Tips om NaNoWriMo vol te houden

Tips om NaNoWriMo vol te houden NaNoWriMo is een schrijfevenement waarbij je in een maand tijd 50.000 woorden moet schrijven. Het is en hele opgave en de kans is groot dat het moeilijk is om het vol te houden, zodat je werkelijk de 50.000 woorden gaat halen. Hoe kun je NaNoWriMo volhouden en hoe zorg je ervoor dat je je doel kunt halen?

Wat is NaNoWriMo?

NaNoWriMo is een schrijfevenement en dit wordt elk jaar in november gehouden. Het is de bedoeling om in deze maand in totaal 50.000 woorden voor een roman te schrijven. Dit kan in ieder denkbaar genre zijn en je mag ook meerdere boeken schrijven. Het is puur de bedoeling om jezelf als schrijver te stimuleren en te ervaren hoe het is om veel te schrijven. Een echte prijs zit er niet aan vast, het is vooral een persoonlijk doel dat je kunt halen.

50.000 woorden in een maand

50.000 woorden in november betekent dat je ongeveer 1667 woorden op een dag moet schrijven. Dit moet je doen naast al je andere werkzaamheden en dat betekent dat er dus veel geschreven dient te worden. Het kan voor veel mensen lastig zijn om dit vol te houden, het is daarom belangrijk om voor jezelf te bedenken hoe je het gaat halen om 50.000 woorden te schrijven.

Zorg voor een goed schema

Zorg voor jezelf dat je een goed schema hebt tijdens NaNoWriMo. Welke tijden op de dag kun je gebruiken om te schrijven? Bedenk vooraf wanneer je tijd heb en maak een schema om dingen makkelijker te maken. Hierdoor heb je een beter overzicht.

Sta ís ochtends eerder op

Een probleem dat veel mensen hebben tijdens NaNoWriMo is dat ze te weinig tijd hebben. Dit kun je voorkomen door ís ochtends een uurtje eerder op te staan om dan lekker te gaan schrijven. Voor veel mensen is dit een goede oplossing, omdat ze ís ochtends veel meer inspiratie hebben. Het kan daarom een heleboel schelen om ís ochtends eerder op te staan en al lekker aan het werk te gaan.

Als je meer kunt schrijven, doe dit dan

Om de 50.000 woorden te halen, moet je iedere dag ongeveer 1667 woorden schrijven. Het kan echter voorkomen dat je een dag niet kunt schrijven, of dat je het aantal woorden niet haalt. Schrijf daarom altijd meer wanneer je de kans hebt, zodat je een soort buffer hebt voor de dagen waarop het minder gaat of wanneer je geen tijd hebt.

Schrijven, niet schrappen

Bij schrijven is het altijd belangrijk om ook te schrappen. Tijdens NaNoWriMo hoor je hier echter helemaal niet mee bezig te zijn. Het is vooral belangrijk om lekker te schrijven. Ga niet teruglezen, schrap niets, maar ga gewoon lekker door. Je kunt achteraf altijd dingen schrappen of aanpassen, maar tijdens NaNoWriMo schrijf je alleen maar.

Wees niet te kritisch

Veel mensen hebben moeite met NaNoWriMo, omdat ze op een gegeven moment onzeker worden over hun schrijfwerk. Ze vragen zich af of het wel goed genoeg is en schrijven opeens een stuk minder. Het is niet gemakkelijk, maar wel verstandig om niet teveel naar die stem te luisteren. Tijdens NaNoWriMo leer je immers hoe het is om veel te schrijven en is het de bedoeling om vooral niet op te geven. Hoe onzeker je ook bent, schrijf gewoon lekker door. Lees dus vooral iet terug en ga door. Nalezen, herschrijven en aanpassen komt later wel.

Fora op internet

Je kunt je vorderingen delen met andere deelnemers van NaNoWriMo. Dit kan bijvoorbeeld op het internet. Er zijn veel fora waar je terecht kunt waar je medeschrijvers kunt vinden. Het kan je misschien helpen om met hen te praten over de struikelblokken. Wellicht komt de inspiratie dan weer terug.

Schrijf met anderen

Je kunt natuurlijk ook altijd nog met iemand anders gaan schrijven, die eveneens meedoet aan NaNoWriMo. Hierdoor ben je waarschijnlijk wat gemotiveerder, omdat je elkaar kunt steunen en helpen.
© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo is een jaarlijks schrijfevenement in november. In een maand tijd moet je 50.000 woorden schrijven. Het is bedo…
Camp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenCamp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenNaNoWriMo is bij veel mensen een ingeburgerd begrip. Ook Script Frenzy zal bij de meeste mensen een belletje doen rinkel…
Hoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenHoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenWanneer je een manuscript of een boek wilt schrijven, dan ken je waarschijnlijk wel de tip dat je vooral moet blijven sc…
Tips om je inspiratie niet te verliezen tijdens NaNoWriMoTips om je inspiratie niet te verliezen tijdens NaNoWriMoNaNoWriMo staat voor: National Novel Writing Month. In de maand november schrijf je 50.000 woorden van 1 tot en met 30 n…

Spreuken voor op een tegelHet regent, u heeft de loterij net niet gewonnen en de buurman is voor de zoveelste keer aan het verbouwen. Om u dag wee…
Bijbelse beeldspraak: adem, alfa en omega, dwalen, fundamentBijbelse beeldspraak: adem, alfa en omega, dwalen, fundamentBijbelse beeldspraak. De Bijbel maakt veelvuldig gebruik van beeldende, symbolische taal. Met beeldtaal kan een diepere…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.