De steen der wijzen

De steen der wijzen is niet slechts een verzinsel van J.K. Rowling om de Harry Potter boeken een onderwerp te geven. Nee. Zeker niet zelfs. De steen der wijzen heeft menig mens in de Middeleeuwen gek gemaakt omdat de belofte van onsterfelijkheid kennelijk het ultieme was. De steen der wijzen is niet slechts een verzinsel van J.K. Rowling om de Harry Potter boeken een onderwerp te geven. Nee. Zeker niet zelfs. De steen der wijzen heeft menig mens in de Middeleeuwen gek gemaakt omdat de belofte van onsterfelijkheid kennelijk het ultieme was.

Wat is de steen der wijzen?

De steen der wijzen is een voorwerp dat, als het onedel metaal aanraakt, het onedele metaal in goud veranderd. Dit was niet het enige wat de steen kon doen. De eigenaar van de steen zou voor eeuwig leven door de kracht van de steen. Verder zou de steendrager zijn jeugd weer terugkrijgen en nooit ouder worden naarmate de tijd vorderde. Een droom waar enkelen zo geïnteresseerd in waren dat ze dag en nacht probeerde een steen te creëren met deze wonderlijke eigenschappen.

De steen der wijzen en alchemisten

Lange tijd werd er gelooft door alchemisten dat het belangrijkste onderdeel van een steen der wijzen een mythisch element genaamd Carmot was.

In de achtste eeuw na Christus besloot de Arabische alchemist Jabir ihn Hayyan alle elementen op een speciale manier te analyseren. Hij deed dit dor op verschillende elementen te letten: hitte, koelte, droogte en vochtigheid. Het element vuur werd gezien als warm en droog, water als koud en vochtig, aarde als koud en droog en lucht als warm en vochtig. Deze gegevens zag hij als basis kwaliteiten van elk element. Hij had namelijk ontdekt dat elk metaal uit een combinatie van de bovengenoemde dingen bestond. Twee van de elementen waren erg actief aanwezig en de twee andere passief. Daarom geloofde Hayyan dat je het metaal kon veranderen als je de basis kwaliteiten kon veranderen. Deze verandering kon plaatsvinden door een substantie gemaakt van de steen der wijzen.

Volgens een legende is in de 13de eeuw de steen der wijzen gevonden door een alchemist genaamd Albertus Magnus. Hij zou deze later doorgegeven hebben aan zijn leerling Thomas Aquinas. Magnus heeft nooit gezegd of hij de steen gevonden had, maar hij heeft opgeschreven dat hij gezien heeft hoe een metaal in een ander metaal veranderde... goud.

Weer later, in de 16de eeuw geloofde de Zwitserse alchemist Philippus Paracelsus dat de ware steen der wijzen iets heel anders was. Hij geloofde dat er buiten water, vuur, aarde en lucht een vijfde element was dat nog niet ontdekt was. Dit moest de steen der wijzen zijn. Hij noemde dat element Alkahest.

Steen der wijzen en Harry Potter

Dat de steen der wijzen tot de verbeelding van mensen blijft spreken is niet vreemd. De mens is immers vaak bang voor de dood en het ouder worden en dit is te verkomen met de steen der wijzen. Het is ook niet verbazingwekkend dat de steen daarom voorkomt in de hedendaagse kunst en boeken. Harry Potter is hier een goed voorbeeld van.

In het eerste deel van de zeer populaire Harry Potter serie komen Harry en zijn vrienden in aanraking met de steen der wijzen. Deze dreigt gestolen te worden door de slechte Voldemort. De steen is officieel het bezit van de tovenaar Nicolaas Flamel en diens vrouw. Uiteindelijk weten Harry en zijn vrienden de steen der wijzen uit de handen van de slechteriken te houden door met veel moed door een parcours te trekken dat is opgezet om mogelijke indringers weg te houden bij de bewaarplaats van de steen.
© 2009 - 2020 Niamh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alchemie: de steen der wijzenAlchemie: de steen der wijzenAlchemie word hedendaags niet meer gebruikt in de vorm die we kennen van het oorspronkelijke gebruik. De alcehmist was v…
Engelse kinderboekenschrijvers: J.K. RowlingDe boeken en films over Harry Potter zijn wereldwijd bekend. Schrijfster J.K. Rowling heeft zeven delen van de Harry Pot…
Griekse mythologie in Harry PotterDe populaire boekenserie van Harry Potter van J.K. Rowling, die ook verfilmd is, bevat allerlei verwijzingen naar de Gri…

Alruin, verhalen over het pisdiefjeMandragora officinarum, het mannetje, het pisdiefje is ongetwijfeld de beroemdste onder de magische planten. De geslacht…
Ultieme liefde: CladdaghUltieme liefde: CladdaghHet ultieme teken van liefde is natuurlijk de Ierse Claddaghring. De ring wordt verkocht aan mensen die over de hele wer…

Reageer op het artikel "De steen der wijzen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Neerman Fernand, 08-01-2017 11:08 #1
Op het einde van het verhaal zou de steen der wijzen wel eens "water" kunnen betekenen wat dan kan omgezet worden in "energie" of, geen water geen energie, water doet alles in de natuur groeien en leven, ook de mens. Maar, we zoeken een steen… De grootste stenen ooit "gekapt" zijn de obelisken - zie Rome, Parijs, Londen. deze stenen blijken van zoveel belang dat zij op bijzondere plaatsten zijn terecht gekomen. De vorm van de steen zo zal blijken, is de straal te zijn van de cirkel, de steen die smaller wordt naar boven toe en dit met 0.0625 cm. per cm. hoogte, wanneer je de hoogte van de totale steen gaat delen door 8 krijgt men de de breedte aan de voet van de obelisk, deze breedte is heel belangrijk wan er gaan zo'n 50,2 breedtes in de omtrek van de cirkel van de obelisk, en juist die obelisk betekend "energie" want dit 50,2de deeltje van de cirkel is de hoeveelheid "energie" nodig om de cirkel rond te maken, De rest is voor later.

Infoteur: Niamh
Laatste update: 04-08-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Reacties: 1
Schrijf mee!