Nidavellir of Svartalfheim, de wereld van de Svartalfen

Nidavellir of Svartalfheim, de wereld van de Svartalfen Nidavellir of Svartalfheim is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Svartalfen (zwarte, of donkere/duistere elfen) of dwergen wonen. Dit zijn vaak afzichtelijke wezen, ze zijn donker gekleurd en klein. Ze zijn ontstaan uit de maden in Ymirs lichaam. Het zijn bijzonder goede smeden. Nidavellir is bedekt met bergen, hieronder lopen doolhoven van gangenstelsels. Nidavellir is één van de negen werelden die verbonden zijn door de levensboom Yggdrasill.

Andere namen

Nidavellir heeft, zoals vrijwel alles in de Noorse mythologie veel namen. Dezelfde naam wordt ook wel geschreven als Niðavellir of Niðavöllom. Een andere naam voor deze wereld is Svartalfheim, letterlijk het land van de zwarte elfen. Dit wordt ook geschreven als Svartálfaheimr. Voor de overzichtelijkheid zal in dit artikel alleen de naam Nidavellir gebruikt worden.
de levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)de levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Levensboom

In de Noorse mythologie bestaan negen werelden. Deze zijn verbonden door de levensboom, genaamd Yggdrasill. De werelden zijn:

Nidavellirs positie in de levensboom

Nidavellir is één van de middenwerelden in de Noorse mythologie. Deze wereld zou zich iets onder de wereld van de mensen, Midgard, bevinden.

Hoe ziet het eruit?

Nidavellir staat in de Noorse mythologie bekend als een donkere, koude wereld. Het is volledig bedekt met bergen, waarop bossen groeien. Een groot deel van de steden bevindt zich ondergronds, waar de bewoners zich het prettigst voelen. Onder de bergen loopt een labyrint van gangen. Volgens de verhalen is vrijwel het hele land vormgegeven door de dwergen.
Twee dwergen / Bron: Lorenz Frølich, Wikimedia Commons (Publiek domein)Twee dwergen / Bron: Lorenz Frølich, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie wonen er?

In Nidavellir wonen de zwarte elfen of dwergen. Dit zijn de tegenhangers van de lichtelfen die in Alfheim wonen. De svartalfer, zoals ze in de meeste verhalen genoemd worden, zouden vroeger de maden in Ymirs vlees zijn. Ymir was de reus waaruit onder andere de goden ontstonden. Uit de maden ontstonden misvormde, zwarte mensen, die ook nog eens bijzonder klein waren. Meestal zijn svartalfen kwaadaardig. Verder zijn het bijzonder goede smeden.

Plaatsen binnen Nidavellir

In Nidavellir zijn een aantal plaatsen die in de verhalen uit de Noorse mythologie duidelijk naar voren komen. Dit zijn voornamelijk de zalen van de dwergen. Een aantal hiervan worden hieronder besproken.

Het zwaard Tyrfing / Bron: Lorenz Frølich, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het zwaard Tyrfing / Bron: Lorenz Frølich, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Durinns zaal
Durin was de oudste van de dwergen vaders. Hij is degene die de “Wereld-Molen” gebouwd heeft die heel Nidavellir bevruchtte. Verder smeedde hij ook het magische zwaard Tyrfing. Deze zaal is een van de grootste in heel Nidavellir, met alle gangen die erop uitmonden en erbij horen, is het een ingewikkeld doolhof.

Dvalinns zaal

Dvallin of Dvallin was de dwerg die de Runen heeft uitgevonden en een schip heeft gebouwd dat alle goden kon dragen. Toch was het schip, Skíðblaðnir, opvouwbaar tot iets wat in een broekzak paste. Verder maakte hij een gouden pruik voor de Asin Sif en Odins speer Gungir.

Andvari’s waterval

Andvari is een dwerg die in een waterval leeft. Achter zijn waterval bevinden zich zijn juwelen en andere kostbaarheden.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alfheim, de wereld van de alvenAlfheim, de wereld van de alvenAlfheim is de tweede wereld uit de Noorse Mythologie. Hierin wonen de alven (ook wle álfr of lichtelfen), met hun heerse…
Muspelheim, de wereld van de ThurzenMuspelheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasill. Musp…
Midgard, de wereld van de mensenMidgard, de wereld van de mensenMidgard is de middelste van de negen werelden in de Noorse mythologie. Al deze werelden zijn verbonden door de levensboo…
Niflheim, het rijk der nevelenNiflheim, het rijk der nevelenNiflheim of Nifleheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden verbonden door de levensboom Yggdrasill. Soms…

Helheim, het land van de oneervol overledenenHelheim of Helgard is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasi…
Jotunheim, de wereld van de JotunJotunheim, de wereld van de JotunJotunheim of Jötunheim of Jötenheimr is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Jotun leven. Jotun zijn ijsreuzen (o…
Bronnen en referenties
  • www.northernshamanism.org www.pantheon.org www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Lorenz Frølich, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Lorenz Frølich, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.