Top Franse boeken: beste Franstalige boek

Top Franse boeken: beste Franstalige boek Op zoek naar een goed Frans boek voor de boekenlijst Frans of voor het eigen lees plezier? Hier volgt een top overzicht van de beste Franse boeken en een introductie tot de Franse literatuur. Daarnaast wordt er een blik geworpen op het Franstalige boek vanaf de middeleeuwen tot nu. De beste Franse boeken worden geselecteerd door middel van literaire prijzen en vooraanstaande boeken lijsten. Anders gezegd, dit is een handleiding die je helpt om een goed Frans boek uit te kiezen.

Franse boeken: een introductie tot de Franse literatuur

Onder Franse literatuur worden niet alleen boeken verstaan geschreven door Franse schrijvers, maar ook Franse boeken geschreven in het Frans door buitenlanders. Vandaar dat ook Franstalige boeken uit Belgie, Zwisterland, Canada maar ook Algerije en Marokko en andere voormalige koloniën worden meegerekend. Het Frans boek zit in het bloed van de Franse bevolking en ze zijn dan ook vervuld met trots als het op hun literatuur aankomt. Zo ziet Parijs zich zelf als het centrum van de wereld literatuur. En niet onterecht, Frankrijk heeft het meeste aantal Nobel prijzen voor literatuur op zijn naam staan.

Voor de beste Duitse en Engelse en Nederlandse boeken kunt je ook terecht bij mijn special:
Boekenlijst VWO / Havo: beste boeken per land
Als je ook geinteresseerd bent in Franse films kun je hier terecht:
Franse Film: beste Franse Films top 10 introductie

Franse boek door de eeuwen heen

De Franse literatuur is een van de oudste niet Latijnse geschreven talen in West- Europa. In de 11e eeuw bestond de Franse literatuur uitsluitend uit poezie of in het Frans: chansons de geste. Voornamelijk epische gedichten over heldendaden en ook de overwinningen en nederlagen van Charlemagne staan vaak centraal. In de 12e eeuw kwamen de Franse hof romans op en deze hadden een invloed in heel Europa. Ook in de Engelse en Duitse literatuur is deze vorm van verhalen terug te vinden. Bijzonder belangrijk hier waren de Tristan en Isolde versen, waar Wagner later zijn grootse opera op baseerde. TIjdens de Italiaanse culturele Dominantie moest het Frans als taal nog even wachten, maar rond de 15 en 16e kwam het Frans langzaam op. In de 17e eeuw, mede door de grootschalige stimulatie van het Frans boek door het Ancien Regime begon de Franse cultuur Europa te domineren en in de 18e eeuw werd het Frans echt de lingua franca van Europa. Brief verkeer ging in het Frans, op de Europese Hoven werd uitsluitend Frans gepraat, en iedereen die iets wilde voorstellen moest wel overgaan op Frans. Naast de taal werd ook de Franse mode naadloos nageaapt door de aristocratie en gegoede klasse van de Europese landen. Daarnaast zorgde natuurlijk het Franse imperialisme en kolonialisme er voor dat de Franse cultuur en boeken ook verspreid werden naar alle Franse Koloniën wereldwijd.

The Guardian heeft een lijst samengesteld van de allerbeste romans ooit geschreven. Hier heb ik de Franse boeken gefilterd. De volgorde blijft intact, met Dangerous Liaisons, een prachtig Frans boek (en ook prachtige Amerikaanse verfilming: kostuum drama) door Pierre de Laclos op nummer 1. Een ander Frans boek dat voor iedereen bekend is, blijft natuurlijk The Count of Monte Christo, wat niet alleen een geweldige titel is, maar ook een adembenemend Frans boek.

Beste Franstalige boeken ooit

  1. Les Liaisons dangereuses - Pierre Choderlos De Laclos (1782)
  2. La Rabouilleuse - Honore De Balzac (1842)
  3. La Chartreuse de Parme - Parma Stendhal (1839)
  4. Le Comte de Monte-Cristo - Alexandre Dumas (1844)
  5. Madame Bovary - Gustave Flaubert (1865))
  6. À la recherche du temps perdu - Marcel Proust (1913-1927: 7 volumes)
  7. Voyage au bout de la nuit - Louis-Ferdinand Celine (1932)
  8. La Peste - Albert Camus (1947

Franse boeken nu

De sterke aandacht voor het Frans boek is tot op vandaag doorgezet. De traditie is overgenomen van het Ancien Regime en de ook sterke literaire inslag van het Revolutionaire bewind en de latere regering. Ook nu nog is de Franse literatuur een groot onderdeel van de Franse volksaard. Ook zijn er ontiegelijk veel Frans literatuur prijzen. De twee meest prestigieuze en tegelijkertijd oudste literatuur prijzen van Frankrijk zijn de Grand Prix du roman de l'Académie française en de Prix Goncourt. Hier een overzicht van de Franstalige boeken die de afgelopen jaren hebben gewonnen. Het zijn niet alleen maar Fransen; de Amerikaan (duaal burgerschap) Jonathan Littell heeft zelfs beide prijzen weten te winnen in 2006.

Grand Prix du roman de l'Académie française

  • Sorj Chalandon - Retour à Killybegs (2011)
  • Éric Faye - Nagasaki (2010)
  • Pierre Michon - Les Onze (2009)
  • Marc Bressant - La dernière Conférence (2008)
  • Vassilis Alexakis - Ap. J.-C. (2007)
  • Jonathan Littell - Les bienveillantes (2006)
  • Henriette Jelinek - Le destin de Iouri Voronine (2005)
  • Bernard du Boucheron - Court serpent (2004)
  • Jean-Noël Pancrazi - Tout est passé si vite (2003)
  • Marie Ferranti - La princesse de Mantoue (2002)
  • Eric Neuhoff - Un bien fou (2001)
  • Pascal Quignard - Terrasse à Rome (2000)

Beste Franse boeken volgens Prix Goncourt

  • Alexis Jenni - L'Art Francais De La Guerre (2011)
  • Michel Houellebecq - La Carte et le Territoire (2010)
  • Marie NDiaye - Trois femmes puissantes (2009)
  • Atiq Rahimi - Syngué sabour. Pierre de patience (2008)
  • Gilles Leroy - Alabama Song (2007)
  • Jonathan Littell - Les bienveillantes (2006)
  • François Weyergans - Trois jours chez ma mère (2005)
  • Laurent Gaudé - Le soleil des Scorta (2004)
  • Jacques-Pierre Amette - La maîtresse de Brecht (2003)
  • Pascal Quignard - Les ombres errantes (2002)
  • Jean-Christophe Rufin - Rouge Brési (2001)
  • Jean-Jacques Schuhl - Ingrid Caven (2000)

Ik hoop dat je op basis van deze suggesties geholpen bent met je zoektocht naar een goed Franstalig boek.

Lees verder

© 2011 - 2025 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frans leren: Tips en trucsFrans leren: Tips en trucsHoewel je bij Duits veel begrippen kunt afleiden van onze eigen taal omdat het hier ook om een Germaanse taal gaat, is d…
Taalcursus: cursus Frans volgenTaalcursus: cursus Frans volgenEr zijn verschillende mogelijkheden voor mensen die de Franse taal willen leren. Het Frans is een van de meest gesproken…
Biografie: Jan SiebelinkSiebelink werd opeens beroemd met zijn roman "Knielen op een bed violen", maar had voor die tijd al een omvangrijk oeuvr…
J.M. Coetzee – Disgrace (In Ongenade) (1999)J.M. Coetzee – Disgrace (In Ongenade) (1999)Disgrace (in het Nederlands vertaald als In Ongenade) is een boek van de Nobelprijswinnende Zuid-Afrikaanse schrijver Jo…

Creatieve non-fictie of het ware verhaalCreatieve non-fictie of het ware verhaalVerhalen die lezen als een roman, maar die helemaal op de feiten zijn gebaseerd. Daar gaat het in wezen om bij creatieve…
Homonymie, polysemie en synonymieHomonymie, polysemie en synonymieHomonymie, polysemie en synonymie: dit zijn begrippen die worden gebruikt om de betekenis(sen) van (verschillende) woord…
Bronnen en referenties
  • http://www.academie-goncourt.fr/ - Le prix Goncourt
  • http://www.academie-francaise.fr/actualites/index.html - Grand Prix du roman de l'Académie française
  • http://www.guardian.co.uk/books/2003/oct/12/features.fiction - Guardian lijst.
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 20-11-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.