Spokanië, een verzonnen land

Spokanië is de naam van een verzonnen land, dat als een eilandenrijk in de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Ierland ligt. Het land is oorspronkelijk bedacht door Rolandt Tweehuysen. Hij verzon ook een taal voor het land, het zogenaamde Spokaans. In latere jaren hebben diverse anderen bijgedragen aan het concept voor Spokanië. Het land is daardoor in vele opzichten een compleet land geworden.

Een land met een koningsdag en volkslied

Het land Spokanië dat Rolandt Tweehuysen (geboren in 1948) bedacht heeft toen hij twaalf jaar was, telt ruim 44 duizend vierkante kilometer en heeft meer dan 7 miljoen inwoners. De hoofdstad is Hirdo. Als nationale munteenheid wordt de Herco gebruikt. Feestdagen zijn er ook. De Koningsdag, Kindis-tof genoemd, wordt gehouden op 23 oktober. Op die dag klinkt het volkslied dat Šark pai Erget heet. Een van de koningen die het land heeft gekend heeft een knobbelneus die ook te vinden is bij tegenlicht als profiel van een 15 m hoge rotsblok.

1500 bladzijden grammatica

De eigen taal die hij verzon is het zogenaamde Spokaans. Die taal is zeer moeilijk te leren, waarbij zeker meespeelt dat je er met niemand ervaring in kunt opdoen, want niemand spreekt Spokaans zoals Rolandt Tweehuysen dat bedacht heeft. Ook voor Tweehuysen zelf is het moeilijk zich volledig te bekwamen in zijn zelf bedachte taal. Daar komt bij dat hij de taal in de loop van de tijd interessanter heeft willen maken, waardoor deze er niet eenvoudiger op is geworden.
Zijn grammatica beslaat al vijftienhonderd bladzijden, in negen delen gesplitst, en ze is nog altijd niet compleet.
Het elektronische Spokaans-Nederlandse en Nederlands-Spokaanse vertaalwoordenboek telt al ruim vijfentwintigduizend trefwoorden.

Rolandt Tweehuysen geestelijke vader

Nooit is iemand zo ver gegaan in het bedenken van een land en een fantasietaal als Tweehuysen. Begin jaren tachtig was er wel enige belangstelling voor dat idee en is er zelfs een vereniging opgericht door mensen die landen bedenken. Maar niemand is ooit zo actief bezig geweest als de bedenker van Spokanië.
Rolandt Tweehuysen is weliswaar de geestelijke vader van Spokanië, maar het concept is zo breed dat velen er een bijdrage aan kunnen leveren. Regelmatige medewerkers die, soms incidenteel en soms meer structureel, meewerken zijn Robbert Das en Monique Tweehuysen (illustraties), Mania Kats en Frank van der Duin (uitvoering Spokanische muziek), Joost den Haan (teksten, ideeën).

Volwaardige taal

Spokaans mag niet gezien worden als een bizarre fantasietaal maar is een echte volwaardige taal met een logische grammatica. Het eerste schriftje dat Rolandt als twaalfjarige in die taal volschreef bestaat nog. De bedenker is altijd trouw gebleven aan die eerste opzet en de woorden die toen al vermeld werden. Ook wat de grammatica betreft is er in de loop van de jaren nauwelijks iets veranderd. De taal is alleen steeds uitgebreid en beter beschreven en gedocumenteerd. In het Spokaans bestaan zinsconstructies die in geen enkele andere taal voorkomen.

Staatsgodsdienst met gelijkheid voor man en vrouw

Rolandt Tweehuysen bedacht voor zijn land een eigen godsdienst. Die staatsgodsdienst, Ergynne, is gebaseerd op vier principes:
  • Mainkeltiy (Individualisme: de mens is uniek)
  • Monta tjel sompe ef monta painos (zelfde straf volgt uit dezelfde (mis-)daad)
  • Leldelira ûlg-ÿrlikkiy (Sociale gelijkheid van man en vrouw, afhankelijk van capaciteiten)
  • Šaðôr-ergâs (Natuurverering)
Vanuit die godsdienst mag er nimmer meegedaan worden aan competities. Spokanië is daarom ook nooit vertegenwoordigd op de Olympische Spelen of bij wereldkampioenschappen voetbal en andere competities.

Concept met veel details

Het concept voor alle bedenkingen bevat zeer veel zaken en onderwerpen zoals: landkaarten met infrastructuur, dialectkaarten, lijsten, statistieken, tabellen over bevolkingsgegevens, voorwerpen, tekeningen, foto's, video's, films, teksten, religie, dans, muziek, folklore, dienstregelingen, biografieën, vlaggen, architectuur, flora en fauna.
En nog veel meer. Bij dit alles is aan elk detail gedacht. Zo is bijvoorbeeld van elke vuurtoren aan de kust van het eilandenrijk de lichtcode bekend.

Spokanische producten

Er zijn zelfs producten op de markt gebracht die met Spokanië te maken hebben. André Kerstens, een drankenimporteur uit Tilburg, bracht een Spokanische rode wijn (Ef manes rifo ef Knurfel-môjôl) op de markt en er zijn ook geesthuisjes en typische Spokanische tuinbanken leverbaar.

Ooit verschenen twee boeken over Spokanië

  • 1982 “Uit in Spokanië - nooit weg”. Dit boek vormde in de tijd dat internet nog niet bestond de belangrijkste informatiebron over Spokanië. Het boek is niet meer verkrijgbaar maar alle teksten en foto’s staan op een cd-rom.
  • 2000 “Spokanië: Berref”. Een reisboek dat een keur aan informatie geeft en een prettig leesbaar boek is, vol anekdotes, volksverhalen, legendes en persoonlijke belevenissen van de auteurs, Joost den Haan en Rolandt Tweehuysen. Ook dit boek is niet meer verkrijgbaar in de winkel.

Voor het contactadres: klik hier
Voor de website van Spokanië: klik hier

Lees verder

© 2010 - 2025 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taal (communicatie)Taal is een middel om te communiceren, om iemand iets duidelijk te maken. Er zijn twee soorten communicatie: verbale- en…
Knobbelneus of rhinophyma: symptomen, oorzaak en behandelingKnobbelneus of rhinophyma: symptomen, oorzaak en behandelingRhinophyma, ook wel 'knobbelneus' genoemd, is een aandoening van van de huid van de neus, die wordt gekenmerkt door een…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
ADHD verzonnen?ADHD verzonnen?Gedragssymptomen die verband lijken te hebben met ADHD worden al sinds 1902 beschreven. Toch is het pas in 1990 met behu…

Het anagram in de literatuurHet eeuwenoude anagram lijkt de laatste decennia steeds populairder te worden in de literatuur: het komt voor in de Harr…
Overhaaste generalisatie: voorbeelden en kritische vragenOverhaaste generalisatie: voorbeelden en kritische vragenEen overhaaste generalisatie wordt ook wel 'secundum quid' genoemd. Het is een drogreden, waarbij er een fout gemaakt wo…
Bronnen en referenties
  • http://www.spocania.com/archief/menu.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spokani%C3%AB
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 07-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.