Odin of Wodan, oppergod in de Noorse mythologie

Odin of Wodan, oppergod in de Noorse mythologie Odin is de oppergod uit de Noorse mythologie. Het is een god die op zeer diverse manieren in verhalen naar voren komt. Dit is ook te merken aan de grote hoeveelheid namen waarmee naar hem verwezen wordt, dit zijn er meer dan tweehonderd. Wodan is hier de bekendste van. Odin wordt vaak afgebeeld met een aantal van zijn specifieke attributen. Zijn speer Gugnir, de ring Draupnir, een staf, de twee wolven Geri en Freki, de raven Huginn en Muninn en zijn achtbenige paard Sleipnir.

Andere namen

Odin staat bekend onder meer dan tweehonderd namen. Bekende hiervan zijn Yggr, Wodan, Wotan, Weda, Sigfodr en Guodan. Hij heeft zoveel namen, omdat hij veel functies heeft. In veel verhalen speelt hij een belangrijke rol, maar deze rollen passen niet altijd bij elkaar. Zo kan het dat hij tegelijk Thrott heet, wat kracht betekend, en Ygg, wat staat voor de verschrikkelijke.

Functie

Odin is een zeer diverse god, zoals ook de hoeveelheid namen al doet vermoeden. Hij is een god van de strijd en oorlog, hoewel hij nooit aan zou zetten tot oorlog, dat doen mensen zelf. Hij werd echter meer algemeen gezien als een god van de liefde. Hij is god van de wijsheid en tovenarij. Hij weet over alles wat er gebeurt op de negen werelden door zijn twee raven, Hugin en Munin, en hij kan in de toekomst kijken. Dit omdat hij een oog heeft opgeofferd bij een heilige bron. Zijn belangrijkste functie is toch wel die van oppergod.

Herkenning

Odin met zijn raven, speer en wolven / Bron: Eduard Ade, Wikimedia Commons (Publiek domein)Odin met zijn raven, speer en wolven / Bron: Eduard Ade, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Op afbeeldingen wordt Odin vaak afgebeeld als een oudere man met een baard. Hij is het best te herkennen aan zijn attributen. Hij wordt afgebeeld met zijn staf, waaruit altijd frisse bladeren en bloemen ontspringen. Verder heeft hij twee wolven, meestal naast of achter zich, en twee raven op zijn schouders. Zo niet, dan zit hij op zijn achtbenige paard Sleipnir. Vaak heeft hij zijn speer bij zich, en een armring om.

Familieleven

In de gehele Noorse mythologie is de familie van groot belang. Odin lijkt hier echter een uitzondering op te zijn. Hij is getrouwd met Frigg, koningin van de Assen. Odin had echter niets tegen relaties met andere vrouwen. Met Frigg heeft hij de zonen Balder en de blinder Hodr. Met Jörd, een godin die gezien kan worden als een personificatie van de aarde heeft hij de god Thor als zoon, en met een anonieme reuzin heeft hij Vidar, die hij tijdens de Ragnarok zal wreken. Rindr of Rind was ooit een reus maar is Asin geworden nadat zij de zoon van Odin baarde, genaamd Váli.

Odin vecht tegen Fenrir / Bron: Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921), Wikimedia Commons (Publiek domein)Odin vecht tegen Fenrir / Bron: Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wolven

De wolven Geri en Freki volgen Odin. Hun namen betekenen gulzigheid en vraatzucht. Odin eet zelf niet, maar voert al het voedsel dat hij krijgt aan deze wolven. Odin zelf overleeft op uitsluitend wijn. Een andere wolf waarmee Odin te maken heeft is Fenrir. Deze zoon van de vuurgod Loki neemt hij mee naad Asgard. Fenrir wordt echter groot en onhandelbaar. Daarom laat Odin de dwergen een ketting maken om hem vast te binden. Voorspeld is dat Fenrir tijdens de Ragnarok los zal komen en gedood zou worden door Vidar, een zoon van Odin. Dit om Odin te wreken, die door Fenrir zal worden gedood.

Raven

Behalve zijn wolven heeft Odin ook twee raven, Hugin en Munin, soms geschreven als Huginn en Muninn. Hugin staat voor gedachte, Munin voor geheugen. Deze twee raven vliegen volgens de Noorse mythologie over alle werelden verbonden door de wereldboom Ygdrasill en komen zo te weten wat er gebeurd. ’s Avonds gaan ze terug naar Asgard, waar ze Odin toefluisteren wat er op de werelden gebeurt.

Odin op Sleipnir / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Odin op Sleipnir / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Sleipnir

Sleipnir is een kind van Loki, het enige ‘goede’ kind. Sleipnir is een achtbenige hengst, en het snelste en sterkste paard dat er bestaat. Hij wordt het paard van Odin. Later zou Sleipnir zijn zus Hel doden, en tijdens de Ragnarok wordt hij opgegeten door zijn broer Fenrir.

Odin aan de levensboom

Volgens de Noorse mythologie was het Odin die de runen wist te verkrijgen. Dit deed hij door zichzelf negen nachten aan de wereldboom op te hangen. Hierna greep hij de runen, en bracht ze naar de wereld.

Gugnir

Gugnir, Gungni, Gungner of Gungrir was de speer van Odin Deze speer zou magisch zijn, en nooit zijn doel missen. Het is een symbool voor kracht, gemaakt door dwergen.

Draupnir

Een ander merkwaardig bezit van Odin is de armring Draupnir. Deze ring maakte iedere negende ochtend acht nieuwe ringen aan. Draupnir betekend druppelaar. Ook dit magische object is gemaakt door de dwergen.

Verering

Odin werd op verschillende manieren vereerd. Vooral het maken van beelden was een populaire methode. Er werden offers, meestal in de vorm van voedsel, naar heilige plaatsen gebracht, en eenvoudige tempels gebouwd.
© 2010 - 2025 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noorse kosmologie, de wereldboom YggdrasilNoorse kosmologie, de wereldboom YggdrasilIn de Noorse mythologie is de wereldboom of levensboom Yggdrasil de drager van de werelden. Deze boom draagt de negen we…
Na de dood volgens de Noorse mythologieIn de Noorse mythologie zijn verschillende plaatsen waar overleden mensen naartoe zouden gaan. De bekendste hiervan zijn…
Raaf, Corvus coraxRaaf, Corvus coraxDe raaf, Corvus corax, is een grote kraaiachtige, hij is groter dan de zwarte kraai en de roek met zijn spanwijdte van 1…
Loki, vuurgod en probleemmakerLoki is misschien wel de meest mysterieuze figuur uit de Noorse mythologie. Het is een reus, die zich bij de asen (goden…

Thor of Donar, dondergod uit de Noorse mythologieThor of Donar, dondergod uit de Noorse mythologieThor, Thonger of Donar is een belangrijke god in de Noorse mythologie. Hij is de zoon van Odin en Jörd en staat vooral b…
Niflheim, het rijk der nevelenNiflheim, het rijk der nevelenNiflheim of Nifleheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden verbonden door de levensboom Yggdrasill. Soms…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Georg Pauli, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • De encyclopedie van de wereld mythologie, hoofdredactie A. Cotterell, diverse auteurs
  • www.wikipedia.org
  • www.kunstbus.nl
  • www.ancient-mythology.com
  • Afbeelding bron 1: Eduard Ade, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 22-03-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.