Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijven

Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijven Om beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschreven, kan dit inspirerend zijn en leer je ook meteen hoe je situaties kunt opbouwen. Je verwacht het misschien niet, maar ook het lezen van slechte boeken kan je helpen met het verbeteren van het schrijven.

Verhalen schrijven

Het schrijven van een verhaal, boek of manuscript is lang niet zo gemakkelijk. Er zijn ontzettend veel punten waar je rekening op moet letten. Eén van de grootste angsten is om een verhaal te schrijven dat helemaal niet zo goed is. Iedereen heeft wel eens boeken gelezen die ze helemaal niet goed vinden. Deze boeken kunnen voor een hoop onzekerheid in het eigen schrijfwerk zorgen, maar tegelijkertijd kunnen ze je ook helpen met het schrijven van je eigen góede boek!

Slechte boeken

Als je een boek leest dat heel erg slecht is, dan ben je misschien geneigd om het boek weg te leggen en aan een ander, beter boek beginnen. Logisch, want een goed boek leest natuurlijk veel lekkerder weg. Toch kan het lezen van slechte boeken handig zijn als je zelf een boek wilt schrijven. Het is dan ook aan te raden om een boek dat je niet goed vindt toch uit te lezen. Je kunt er namelijk heel erg veel van leren.

Leer van boeken

Kijk eens kritisch naar een boek. Waarom vind je het niet goed? Ligt dat aan de opbouw? Komt het onrealistisch tegen? Heb je geen band met je hoofdpersonen? Probeer te achterhalen wat het is waarom je het boek niet leuk vindt. Als je dit onder woorden kunt brengen, dan weet je ook wat je in je eigen manuscript moet laten. Zie het dus als een les om te achterhalen wat je vooral niet moet doen.

Een recensie schrijven

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een recensie te schrijven over de boeken die je hebt gelezen. In een recensie zet je echt op papier wat je wel of niet goed vond aan het boek en moet je dit onderbouwen. Er zijn zelfs websites waar je de recensies kunt plaatsen. Een hele goede oefening om je eigen schrijfwerk te verbeteren. Het is namelijk niet altijd makkelijk om onder woorden te brengen waarom je een boek niet leuk vindt.

Word gemotiveerd van een slecht boek

Je kunt ook gemotiveerd worden van een slecht boek. Dit boek is namelijk gepubliceerd en misschien vraag je zelfs af waarom. Wees niet jaloers, maar denk: ‘Wat deze schrijver kan, moet mij ook lukken.’ Je mag je eigen werk best beter vinden en hierdoor gemotiveerd raken om ook een uitgever voor je boek te vinden. Wat veel mensen namelijk vaak doen is zichzelf vergelijken met topschrijvers, ze balen dat ze het niveau niet kunnen halen. Dit kan juist heel demotiverend werken. Draai het om en haal hier je voordeel uit.

Lees natuurlijk ook goede boeken

Natuurlijk moet je ook goede boeken lezen. Dit is sowieso erg ontspannend en het is ook veel leuker om een goed boek te lezen. En natuurlijk kan een goed boek je ook stimuleren in het schrijven van een eigen boek. Belangrijk is sowieso om veel te lezen. Hoe meer je leest, hoe makkelijker het wordt om de valkuilen in boeken te ontwijken.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Tips voor het schrijven van verhalenTips voor het schrijven van verhalenEen verhaal schrijven doe je niet zomaar. Het betekent veel doorzettingsvermogen en net zoals bij het leren van fietsen…
Hoe schrijven bekende auteurs een boek?Hoe schrijven bekende auteurs een boek?De manier waarop auteurs boeken schrijven, kan erg verschillen. De een schrijft zonder echt een plot te hebben en de and…
Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…

Schrijven: Probeer eens een heel ander genreSchrijven: Probeer eens een heel ander genreVeel mensen die een boek willen schrijven, hebben een genre waarin ze graag schrijven. Denk bijvoorbeeld aan thrillers,…
Meer tijd creëren voor het schrijvenMeer tijd creëren voor het schrijvenKen je dat? Geen tijd om te schrijven? Er zijn verschillende manieren om toch meer tijd te kunnen creëren om meer te sch…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.