Bahasa Indonesia moest eenheid van Indonesië maken
Het moderne Indonesisch, het Bahasa Indonesia moest de meer dan 13.000 eilanden van Indonesië verenigen. De initiatiefnemer voor deze algemene taal Bahasa Indonesia was Sutan Takdir Alisjahbana. Hij vormde deze moderne taal niet alleen, hij was ook één van de bekendste schrijvers van Indonesië. Alles over het Bahasa Indonesia.
Sutan Takdir Alisjahbana
Sutan Takdir Alisjahbana werd op 11 februari 1908 geboren in Natal op Noord-Sumatra. Hij kwam van een adellijk geslacht van de etnische Minangkabaugemeenschap van West-Sumatra. In 1928 slaagde hij voor de Hogere Kweekschool in Bandung en studeerde voor op de Hoofdacte Cursus voor docenten. Daarna ging hij naar de Rechtshoge School in wat toen Batavia werd genoemd.
Een taal voor de bewoners van alle 13.000 eilanden van Indonesië
Sutan Takdir vond dat er één taal moest komen voor al die 13.000 eilanden die Indonesië rijk was. De taal moest hen ook allemaal verenigen. Met politiek wilde hij niets te maken hebben, het ging hem vooral om de integratie van het Bahasa Indonesia in een nieuw onafhankelijk Indonesië. Hij wilde een Indonesië maken waarin de ratio centraal zou staan en dat een land zou zijn dat meekon komen in een kosmopolitische wereldcultuur. In 1948 kwam hij met het boek Tatabahasa Baru Bahasa Indonesia. Dit werd vanaf dat moment de heersende nieuwe Indonesische grammatica. Alle middelbare scholen en universiteiten gebruikten de door hem ontwikkelde grammatica vanaf dat moment ook.
In ballingschap in Maleisië
Overigens vertrok de grondlegger van de Bahasa Indonesia eind jaren vijftig zelf naar Maleisië om daar jaren in ballingschap te leven. Dit kwam omdat Soekarno toen aan de macht was en steeds meer macht naar zich toe trok en steeds autoritairder werd. Overigens bleef Sutan Takdir wel voortdurend kritiek uiten op de politiek van Soekarno. Ook wilde hij dat Indonesië meer zou gaan doen met het westen, waar inmiddels de industrialisatie tot volle bloei was gekomen. Tot Sutan Takdir in 1994 stierf had hij meer dan honderd literaire boeken geschreven en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de Indonesische literatuur.
Sutan Takdir was heel erg onder de indruk van de westerse filosofie van individuele vrijheid en bleef tot aan zijn dood meepraten over de vorming en de ontwikkeling van Indonesië.
Naast Bahasa Indonesia spreken de mensen nog steeds 350 andere talen en dialecten
In de Indonesische archipel worden overigens nog steeds 350 talen en dialecten gesproken, maar het Bahasa Indonesië beheerst ook iedereen. Van de meest noordelijke punt van Sumatra tot Irian Jaya wordt het Bahasa Indonesia gesproken en geschreven. De taal wordt in het Romeinse alfabet geschreven. Zo’n 23 miljoen mensen spreken en schrijven het Bahasa Indonesia.
Enkele basisregels van het Bahasa Indonesia:
- Bijvoeglijke naamwoorden komen altijd na het zelfstandig naamwoord
- De zinsopbouw is meestal onderwerp, werkwoord, lijdend voorwerk (zoals ik drink water koud = saya minum air dingin.
- Ook is de taal erg respectvol naar ouderen. Het is gebruikelijk om iemand die ouder is aan te spreken als bapak of pak (vader) en een vrouw die ouders is als iba (moeder). Maar ook belangrijke personen die jonger zijn worden op die manier aangesproken.