eerste Heilige Roomse keizer gekroond. Dit imperium duurde tot ca. 1806, totdat de Franse keizer Napoleon het grootste gedeelte van Duitsland veroverde.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Westerse filosofie: de klassieke oudheidDe klassieke oudheid legt de basis voor de westerse filosofie. Ooit is het daar allemaal begonnen, in de Griekse steden.…
De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…
Reclame en de Klassieke Oudheid: Nikes, Ajax en MarsReclame en de Klassieke Oudheid: Nikes, Ajax en MarsStel, een producent ontwikkelt een product en brengt dit op de markt. Dan geeft een producent de afdeling Marketing opdr…
De renaissance: veranderingen in kunst en architectuurDe renaissance is na de klassieke oudheid de belangrijkse bloeiperiode in de Italiaanse kunst en architectuur. Welke ver…

Kampen is een bezoek waardKampen is een oude Hanzestad, net als een aantal andere steden die aan of nabij de IJssel lagen. Kampen zelf is een stad…
Nederlandse sporen in de Verenigde StatenNederlandse sporen in de Verenigde StatenDe geschiedenis van Nederlanders in Noord-Amerika is er een van ondernemers met lef. In de bijna vier eeuwen dat Nederla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Arzumanidis, Pixabay
  • Hastings, L. Worldwide Historical Events. York Beach: Samuel Weiser Inc.
  • Afbeelding bron 1: Ad Meskens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 20-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.