Het mysterie rond de Egyptische farao’s en de dood

Het mysterie rond de Egyptische farao’s en de dood De Egyptenaren staan bekend om hun deskundigheid in het bouwen van gigantische graftombes in de vorm van piramiden. Daarnaast hadden de oude Egyptenaren een mysterieuze visie op de dood en het leven na de dood. De bijzondere constructie van de graftombes heeft al vele mensen beziggehouden en dat zal altijd een mysterie blijven. De Egyptenaren waren stellig overtuigd van een leven na de dood. Vooral voor hooggeplaatste personen. Farao's werden bijvoorbeeld in grote graftombes begraven. De lichamen van de overleden Farao's werden gemummificeerd om zo goed mogelijk de dood te overleven.

De dood en graftombes van Egyptenaren

Naast de inspanning om de kolossale graftombes te bouwen waren de Egyptenaren ook deskundig in het mummificeren. De Egyptenaren bekommerden zich in grote mate om de dood en het leven na de dood. Uit archeologische vondsten is gebleken dat zij tijdens het leven al veel rekenschap hielden met de dood. Dit is te zien in schilderingen, beeldhouwwerk, sieraden etc.

Egyptische dynastie en Rijken

De geschiedenis van het oude Egypte is op twee manieren opgebouwd: in dynastieën en in rijken. Er zijn ongeveer 30 dynastieën geweest. De rijken kunnen we onderscheiden in:
  • Het oude rijk: 2600-2150 v.C.
  • Het Middenrijk: 2000-1800 v.C.
  • Het Nieuwe rijk: 1550-1100
  • Late tijd: 750 v. C.- 1922 n. C.
  • De periode van de eerste dynastie is het belangrijkste. Dit werd gesticht door Menes die in 3000 v.C. de stad Memphis liet bouwen. Door dit Oude rijk is Egypte wereldberoemd geworden.

Hyksos

Tijdens de vierde dynastie, ongeveer 2600 v. C. werden de piramiden van Gizeh gebouwd. Tussen 1750 en 1580 v.C. werd Egypte gedeeltelijk bezet door Aziatische indringers, de Hyksos.

El-Amarna

Farao Achnaton, (of Echnaton, Ichnaton, Amenhotep) 1356-1339 v.C.) begon met een nieuwe godsdienst en verhuisde de hoofdstad naar El-Amarna. Achnaton wilde de oude godsdienst onderdrukken maar kreeg dat niet voor elkaar.

Egyptische regering

  • In de periode van 946-712 v.C. was de regering van Egypte in handen van farao’s van Libische afkomst.
  • In de periode van 664-525 v.C. waren het Ethiopiërs.
  • In de eeuwen die daarop volgden waren het achtereenvolgens de Perzen, Grieken en Romeinen. Ondanks al deze verschillende invloeden bleef de invloed van de eerste dynastie groot.

Het Egyptische Dodenboek

Het meest bekende en uitvoerigste boekwerk is het dodenboek. Hierin stat de Egyptische visie op de dood beschreven en om de dood te overleven. Dit boek werd met de dode in het graf gedaan om hem bij te staan in de reis van het leven naar de dood. De mythe die hieraan ten grondslag ligt was het leven, de dood en de wederopstanding van de god Osiris.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Zonnegod Ra
Naast de zonnegod Ra was Osiris de belangrijkste godheid. Abydos is de plaats waar Osiris begraven is. Deze plaats was een bekende bedevaart plaats. De levende farao werd gezien als Horus, de zoon van Osiris. Ra werd in verband gebracht met de onderwereld en wordt daarom met de kop van een jakhals afgebeeld.

Legende van Osiris

Seth de broer van Osiris had een doodskist laten maken en maakte een maaltijd klaar en beloofde de kist aan de persoon die in de kist zou passen. Osiris paste precies in de kist. Op het moment dat Osiris in de kist lag deed Seth de kist dicht en gooide hem in de Nijl. De kist werd gevonden door Isis de vrouw van Osiris en liet het lichaam terug brengen. Seth wist beslag op het lichaam te leggen en hakte het in vier stukken en strooide het uit over Egypte. Isis verzamelde alle stukken behalve de fallus en bracht Osiris in zijn oorspronkelijke staat terug. Voordat Isis hem mummificeerde had ze gemeenschap met Osiris waaruit Horus is verwekt. Horus trok vervolgens ten strijde tegen Seth en doodde hem maar verwonde zijn oog. Zijn ene oog werd de zon en zijn slechte oog werd de maan. De aanbidding van de zon is verweven met de aanbidding van de god Ra. Osiris is de leidende godheid van de dood en beschermheer van het mummificeren van de doden.

Voorbereiding op het christendom vanuit Egypte

De legende van Osiris heeft in zekere zin het oude nabije oosten voorbereid op het aanvaarden van het christelijk geloof. De legende heeft namelijk overeenkomsten met het verhaal uit de Bijbel over Mozes die in een biezenmand in de Nijl werd gedaan.

Osiris de Egyptische god van de vruchtbaarheid

Osiris is ook de god van de vruchtbaarheid. Zijn wederopstanding wordt in verband gebracht met het ontspruiten van het graan in het voorjaar na de ‘dood’ van de winter. Zijn relatie met de god Ra bevestigd dit bevruchtende vermogen omdat de zon de groei van de gewassen op gang brengt.

Goddelijk koningschap van de Egyptische Farao

Het mysterie van de farao’s blijft onopgelost. De gedeeltelijke oplossing van het mysterie van de farao’s kan gezien worden in de Egyptische religieuze beleving. De opvatting is namelijk dat de farao’s goddelijk waren en daarom in goede conditie gehouden moesten worden: de techniek van het mummificeren, materiaal voor de enorme graftombes, de vele kostbaarheden die men aan de overleden farao meegaf in de graftombe.
© 2010 - 2025 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Farao, farao's: de top-8 bekendste koningen van EgypteFarao, farao's: de top-8 bekendste koningen van EgypteDit artikel behandelt de top-8 beroemdste heersers van Egypte. Deze koningen c.q. farao's zijn afkomstig uit verscheiden…
Egyptische kunst 3: Verhouding tussen farao en volkDe Egyptische koningen, de Farao's, konden niet naar willekeur regeren. Zij moesten zich houden aan de wetten van het la…
Egypte, Dal der KoningenRuim 3000 jaar geleden was Thebe in Egypte een bloeiende stad. Hier verkeerden namelijk de farao´s die met hun vermogen,…

De mythische oergodinHetgeen we nog weten over prehistorische religieuze tradities komt voort uit archeologische en mondelinge overlevering.…
Thor of Donar, dondergod uit de Noorse mythologieThor of Donar, dondergod uit de Noorse mythologieThor, Thonger of Donar is een belangrijke god in de Noorse mythologie. Hij is de zoon van Odin en Jörd en staat vooral b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Een kennismaking met de oude wereld, L. de Blois, R.J. van der Spek
  • Godsdiensten van de wereld, Ninian Smart
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.