10 tips om een boek te schrijven
Droom jij ervan een boek te schrijven? De eerste stap is om het boek ook werkelijk te schrijven. Zonder verhaal en tekst op papier, komt er ook geen boek. Maar hoe schrijf je nou eigenlijk een boek? Het kan lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en waar je op moet letten. Daarom kunnen deze tien tips je verder op weg helpen.
Tip 1: begin met een boek schrijven
Heel veel mensen stellen het schrijven van een boek uit. Ze zeggen dat ze geen tijd hebben of dat ze pas beginnen wanneer … (vul in). Zonde, want door het uitstellen zul je nooit beginnen met je boek en het dus ook nooit schrijven. Houd op met uitstellen en begin gewoon!
Tip 2: zorg voor een goed plan
Een boek schrijven kan alleen als je een goed plan hebt. Sommige auteurs kiezen ervoor een synopsis te schrijven voordat ze beginnen met het boek, maar dit hoeft niet. Het is wel handig om ongeveer een idee te hebben wat je wilt. Denk hierbij niet alleen aan de hoofdlijn van het verhaal, maar ook aan hoofdstukindeling en de manier waarop het verhaal wordt verteld.
Tip 3: realistische personages
Je hoofdpersonage hoeft niet perfect te zijn. Geef hem of haar een probleem, zodat de lezer zich kan inleven. Dit is voor elk genre belangrijk! Zonder goede personages zullen je lezers zich niet kunnen inleven en het boek een stuk minder goed vinden. Dit wil je natuurlijk zien te voorkomen.
Tip 4: vaart in het verhaal
Probeer te bedenken hoe je boek zo geschreven kan worden dat er veel vaart in zit. Bij een boek met vaart zullen mensen het in één ruk uitlezen. Voorkom dus een infodump en zorg voor spannende of interessante wendingen in het verhaal.
Tip 5: vermijd clichés
Clichés zijn heel vervelend om te lezen. Het zijn dingen die al zo vaak zijn gedaan, dat de lezer het van tevoren al kan voorspellen. Hoe weet je nou wat clichés zijn? Helaas is dat nog niet zo makkelijk. Je leert dit vooral door veel boeken te lezen. Zo zie je precies wat vaak wordt gedaan en wat niet.
Tip 6: schrijf elke dag
Mensen komen vaak vast te zitten in hun verhaal, als ze er een tijd niet meer naar gekeken hebben. Daarom is het verstandig om elke dag te schrijven aan je boek. Al is het maar één zin. Elke zin die je schrijft is namelijk een stap dichterbij jouw boek.
Tip 7: wees niet te kritisch
Als je een eerste versie van je boek aan het schrijven bent, is het belangrijk dat je niet al te kritisch bent. Ga niet teveel teruglezen en aanpassen, doe dat pas nadat je eerste versie af is. Wanneer je telkens terugkijkt is de kans aanwezig dat je onzeker wordt. Ook kan het telkens teruglezen demotiverend werken, aangezien je niet verder komt in je verhaal.
Tip 8: durf te leren
Een boek schrijven doe je niet zomaar. Net zoals een atleet niet in één keer een marathon kan lopen, kan een schrijver niet in één keer een boek schrijven. Doe daarom schrijfoefeningen, volg een schrijfcursus of vraag advies aan mensen die ook schrijven. Laat je verhaal lezen aan mensen wanneer je het af hebt en vraag om advies. Lees daarbij ook veel boeken: door boeken te lezen kun je precies zien hoe andere schrijvers het aanpakken. Wat werkt nou wel en wat niet? Durf te leren, ga er niet vanuit dat je werk meteen goed is.
Tip 9: laat het verhaal rusten
Als je boek af is, laat het dan een tijdje liggen. Denk er niet meer aan en begin desnoods met iets nieuws. Wanneer je het een maand later weer oppakt, zul je zien dat je al heel anders naar je geschreven werk kijkt. Je kunt dan kritisch kijken welke zinnen anders moeten en welke stukken je het beste weg kunt laten.
Tip 10: herschrijven en aanpassen
Een eerste versie is nooit meteen goed. Daarom zul je nog dingen moeten aanpassen. Lopen de zinnen wel lekker en ben je geen belangrijke informatie vergeten? Bevat je boek niet teveel herhalingen en zitten er geen fouten of open draadjes in? Lees je verhaal kritisch en maak notities. Het kan ook helpen je verhaal hardop voor te lezen. Je hoort dan welke zinnen niet lekker lopen.