De eerste pagina van je boek schrijven

De eerste pagina van je boek schrijven De eerste pagina van je boek of verhaal is voor veel schrijvers ontzettend belangrijk. De eerste pagina is namelijk de eerste indruk die iemand van een verhaal kan krijgen en je wilt niet dat mensen na het lezen direct het boek al weg leggen. Hoe zorg je ervoor dat de lezer gepakt wordt door de eerste pagina en daarom dus verder wil lezen?

Voorkom een infodump

Een infodump betekent dat je veel informatie bij elkaar zet, zoals enorme uitleg over de geschiedenis van de hoofdpersonen of de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Te veel informatie is nooit goed, maar op de eerste pagina van je boek is dit al helemaal onverstandig. Probeer dus te voorkomen dat de eerste pagina van je boek vol informatie staat die het verhaal vertraagt.

Meteen in de actie…

Als de eerste pagina in je boek midden in de actie begint, dan kan dit een prima manier zijn om je verhaal te starten. Zorg wel dat het meteen duidelijk is voor de lezer wat er aan de hand is. Om een verhaal echt letterlijk midden in de actie te laten beginnen, kan niet altijd werken. Als de lezer het te onduidelijk vindt, kan het zijn dat hij of zij afhaakt. Een paar leuke voorbeelden van een goed begin, dat midden in de actie begint:

  • Een schooljongen rent hard weg voor de pestkoppen uit zijn klas
  • Iemand wordt aangehouden door de politie
  • Een ontploffing in het dorp zorgt voor problemen

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te bedenken van een verhaal dat midden in de actie begint. De lezer wordt zo meteen gegrepen door het verhaal en wil maar wat graag verder lezen. Dat is natuurlijk het effect dat je graag wilt bereiken.

Zorg dat de lezer vragen heeft

Een goede manier om de aandacht van je lezer te pakken is door ervoor te zorgen dat er vragen zijn. Dit moet echter wel op een gedoseerde manier gebeuren. Te veel vragen en onduidelijkheden kunnen een lezer zodanig verwarren dat het een negatieve ervaring wordt. Wanneer je zorgt dat er voldoende vragen zijn, zodat er spanning aanwezig is, zal men verder willen lezen. Een paar voorbeelden:

  • Iemand wordt wakker in een ruimte en weet zelf ook niet hoe hij er is gekomen
  • Iemand denkt terug aan de pijn die haar ex haar heeft gedaan, zonder specifiek te noemen wat er is gebeurd.

Boeken lezen

Bekijk eens verschillende boeken. Wat staat er op de eerste pagina? Trekt dit je aan en zou je verder willen lezen? Of vind je het niet interessant. Je kunt veel leren van het lezen van andere boeken en probeer dit dan ook toe te passen in je eigen boeken.

Geen goede eerste pagina voor je boek?

Onthoud goed dat het uiteindelijk om het volledige verhaal gaat. Lang niet iedereen haakt direct na de eerste pagina af. Veel mensen geven het boek een paar hoofdstukken de tijd voordat ze bepalen of ze verder willen lezen of niet. Als je eerste pagina geen enorme knaller is, betekent dit dus niet direct dat men het boek weg legt. Wel kun je de lezer extra prikkelen met een eerste pagina die de lezers zal boeien. Maak je niet teveel zorgen en schrijf de rest van je verhaal af, ook al ben je misschien minder tevreden over. Je kunt het naderhand altijd nog herschrijven of laten lezen aan proeflezers. Zorg sowieso altijd dat het geheel een goed product is. Ook een boek met een geweldige eerste pagina kan halverwege door de lezer worden weggelegd, omdat het toch niet zo leuk was als werd gedacht.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen boek schrijvenJouw boek dat in de winkel ligt, mensen die je naam kennen, het "grote"geld wat binnen gaat stromen... Dat klinkt als ee…
Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je begint gewoon. Voor beginnende sc…
Wachten op Timoun, een ontroerend boek over adoptierecensieWachten op Timoun, een ontroerend boek over adoptieHet boek Wachten op Timoun/En attendant Timoun heeft adoptie als thema. Timoun betekent kind in het Creools. De tekst en…
Een boek uitkiezen en efficiënt lezenSommige mensen vinden het een nachtmerrie om boeken te lezen. Toch hoort boeken lezen bij je opleiding en als je een sam…

Een boekpresentatie organiserenEen boekpresentatie organiserenEen langverwachte droom is uitgekomen: je boek wordt gepubliceerd. Dit kan bij een reguliere uitgeverij of bij een uitge…
10 tips om een boek te schrijven10 tips om een boek te schrijvenDroom jij ervan een boek te schrijven? De eerste stap is om het boek ook werkelijk te schrijven. Zonder verhaal en tekst…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.