Het werk van Tolkien: de noldor

Een van de rassen die Tolkien schiep voor zijn werken, was het ras de elfen. De elfen hebben een omvangrijke geschiedenis en zijn erg belangrijk in de boeken van Tolkien. Ze zijn de wijste en machtigste van alle volkeren die in Middenaarde huizen en hebben vele domeinen. De elfen zijn niet simpelweg een volk, maar onderverdeeld in meerdere volkeren, waaronder de Noldor.

De Noldor algemeen

De naam Noldor betekent: zij die kennis hebben. De Noldor stammen af van een van de eerste elfen die ontwaakte op Middenaarde, Tata. Het was echter Finwë die als eerste echte bekendheid verwierf. Hij was degene die de Noldor naar Valinor leidde. Hij werd daar de koning van de Noldor. In deze tijd spraken de elfen nog Quenya, later toen zij terugkeerden naar middenaarde, stapten zij grotendeels over op het sindarijns.

De geschiedenis van de Noldor

Valinor
Van allen elfen hadden de noldor het meeste kennis van algemene zaken, oorlog en het vervaardigen van dingen. Ze staan bekend als wezens die honger hebben naar kennis. Daarbuiten bezaten ze de meeste trots. Dit is duidelijk te zien in hun geschiedenis. Een van hen Fëanor, vervaardigde de silmarillen en toen deze gestolen werden bracht zijn trots hem terug naar Middenaarde. Finwë, de leider van de Noldor op Valinor, trouwde twee keer. Uit zijn eerste huwelijk met Míriel werd zoon Fëanor geboren. Toen hij hertrouwede met Indis, kreeg hij nog twee zoons Finarfin en Fingolfin. Fëanor kon het niet goed vinden met zijn twee broers. Hij werd uiteindelijk verbannen toen hij rebelleerde tegen Fingolfin. Samen met zijn vader Finwë vertrok hij toen. Zo werd Fingolfin de nieuwe leider van de Noldor

Weg van Valinor
Fëanor trok weg van Valinor samen met velen Noldor. Zij eisten de boten van de Teleri. De Teleri stonden dit niet toe en daarom eigenden zich de schepen toe, dit resulteerde in moord op de Teleri. Alleen die hieraan hadden deelgenomen waren niet meer welkom op Valinor. Zij die niets te maken hadden met de moord konden terugkeren. Hieronder verkeerde Finarfin. Sommige anderen, onderwie Fingolfin en Finrod, de zoon van Finarfin, wilde Valinor verlaten, hoewel zij geen schuld hadden. Sindsdien zijn er problemen tussen het huis van Fëanor en het huis van Fingolfin.

Op middenaarde
De Noldor die geleid werden door Fingolfin, maakte bondgenootschappen met de mensen en de Sindar. Samen vochten ze ook tegen Morgoth. Finrod stichtte een rijk in de bergen en Turgon, de zoon van Fingolfin, stichtte de geheime stad Gondolin. Uiteindelijk kwamen allen om door verraad en oorlog.

Tweede en derde Era
Aan het begin van de tweede era gingen veel Noldor terug naar Valinor. Anderen bleven, zoals Galadriel. Vele nieuwe rijken werden gesticht: Lothlorien, Imladris, Lindon. Uiteindelijk hielden de rijken van de elfen geen stand en aan het einde van de derde era vertrokken de overgebleven noldor langsaamaan naar Valinor, zo ook Galadriel.

Hoge Koningen van de Noldor

Valinor
  • Finwë was de eerste leider van de Noldor op Valinor.
  • Fëanor nam de macht over van zijn vader nadat deze stierf
  • Fingolfin kreeg op zijn beurt de macht van Fëanor.
  • Finarfin bleef heersen over de Noldor nadat Fingolfin weg trok.

Middenaarde
  • Fingolfin kreeg de macht in middenaarde toen Maedhros, de zoon van Fëanor opgaf.
  • Fingon nam als oudste zoon de taak van zijn vader over toen deze stierf in een gevecht met Morgoth.
  • Turgon richtte de stad Gondolin op.
  • Gil-Galad was de laatste hoge koning van de Noldor.

Uiterlijk van de Noldor

Noldor waren over het algemeen erg lang en gespierd. Ze hadden grijze ogen en normaalgesproken donker haar. Een enkele keer komt Zilver haar voor. Omdat Finwë met een Vanyar trouwde ( Indis) komt er ook goud haar voor in de stamboom van Finarfin. Dit verklaard de haarkleur van Galadriel.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het werk van Tolkien: de elfenHet werk van Tolkien: de elfenJ.R.R. Tolkien werd wereldberoemd met zijn driedelige Lord of the Rings serie en het boek de hobbit, maar wat veel mense…
The Hobbit: The Battle of the Five Armies – FilmThe Hobbit: The Battle of the Five Armies – FilmNa het succes van de twee eerdere Hobbit films volgt het laatste deel van de trilogie: The Battle of the Five Armies. De…
The Hobbit: The Desolation of Smaug – FilmThe Hobbit: The Desolation of Smaug – FilmNa het succes van voorganger 'An Unexpected Journey' volgde het tweede deel van de The Hobbit trilogie: The Desolation o…
De Hobbit – An Unexpected JourneyOp 14 december 2012 zal de wereldwijde première van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ plaatsvinden, nummer één van de…

De bijbelse JudithDe bijbelse JudithDe naam Judith betekent ‘de vrouw van Judea’ of ‘de geprezene’. Ze was een weduwe van adellijke bloede en leefde in de s…
De mythische AmazoneDe mythische AmazoneVolgens de Griekse mythologie waren de Amazonen een volk van vrouwelijke krijgers die in de bronstijd (1900 - 1200 v.c.)…
Bronnen en referenties
  • Werk van Tolkien
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 21-04-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.