Na de dood volgens de Noorse mythologie

In de Noorse mythologie zijn verschillende plaatsen waar overleden mensen naartoe zouden gaan. De bekendste hiervan zijn Walhalla en Hel, of Helheim. Toch zijn er meer plaatsen waar de doden naartoe zouden gaan. Dit zijn Sessrumnir en het onderwater paleis van Aegir en Ran. Gevallen strijders gaan naar Walhalla of Sessrumnir, afhankelijk van wat de Walkuren beslissen. Drenkelingen gaan naar het onderwater paleis van Aegir en Ran en de overigen gaan naar Helheim. Volgens de Noorse mythologie zijn er een aantal plaatsen waar de overledenen naartoe konden gaan. Dit is bij meer religies het geval, maar wat bijzonder aan de Noorse mythologie is dat er niet werd gekeken hoe de persoon had geleefd, maar alleen naar de dood.

Walhalla of Valhalla

Een voorstelling van Walhalla / Bron: Emil Doepler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een voorstelling van Walhalla / Bron: Emil Doepler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is het?

Een van de plaatsen waar volgens de Noorse mythologie de zielen van gestorven mensen naartoe konden gaan, was Walhalla. Dit was een prachtige hal van Odin. Hier leefden zij in alle luxe. Ze werden deel van Einherjar, het leger van Odin. In de laatste grote strijd zouden zij voor Odin vechten. Het Walhalla bestond uit een grote zaal. Het dak was gemaakt van speren en schilden. Elke dag vochten de Einherjar tegen elkaar en ’s avonds verrezen alle gevallenen weer en aten ze met zijn allen. Ze aten het vlees van het everzwijn Sachrimnir, dat iedere dag werd gekookt in een magische ketel. Het was altijd genoeg om iedereen te voeden, hoeveel strijders er ook waren. Ze dronken de mede van de geit Heiddun, die elke dag een vat vulde dat voldoende was voor iedereen.

Hoe kom je er?

Volgens de Noorse mythologie komen alleen mannen gestorven in de strijd in Walhalla. Vooral degenen die door een speer waren gedood hadden veel kans om in Walhalla te komen. Er waren zelf mensen die zich op hun sterfbed lieten ‘merken door Odin’, door zich met een speer te laten doorboren. Zo zouden ze ook in Walhalla terechtkomen. Slechts de helft van de gevallen soldaten kwam in Walhalla, de rest kwam in Sessrumir terecht.

Walkuren

Wie er naar Walhalla ging en wie er naar Sessrumnir ging werd besloten door de Walkuren. Walkuren betekent ‘kiezers van de gekozenen’. Het waren vrouwelijke geesten, die op het slagveld de overwinning toekende aan de partij die Odin gekozen had. Zij kozen de overledenen die meegingen naar Walhalla.

Sessrumnir

Wat is het?

Sessrumnir was een zaal van de godin Freya. Over hoe deze ruimte eruit zag is weinig bekend, maar waarschijnlijk was het een grote hal gelegen in het veld Fólkvanr. Het zou een idyllische plaats zijn, waar constant liefdesliederen worden gezongen. Dit lijkt vreemd, wanneer men er rekening mee houd dat er voornamelijk dode soldaten woonden. Sessrimnir betekent ‘zaal met vele zetels’.

Hoe kom je er?

Degenen die in de strijd gestorven waren, maar niet waren geselecteerd om naar Walhalla te gaan, kwamen in Sessrumnir terecht. Ook vrouwen komen hier

Helheim

Degenen die stierven door ziekte, ouderdom of een ongeluk kwamen in Helheim terecht. Meer informatie over deze locatie is hier te vinden.

Aegir en Ran / Bron: Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921), Wikimedia Commons (Publiek domein)Aegir en Ran / Bron: Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Het onderwater paleis van Aegir en Ran

Wat is het?

Bronnen zijn het er niet over eens of het hier om een echt paleis gaat, of om de gehele zeebodem. In ieder geval ging volgens de Noorse mythologie een deel van de overledenen naar deze plek. Het was het paleis van Aegir, een oceaanreus en god van de zeevaart en het bier, en Ran of Rán, een zeegodin.

Hoe kom je er?

Volgens de Noorse mythologie kwamen de mensen die verdronken waren in de zee op deze plek terecht. De verhalen vertellen dat zij vaak verdronken doordat zij in de netten van Rán terecht kwamen..
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Midgard, de wereld van de mensenMidgard, de wereld van de mensenMidgard is de middelste van de negen werelden in de Noorse mythologie. Al deze werelden zijn verbonden door de levensboo…
Muspelheim, de wereld van de ThurzenMuspelheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasill. Musp…
Helheim, het land van de oneervol overledenenHelheim of Helgard is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasi…
Nidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Svartalfen (zwarte, of donkere/duistere elfen)…

Thor of Donar, dondergod uit de Noorse mythologieThor of Donar, dondergod uit de Noorse mythologieThor, Thonger of Donar is een belangrijke god in de Noorse mythologie. Hij is de zoon van Odin en Jörd en staat vooral b…
Loki, vuurgod en probleemmakerLoki is misschien wel de meest mysterieuze figuur uit de Noorse mythologie. Het is een reus, die zich bij de asen (goden…
Bronnen en referenties
  • De encyclopedie van de wereld mythologie, hoofdredactie A. Cotterell, diverse auteurs
  • http://mythos.skynetblogs.be
  • www.stormfront.org
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Emil Doepler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 14-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.