De boeken van schrijfster Sophie Hannah

De boeken van schrijfster Sophie Hannah Sophie Hannah is een Engelse schrijfster van onder andere psychologische misdaadromans en gedichtenbundels. Deze schrijfster heeft inmiddels heel wat prijzen gewonnen met haar boeken en er zijn een aantal boeken van haar aangepast en bewerkt tot televisieseries. De boeken van deze veelzijdige schrijfster zijn beslist de moeite waard. Niet alleen de misdaden die opgelost moeten worden door het rechercheduo Waterhouse en Zailer zijn een psychologische puzzel, ook de relatie tussen deze twee rechercheurs is bijzonder.

Korte biografie Sophie Hannah

Sophie werd in 1971 geboren in Manchester. Zij is de dochter van schrijfster Adèle Geras en hoogleraar politicologie Norman Geras. Ook haar vader heeft boeken geschreven nl. “Crimes Against Humanity (2015)” en boeken waarin een analyse van het gedachtegoed van Karl Marx aan bod kwam. Sophie heeft een zus en ook zij zit in het boekenvak, als redacteur/editor.

Sophie begon haar carrière op haar 24ste als schrijfster van gedichten “The Hero and the Girl Next Door”. Deze gedichtenbundel is de eerste van de tien gedichtenbundels die ze tussen 1993 en 2007 zal schrijven. Hiernaast vertaalde ze ook drie kinderboeken van Tove Jansson uit de Mumintrollet-serie in het Engels. Inmiddels heeft ze zelf ook een kinderboek en een gedichtenboek voor kinderen op haar naam staan.

Naast de serie rondom het duo Waterhouse & Zailer, schreef ze ook een aantal vervolgboeken op de Agatha Christieserie met Hercule Poirot in de hoofdrol. Het eerste boek werd geschreven in 2014 (The Monogram Murders), gevolgd door 'De nieuwe erfgenaam' (2016), 'Het mysterie van de drie kwarten (2018) en 'De moorden op Kingfisher Hill' (2020). Deze keer dus geen psychologische thrillers maar echte whodunits (zo genoemd naar het Engelse “Who has done it?).

De schrijfster heeft ook een aantal romans op haar naam staan, zoals:
 • 1999 "Gripless" is een geestig maar wrang liefdesverhaal
 • 2000 "Cordial and Corrosive" een origineel satirisch romantisch verhaal
 • 2002 "The Superpower of Love" is een soort chicklit met nogal onsympathieke hoofdrolspelers
 • 2008 "The Fantastic Book of Secrets Everybody's" een bundel met korte verhalen, waarin ook het verhaal "The Octopus Nest" is opgenomen waarvoor ze in 2004 de eerste prijs won in de Daphne De Maurier Festival Short Story Competition

In 2013 kwam het boek "The Orphan Choir" uit, een kort spookverhaal, in het Nederlands uitgegeven onder de titel "Een Duister Koor".

De schrijfster woont in Cambridge en leidt daar een rustig leven samen met haar man, twee kinderen en een hond.

Boeken als serie

De boeken van Sophie Hannah zijn allen apart te lezen, maar het leest het prettigste op volgorde. De misdaad wordt steeds opgelost door het rechercheduo Simon Waterhouse en Charlie Zailer. Hun onderlinge relatie en persoonlijk leven is beter te volgen wanneer de boeken op volgorde gelezen worden. Dit maakt de boeken dan ook interessanter. De relatie tussen Simon en Charlie is erg ingewikkeld en geeft duidelijk de kloof weer tussen hetgeen deze twee beschadigde mensen willen in de relatie.

De volgorde van de boeken:
 • 2006 “Little face” in het Nederlands vertaald “Kleine Meid”.
 • 2007 “Hurting distance” in het Nederlands vertaald “Gevarenzone”.
 • 2008 “The Point of Rescue” in het Nederlands vertaald “Moederziel”.
 • 2009 “The Other Half Lives” in het Nederlands vertaald “De andere helft leeft”.
 • 2010 “A Room Swept White” in het Nederlands vertaald “De Lege Kamer”.
 • 2011 “Lasting Damage” in het Nederlands vertaald “Verborgen gebreken”.
 • 2012 “Kind of Cruel” in het Nederlands vertaald “Brandschoon”.
 • 2013 “The Carrier” in het Nederlands vertaald “Ondraaglijk”.
 • 2014 “The Telling Error” in het Nederlands vertaald “Fatale Fout”.
 • 2016 'The Narrow Bed" in het Nederlands vertaald "Beste vrienden".

Psychologisch element

De boeken van Sophie Hannah gaan over de motieven om op een bepaalde manier te handelen in een bepaalde situatie. Je gaat op een bepaalde manier de psychologische toestand van de dader begrijpen, wat niet hetzelfde is als begrijpen waarom hij of zij zo ver is gegaan. De karakters zijn goed uitgewerkt en overtuigen hierdoor ook. In de boeken van Sophie Hannah is niet altijd sprake van een moord, ook andere zaken zoals serieverkrachting, kinderhandel en misleiding komen aan bod.

Bovendien heeft ieder persoon in haar boeken te kampen met zijn eigen problemen, zo ook de zelf-destructieve Charlie Zailer en de maatschappelijk disfunctionele Simon Waterhouse, die samen met de rest van het politieteam de misdaden oplossen. De psychologische problemen van de hoofdpersonen maken niet ieder boek even helder en duidelijk te volgen. In het boek “De andere helft leeft” houden ernstig beschadigde mensen zoveel voor elkaar verborgen dat het verhaal af en toe vrij warrig is en je je gedachten er goed bij moet houden.

Wisselende kwaliteit

De kwaliteit van de boeken onderling wisselt. Sophie Hannah heeft in deze reeks boeken die knap in elkaar steken, maar sommige boeken kunnen minder interessant gevonden worden vanwege onsympathieke hoofdrolspelers en herhaling van informatie. Voor de liefhebbers van psychologische misdaadromans is Sophia Hannah desondanks een schrijfster die de moeite van het lezen waard is.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn naam is Hannah van Valerie BlumenthalMijn naam is Hannah van Valerie Blumenthal'Mijn naam is Hannah' van Valerie Blumenthal is een bestseller die in de afgelopen jaren in heel veel kranten en tijdsch…
Sophie van der Stap: schrijfsterSophie van der Stap: schrijfsterSophie van der Stap is 21 jaar als ze te horen krijgt dat ze kanker heeft. De strijd van 54 weken in het ziekenhuis die…
Hannah Höch en de emancipatie van de vrouwHannah Höch en de emancipatie van de vrouwDe Duitse kunstenares Hannah Höch was één van de componenten van de Berlijnse Dada beweging rond 1920. Ze ontwikkelde, s…

Wat is de Gouden Pen van Blendle?Wat is de Gouden Pen van Blendle?Elke maand reiken de lezers van de kiosk-app Blendle zonder dat ze daar wellicht erg in hebben een trofee uit aan het po…
Reynaerts historie: een vervolg op Van den vos ReynaerdeReynaerts historie: een vervolg op Van den vos ReynaerdeWaar de meeste mensen bekend zullen zijn met het middeleeuwse verhaal Van den Vos Reynaerde, dat verhaalt over de sluwe…
Bronnen en referenties
 • http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/features/sophie-hannah-i-want-you-to-question-my-motives-6776952.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sophie_Hannah
 • http://www.sophiehannah.com/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 30-05-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.