Death-serie van J.D. Robb: misdaadromans met Eve Dallas

Death-serie van J.D. Robb: misdaadromans met Eve Dallas Eve Dallas is de hoofdpersoon in de serie Death-boeken van schrijfster J.D. Robb. J.D. Robb is een pseudoniem voor Nora Roberts. Het zijn romantische misdaadverhalen met een futuristisch tintje. Eve is geboren in 2027/2028 en het eerste boek speelt zich af in 2058. De boeken lezen makkelijk weg en worden door J.D. Robb in een hoog tempo geproduceerd. Eve Dallas: een inspecteur met een duister verleden en een futuristisch tintje.

Schrijfster J.D. Robb

J.D. Robb, een pseudoniem voor Nora Roberts. Nora Roberts begon met het schrijven onder een pseudoniem omdat ze toe was aan een nieuwe uitdaging. Na vele vele romans te hebben geschreven wilde ze een nieuw genre proberen en hiermee een nieuwe groep lezers trekken. De boeken werden op eigen kracht bestsellers, want pas na boek nummer 12 kwam uit dat J.D. Robb een pseudoniem was voor Nora Roberts.

Eve Dallas

Eve Dallas is de hoofdpersoon uit de serie. Eve wordt gevonden wanneer ze ongeveer acht jaar oud is in een steegje. Ze is mishandeld en zwaar getraumatiseerd. Ze kan zich haar naam niet herinneren en de naam Eve Dallas krijgt ze van een anoniem maatschappelijk werker. In ieder boek wordt wat meer informatie over haar verleden prijsgegeven. In het eerste boek geeft ze toe dat ze nachtmerries heeft waarin haar vader haar mishandelt en verkracht. Pas in het derde boek begint ze zich wat meer te herinneren over haar vader. Ze werd geslagen, verkracht, uitgehongerd en geïsoleerd. Tijdens de laatste verkrachting door haar vader krijgt Eve een mes te pakken. Ze steekt haar vader neer en ontvlucht het huis naar de steeg waar ze wordt gevonden. Weer veel later in de serie blijkt waarom het lijk van haar vader nooit is gevonden. De HSO (Homeland Security Organization), een antiterroristische organisatie heeft de gevolgen van de moord op haar vader opgeruimd, zodat ze niet vervolgd zou worden. Ze wisten namelijk van haar bestaan omdat haar vader in de gaten werd gehouden, maar ze hadden niets gedaan om haar te helpen. Wel besluiten ze na zijn dood, dat ze genoeg heeft geleden en wissen ze de sporen van de moord uit.

Nadat alles over haar vader duidelijk is geworden krijgt Eve herinneringen aan haar moeder. Stella (de moeder) haatte haar dochter. Eve kan zich haar eigen naam niet herinneren wanneer ze wordt gevonden, maar later blijkt dat haar ouders haar nooit een naam hebben gegeven. Ze was geen kind volgens haar ouders maar een ding. Stella wist van de verkrachtingen en mishandelingen en wilde zelfs nog een stapje verder gaan en haar dochter van acht als prostituee aanbieden.

In Vermoord naakt leert Eve Dallas haar grote en enige liefde miljonair Roarke kennen op de begrafenis van een slachtoffer. Wanneer ze een relatie met hem krijgt, kost haar dat bijna haar baan.

Roarke

Ook Roarke heeft een duister verleden. Een kindertijd vol mishandelingen, waar zijn butler (Summerset, Eve heeft een nogal vijandige relatie met hem) een eind aan maakte door hem in huis te nemen nadat Roarke zijn vader hem een gebroken schouder, gebroken ribben en een hersenschudding had bezorgd. Roarke was door zijn vader opgeleid als zakkenroller en verdient ook daarna zijn geld met criminele zaken, zoals smokkelen en diefstal. Summerset had een dochter Marlena die verkracht, gemarteld en vermoord werd. Roarke vermoordt hierna de zes mannen die dit op hun geweten hebben op een gruwelijke manier. Nadat hij Eve leert kennen stopt hij met de criminaliteit.

Overige karakters

Mavis

Mavis is een vriendin van Eve. Ze is nogal uitbundig en verdient de kost als zangeres. In het boek ‘Vermoorde schoonheid’ wordt ze verdacht van moord en doet Eve er alles aan om haar onschuld te bewijzen.

Peabody

De koele, betrouwbare, onverstoorbare en humoristisch Delia Peabody is een agente en een enorme fan van Eve. In het boek ‘Vermoorde reputaties’ komt zij voor het eerst voor. Peabody krijgt in dit boek een relatie met Jake Castro, een collega, die later een seriemoordenaar blijkt te zijn. Desondanks maakt ze indruk op Eve en wordt Peabody hierna haar vast partner.

Mira

Dokter Charlotte Mira is psycholoog en profiler, oma, moeder van twee kinderen (zoon en dochter). Eve vraagt haar geregeld om advies, zowel voor zichzelf als voor de zaken waaraan ze werkt. Ook ziet ze haar privé. In ‘Judgment in Death’ zegt Dokter Mira dat ze zich aan niemand zoveel kan ergeren als aan Eve, met uitzondering van haar man Dennis en haar eigen kinderen. Ze ziet Eve als een soort dochter en begrijpt haar goed, omdat ze zelf geregeld verkracht werd door haar stiefvader vanaf haar twaalfde tot haar vijftiende. Dit kwam uit toen ze op haar vijftiende een zelfmoordpoging deed.

Feeney

Collega Ryan Feeney is een vaderfiguur voor Eve. Ze respecteren elkaar en Feeney is gespecialiseerd in elektronische detectie. Feeney is ook degene die een vrijgezellenfeest voor Roarke organiseert.

Science fiction

De misdaadromans spelen zich af in het New York van de toekomst. Dit moet je wel met een korreltje zout nemen. De toekomst wordt niet erg realistisch neergezet. De wereld dan wijkt op sommige punten extreem af van de huidige wereld en op andere punten totaal niet. Er is sprake van intergalactische betrekkingen en privéreizen door de ruimte. Het huishouden, achter de bar staan en receptiewerk wordt grotendeels gedaan door droids. Voedsel wordt bereid door Auto Chefs uit plantaardige producten. Echte koffie en echte chocolade zijn schaars en onbetaalbaar. Maar ook in de toekomst duurt forensisch onderzoek lang, staat men nog steeds in de file, is er duidelijk nog sprake van misdaad en moeten er nog verslagen geschreven worden.

De boeken in de Eve Dallas-serie (in 2016)

De ,5-nummers zijn korte verhalen. Anno 2016 zijn nog niet alle delen in het Nederlands vertaald.

VolgordeOriginele titelNederlandse vertaling
1Naked in DeathVermoord naakt
2Glory in DeathVermoorde reputatie
3Immortal in DeathVermoorde schoonheid
4Rapture in DeathVermoord in extase
5Ceremony in DeathPlechtig vermoord
6Vengeancy in DeathVermoord uit wraak
7Holiday in DeathVermoorde liefde
7,5Midnight in DeathBij nacht vermoord
8Conspiracy in DeathVermoorde harten
9Loyalty in DeathExplosief vermoord
10Witness in DeathVermoorde getuige
11Judgment in DeathRechtvaardig vermoord
12Betrayal in Death---
12,5Interlude in DeathVermoorde vaders
13Seduction in Death---
14Reunion in Death---
15Purity in Death---
16Portrait in Death---
17Imitation in Death---
17,5Remember When: Big Jack---
18Divided in Death---
19Visions in Death---
20Survivor in Death---
21Origin in Death---
22Memory in Death---
23Born in Death---
23,5Haunted in DeathVermoord fantoom
24Innocent in Death---
25Creation in Death---
26Strangers in Death---
26,5Eternity in DeathBloedig vermoord
27Salvation in Death---
28Promises in Death---
28,5Ritual in DeathRitueel vermoord
29Kindred in Death---
29,5Missing in Death---
30Fantasy in Death---
31Indulgence in Death---
32Treachery in Death---
33New York to Dallas---
33,5Chaos in Death---
34Celebrity in Death---
35Delusions in Death---
36Calculated in Death---
37Thankless in Death---
37,5Taken in Death---
38Concealed in Death---
39Festive in Death---
40Obsession in Death---
© 2016 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bloementuin van Harper House boeken van Nora RobertsDe Bloementuin van Harper House boeken van Nora RobertsDe Bloementuin van Harper House is een trilogie geschreven door Nora Roberts. In de boekenserie ontmoeten drie vrouwen e…
Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag'Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag'Nora Roberts (1950) is een gekende Amerikaanse schrijfster, die meer dan honderd boeken op haar palmares heeft. Veel van…
Monty Roberts: Join-upDe join-up methode is uitgevonden door Monty roberts. Hij komt uit een klein plaatsje in California, maar is inmiddels w…
Forensisch psycholoogForensische psychologie, veel mensen hebben er wel eens van gehoord, gelezen of gezien via bekende tv-series. Maar wat i…

Wat is typografie en waarom is dit belangrijk?Wat is typografie en waarom is dit belangrijk?Typografie is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse communicatie van de mens. Je komt het de hele dag door overal t…
Hoe men bibliotheekboeken beschermde: boetes en boekvloekenHoe men bibliotheekboeken beschermde: boetes en boekvloekenHet wordt van ergernis een probleem wanneer leners hun bibliotheekboeken te laat of zelfs helemaal niet inleveren. In Am…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://www.indeath.net/wikiindeath/index.php?title=Main_Page
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 03-02-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.