Nederlandse literatuur
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen literatuur en lectuur. Deze verschillen hebben vooral te maken met de schrijfstijl, de personages en het onderwerp. Literatuur wordt ook wel gezien als de hoge elitaire vorm. Lectuur is dan weer de lagere vorm.
Boodschap overbrengen
Literaire schrijvers brengen vaak een boodschap over. Literaire tekstsoorten zijn onder meer gedichten, toneel en poëzie. Voorbeelden van literatuur zijn filmteksten of prozateksten die helemaal of voor een deel verzonnen zijn. Je kunt diverse literaire genres onderscheiden, zoals de gewone roman, de non-fictieve roman, een brief, graphic novel, autobiografie of essay. Een bekend literair boek is De Avonden van Gerard Reve.
Een verzameling teksten
Eigenlijk kan je zeggen dat literatuur een verzameling teksten is die mensen heel waardevol vinden en welke bepaalde kenmerken heeft. De mensen die bepalen dat een tekst literatuur is zijn vaak journalisten, schrijvers, recensenten, critici, uitgevers, studenten, leden van literaire jury’s enzovoorts. Het zijn dus mensen die veel lezen of wat met boeken te maken hebben.
Nederlandse literatuur
Onder de Nederlandse literatuur wordt al het als literair bestempeld Nederlandstalig werk gezien van Nederlanders, Vlamingen, Indische Nederlanders, Surinamers, Indonesiërs, Antillianen, Zuid-Afrikanen en anderen. Ook wordt anderstalige literatuur, die door Nederlanders is geschreven soms ook wel onder de Nederlandse literatuur gerekend. Een bekend voorbeeld hiervan is Lof der zotheid dat in het Latijn werd geschreven door Erasmus.
Opvattingen
Binnen de literatuur zijn er een aantal opvattingen te onderscheiden. Dit zijn fictie en mimesis, materiaalbehandeling, meerduidigheid, traditie en vernieuwing.
Fictie en mimesis
Bij fictie en mimesis gaat het om een literair werk met een fictief element. Dit is bij heel veel literaire werken zo. Sommige verhalen zijn wel op de werkelijkheid gebaseerd, maar er zitten toch ook nog wat verzonnen elementen in het verhaal. Bij mimesis worden de menselijke handelingen weer zoveel mogelijk nagebootst. Een literair werk kan alleen fictie of mimesis bevatten, maar het kan ook samengaan.
Materiaalbehandeling
Hierbij gaat het vooral om de opbouw van het verhaal en de schrijfstijl.
Meerduidigheid
Bij meerduidigheid gaat het erom dat een tekst op diverse manieren geïnterpreteerd kan worden. Soms moet je als lezer zelf je fantasie gebruiken. Het gaat dus om de interpretaties.
Traditie en vernieuwing
Het is heel lang normaal geweest dat schrijvers een voorbeeld namen aan de oudere, bekende schrijvers. Een tekst werd toen vooral uit traditie geschreven. Schrijvers moesten zich dan ook houden aan de traditionele regels. Als je dit niet deed dan werd je met de nek aangekeken. Je tekst werd dan niet gewaardeerd. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Schrijvers kunnen hun eigen stijl aanhouden en hoeven geen rekening meer te houden met tradities.
Toegankelijker
Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw is literatuur veel toegankelijker geworden. Zo werd het door tal van bevolkingsgroepen gelezen. Dit kwam vooral door de toenemende welvaart en het hogere aantal hooggeschoolden. In de kranten tijdschriften was ook meer te lezen over de nieuwste boeken. Bekende literaire schrijvers uit die tijd zijn Brouwers, Martinus, Hermans, Mulisch en Reve.
Literatuur lezen
Miljoenen mensen lezen boeken en literatuur. Dit doen ze eigenlijk om een aantal redenen. Zo is lezen ontspannend. Je kunt even helemaal wegkruipen in een verhaal. Daarnaast kan je je als lezer vaak herkennen in een bepaald personage van het boek. Verder is het voor je denkvermogen ook goed om literaire boeken te lezen. Naast het feit dat het ontspannend is, leer je ook weer wat.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is lectuur?Lectuur verwijst eigenlijk naar alles wat je kunt lezen. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor stripboeken, boeken, tij…