Runen, een alfabet uit de oudheid

De geschiedenis van runen is omgeven met mysteries. De runen vormen een alfabet dat al vanaf voorchristelijke tijden tot de 13e eeuw door Germaanse stammen in Europa gebruikt werd. Het woord stamt af van het woord Runa, wat fluistering, geheim of mysterie betekend. Precies de runen, geheimzinnig, mysterieus!

De oorsprong van de Runen

De oudst bewaarde bron van runen stamt uit ongeveer 200 voor Christus. In de Noordse mythologie is het de God Odin die zich negen dagen en nachten ophangt aan de wereld boom Yggrdrasil, doorboort met een speer om het mysterie van de Runen te leren.

Wetenschappers neigen naar hele andere theorieën. Er zijn al vele theorieën de revue gepasseerd en weer verdwenen. Maar één van de meer aannemelijkere theorieën stamt uit 1928, toen een Zweedse geleerde veronderstelde dat de runen verwant waren aan een oudetruskisch schrift uit het pre-romeinse Italië. Verschillende Romeinse bronnen schrijven over Germaanse stammen die ronde de 4e eeuw voor Christus in de Alpen van Noord-Italië leefden. Dit laat 200 jaar over om de runen in noordelijke richting te verspreiden. Er zijn verschillende vondsten gedaan die deze theorie ondersteunen.

Runen reeksen

Er zijn veel verschillende runen alfabetten, ook wel runenreeksen genaamd. Het meest bekende is het oude Futhark, genoemd naar de fonetische waarde van de eerste 6 tekens. Doordat er steeds meer mensen de runen gingen gebruiken en het verder verspreid raakte kwamen er meer variaties. Verschillende vormen maar ook aantal in het alfabet zelf ontstonden zo.

Het oude Futhark is het meest gebruikt als reeks. Deze reeks dateerde uit de Germaanse Prehistorie en werd tot de 7e eeuw na Christus gebruikt. Deze reeks bestaat uit 24 tekens.

De betekenis van de Runen

Net als bijvoorbeeld Chinese of Japanse tekens, hebben runen een grotere betekenis dan alleen een letter. Zo kunnen bijvoorbeeld alle runen gelinkt worden aan bepaalde Goden. Maar ook vaak aan dieren, bepaalde boomsoorten, kleuren en elementen.

De rune Fehu genaamd, staat bijvoorbeeld niet alleen voor vee, maar ook voor die rijkdommen die het houden van vee met zich meebracht. Want je kan eten van vee, drinken, kleding maken en uit de hoorns kan je drinken. Fehu is de eerste rune uit het oude Futhark. Hoewel Fehu voor rijkdommen en bezittingen staat, werd het vergaren van een grote persoonlijke rijkdommen afgekeurd. Een runengedicht over Fehu vertelt zelfs dat het beter is om ruim te schenken om zo een plekje in de hemel te bemachtigen. Gastvrijheid en gulheid waren namelijk belangrijke waarden in de tijd van de Runen. De God die bij Fehu hoort is Frey, de god van de overvloed.

Bron: ClaesWallin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: ClaesWallin, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Runen Magie

De runen werden op velerlei verschillende magische manieren gebruikt. Zo worden er runenworpen gedaan om de toekomst te voorspellen. Dit heeft veel weg van Tarot leggingen. Er kunnen ook Runische zegeningen mee worden gedaan, hierbij worden runen met hun bijbehorende goden aangeroepen om specifieke eigenschappen bij de Rune in het eigen leven of dat van een ander aan te trekken.

Runische Talismannen worden vaak gebruikt om een specifieke eigenschap van een rune direct naar een persoon te leiden. Dit kan door bijvoorbeeld de rune ergens op te schilderen of een hanger met de bewuste rune te maken. Voor een talisman kan ook gebruik gemaakt worden van een bindrune. Dit zijn twee of meerdere Runen met elkaar verbonden voor een krachtig symbool. Ook kerfden Vikingen vaak runen in hun wapens om ze kracht te geven in de strijd.

Runische wensen zijn wensen die gebruik maken van specifieke eigenschappen van de Runen. Zo kan iemand die bijvoorbeeld een geliefde wil aantrekken de Gebo (X) rune op een vel papier zetten om deze wens uit te laten komen. Het is belangrijk bij het maken van een Runische wens dat men het doel altijd voor ogen blijft houden. Het vel met de wens kan bewaard worden tot de wens is uitgekomen. Wanneer de wens dan bewaarheid wordt deze met dankbaarheid verbrand om de energie te laten vervliegen.
© 2007 - 2024 Lady_wolf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Edda's: de Poëtische Edda en de Proza-EddaDe Edda's: de Poëtische Edda en de Proza-EddaDe Edda's zijn twee beroemde verzamelingen van verhalen en gedichten over de mythologie van de Vikingen (de 'Noordse myt…
Asatru, een heropleving van een eeuwenoude religieNoordse mythologie, Germaans heidendom, Noordse Traditie, Asatru, Odinisme allemaal termen voor een oud geloof dat heden…
Nidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Svartalfen (zwarte, of donkere/duistere elfen)…
Odin of Wodan, oppergod in de Noorse mythologieOdin of Wodan, oppergod in de Noorse mythologieOdin is de oppergod uit de Noorse mythologie. Het is een god die op zeer diverse manieren in verhalen naar voren komt. D…

Het Afrikaans, zustertaal van het NederlandsOfficieel is het Afrikaans geen Nederlands. Je mag het gerust een zustertaal noemen. Het Afrikaans heeft zich ver uitges…
Zinnen ontledenZinnen ontledenIedereen kent het wel, heeft het ooit gehad op de basis- of middelbare school; zinsontleding. De persoonsvorm was wel ma…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: ClaesWallin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Lady_wolf (5 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.