Het schrijven van een liefdesroman of chicklit

Het schrijven van een liefdesroman of chicklit Liefdesromans en chicklits worden steeds populairder. Voornamelijk in de bibliotheken hebben deze boeken een groot publiek. En steeds meer liefdesromans en chicklits worden verfilmd. Maar hoe schrijf je nou eigenlijk een liefdesroman of een chicklit? Wat zijn de valkuilen en hoe voorkom je clichés? Waar moet je zoal op letten?

Wat is een liefdesroman?

Een liefdesroman is een verhaal dat volledig in het teken staat van liefde. Dit kan vrij breed worden opgevat. Het kan gaan om een onbereikbare liefde, of de hoofdpersoon voelt zich misschien niet op zijn of haar gemak in een relatie. Ook kan een liefdesroman seks bevatten, maar dit is absoluut geen verplichting.

Wat is een chicklit?

Een chicklit is een soort verzamelnaam geworden voor alle boeken die te lezen zijn voor vrouwen (literatuur voor chicks). Een boek krijgt tegenwoordig steeds sneller het stempel ‘chicklit’ en er bestaan zelfs verschillende soorte genres binnen de chicklits, zoals literature chicklit, jeugdchicklit of brutale chicklit. In het algemeen is een chicklit een boek waarin de hoofdpersoon tussen de twintig en de dertig is. Een chicklit is herkenbaar en zit doorgaans vol met alledaagse humor. Er worden situaties geschepen die het lezerspubliek herkent.

Beginnen met schrijven

Voordat je begint met schrijven is het wellicht verstandig om je eens goed in te lezen in de liefdesromans en chicklits. Lees een groot aantal boeken uit het genre en wees hierin zo breed mogelijk. Hoe meer je leest, hoe beter je zult begrijpen hoe een goed boek in elkaar zit. Probeer voordat je begint met schrijven ook te bedenken wat de doelgroep is van je lezers. Welke mensen wil je aanspreken met je verhaal? Houd ten alle tijden rekening met je doelgroep en onderschat ze niet: jongere mensen zijn niet altijd dom en naïef en ouderen weten best wat een mobiele telefoon is.

Thema van het verhaal

Het belangrijkste van het schrijven van een liefdesroman is gebruik maken van een goed thema. Het beste kun je je houden bij één of twee thema’s. Hoe meer dingen je verwerkt in je verhaal, hoe chaotischer het wordt. Gebruik je meerdere thema’s? Dan hoeven deze echt niet allemaal met liefde te maken te hebben. Geef je personages bijvoorbeeld een probleem, zoals een stervende moeder of een psychologisch probleem waar ze mee vechten. Welk thema je ook kiest, zorg ervoor dat het realistisch overkomt. De lezer zit niet te wachten op dingen die niet kloppen. Enig onderzoek is dan vaak ook noodzakelijk.

Locatie van het verhaal

Een liefdesroman of chicklit komt nog realistischer uit als je kiest voor een locatie. Laat het bijvoorbeeld afspelen in een stad of dorp in Nederland of België. Mensen uit de omgeving zullen dan dingen herkennen. Ook voor mensen die er een keer zijn geweest kunnen de omgeving herkennen. In plaats van een locatie in Nederland of België kun je ook kiezen voor een wat erotischere locatie. Kies bijvoorbeeld een bekende stad in Europa, zoals Venetië of Parijs. Dit zijn steden die al erg romantisch zijn, waardoor je nog beter kunt inspelen op de liefde in je verhaal. Daarnaast nemen veel vrouwen liefdesromans en chicklits mee tijdens hun vakantie. Let wel op dat wat je schrijft over een locatie realistisch overkomt, doe dus wel enig onderzoek. Je kunt er als schrijver ook voor kiezen om geen naam van een stad of dorp te noemen.

Cliché’s in liefdesromans of chicklits

Probeer ten alle tijden de echte cliché’s te voorkomen die met regelmaat in liefdesromans en chicklits verschijnen. Probeer je verhaal daarentegen wat origineler te houden. Dat je bepaalde situaties in alle boeken van dit genre tegenkomt, betekent niet meteen dat je het ook moet doen. Lezers zullen al snel denken: dit kén ik al. Af en toe wat cliché’s gebruiken is geen enkel probleem, maar maak je boek niet vol met dit soort dingen en probeer juist je eigen draai te geven aan het verhaal. De man op wie de hoofdpersoon verliefd wordt hoeft namelijk absoluut niet altijd perfect te zijn. Geef hem wat eigenschappen die minder leuk zijn. Pas daarbij ook op dat je niet cliché wordt.

Seks in een liefdesroman of chicklit

Mag je seks gebruiken in een liefdesroman of chicklit? Hier zijn geen echte regels voor en wie een liefdesroman of chicklit leest zal ook zien dat iedere schrijver er anders mee omgaat. Vertelt de ene tot in de kleinste details wat het liefdesstel samen doet, kiest de ander ervoor om een scène zo te schrijven dat je als lezer wel weet wat er is gebeurd, maar het niet zult lezen. Een vraag is wel: is het nódig om seks te gebruiken in je verhaal? Negen van de tien keer is dit namelijk niet het geval. Daarnaast zijn er uitgeverijen die liever geen seksscènes in de boeken hebben. Niet omdat ze daar niet achterstaan, maar vanwege Christelijke afnemers van de boeken.

Liefdesromans ondergeschoven kindje?

Liefdesromans lijken, in tegenstelling tot veel chicklits, niet echt populair te zijn. Ze worden gezien als oudbollig en zijn vrijwel nooit te koop in de winkel. Echter staan er in de top 100 van de meest uitgeleende schrijvers in Nederland toch flink wat auteurs van liefdesromans. De reden daarvan is simpel: het publiek van liefdesromans wil een boek een enkele keer lezen, om even lekker te ontspannen. Daarnaast hebben de meeste vrouwen die lezen vaak geen geld over om een duur boek te kopen, waardoor de bibliotheek een goed alternatief is. Dit maakt liefdesromans niet minder populair dan bijvoorbeeld thrillers. Er is enkel een andere doelgroep en manier van lezen.


Veel lezen

Wil je een liefdesroman of chicklit schrijven? Lees ze dan ook. Door veel te lezen leer je de cliché’s herkennen en kun je uitzoeken wat wel en wat niet werkt. Lees alles: niet alleen de goed aangeschreven boeken, maar ook de minder bekende boeken. Bekijk wat je goed vindt aan een verhaal en wat niet. Lezen is één van de belangrijkste elementen als je zelf wilt schrijven.
© 2009 - 2023 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een liefdesroman?Hoe schrijf je een liefdesroman?Liefdesromans hebben een oubollig karakter en ze hebben lang niet altijd een goede naam. Toch zijn liefdesromans de mees…
Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je begint gewoon. Voor beginnende sc…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Boeken: de chicklit, een onderdeel van het romangenreBoeken: de chicklit, een onderdeel van het romangenreAl bestaat het genre nog niet zo lang (in 1988 werd deze term voor het eerst op papier gezet), veel vrouwen lezen graag…

In de naam van... MadeliefjeIn de naam van... MadeliefjeHet madeliefje is zowat de bekendste plant uit onze inheemse flora. En daarbij ook nog door velen, zeker door de kindere…
Québécois (le français québécois, le français du Québec)Québécois (le français québécois, le français du Québec)Ongeveer iedereen weet dat er in het oosten van Canada (met name in de provincie Québec) Frans wordt gesproken. Deze var…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.