De Grieks-Romeinse godenwereld

De Grieks-Romeinse godenwereld De Griekse en Romeinse godenwereld zijn in het begin zeer verschillend van elkaar. Toch zijn ze nauw met elkaar verbonden. Dit komt doordat de Romeinen zeer geïnteresseerd waren in de Griekse goden. Die mythologie spreekt nog steeds zeer veel mensen aan. Hier een overzicht van de geschiedenis.

Geschiedenis van de Griekse en Romeinse godenwereld

In het begin

Helemaal in hun prille begin waren de Romeinen herders en boeren. Ze zagen veel krachten in de natuur aan het werk, en hadden hier veel religieus ontzag voor. Daarom zijn hun goden vooral beschermers van oogst, nederzettingen, de natuur,... De Romeinen stelden zich hun goden over het algemeen voor als machten, niet als personen. Elke activiteit werd beheersd door een andere goddelijke macht. Zo waren er weer 30 000 godheden! Om goddelijke bescherming te verzekeren, moest je alle gebeden correct opzeggen, en alle rituelen correct uitvoeren. De Romeinse godsdienst was dus zeer praktisch en formalistisch.

Veranderingen

De Romeinse samenleving veranderde, en ook de godenwereld evolueerde mee. Wat in het begin een kleine gemeenschap van boeren en herders was, was nu de hoofdstad van een enorm rijk. Daar ze nu een groot rijk en vele steden hadden, werden goden die die dingen beheersten, belangrijker dan de oude goden. Die verloren dan ook grotendeels hun oorspronkelijke betekenis, en werden verdrongen. In hun plaats kwamen goden van Italische volkeren die overwonnen waren door het Romeinse Rijk.

Onder Griekse invloed braken de grootste vernieuwingen in de godsdienst door. Dit gebeurde eerst via de Etrusken , maar later kwamen de Romeinen rechtstreeks in contact met de Grieken in Zuid-Italië; Zo raakten de Romeinen vertrouwd met de Griekse godenwereld.

De Griekse mythologie

De Grieken stelden zich hun goden helemaal anders voor dan de Romeinen. Ze stelden zich hun goden voor als een soort 'supermensen', die heel wat menselijke trekjes hadden. Ze hadden een zeer boeiend leven; de Griekse Goden kregen voortdurend te maken met wraaknemingen en liefdesgeschiedenissen. In verhalen over hen kwam list en bedrog, maar ook grote moed en ontroerende trouw voor. Alle verhalen over het ontstaan van de wereld, de wereld van de goden en de relaties tussen goden en mensen samen, wordt mythologie genoemd. De Griekse Mythologie spreekt eenieder aan, omdat er zoveel menselijke kantjes aan zitten; spannend, ontroerend, fantastisch, gruwelijk, grappig,.. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de Romeinen zo geïnteresseerd waren in de Griekse Mythologie. Meer nog, ze namen gebruiken, namen, kenmerken en zelfs goden die bij de Romeinen niet bestonden over van hen. In de derde eeuw voor Christus werden bijna alle Romeinse goden gelijkgesteld met hun Griekse tegenhangers.

In latere tijden

Na de klassieke oudheid was er lange tijd veel minder belangstelling voor de Griekse en Romeinse goden. In de 15e-16e eeuw echter, nam de belangstelling weer toe. In die tijd, die de naam Renaissance meekreeg, duiken veel goden op in de beeldhouw- en schilderkunst. De belangstelling voor de goden blijft duren tot de negentiende eeuw.
© 2007 - 2024 Lukasvv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Griekse mythologie?Wat is Griekse mythologie?De Griekse mythologie kan omschreven worden als het geheel van verhalen over de Griekse godenwereld. Zelfs na de ruim tw…
Minder bekende goden uit de Griekse MythologieEr zijn ontelbare goden in de Griekse Mythologie. Iedereen kent natuurlijk de oppergod Zeus, maar hoe zit het met goden…
Griekse mythologie, de OlympusGriekse mythologie, de OlympusOm alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de go…
Griekenland; Pilion vakantieparadijsZoals bijna alle eilanden van Griekenland, heeft ook het schiereiland Pilion te maken met de Griekse Mythologie. Het zou…

De Aeneis van VergiliusDe Aeneis is een dichtend boekwerk in het Latijn, geschreven door Vergilius. De Aeneis beschrijft de (fictieve) oorspron…
Somalië: van de onafhankelijkheid in 1960 tot de dictatuurSomalië, het is er al sinds de tijd van het imperialisme onrustig geweest. Na de dekolonisatie die volgde na WOII wissel…
Lukasvv (14 artikelen)
Laatste update: 31-03-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.