Schriftelijke en online cursussen creatief schrijven

Schriftelijke en online cursussen creatief schrijven Wil je verder komen met creatief schrijven? Maar wil je, gezien je brede belangstelling, je nog niet direct op een bepaald genre vastleggen? Denk dan eens aan een van de korte, algemene schriftelijke of online schrijfcursussen waarbij je feedback van deskundige docenten op het gebied van creatief schrijven kunt krijgen.

Het woud van schriftelijke of online schrijfcursussen

Er is een groot aantal schriftelijke of online schrijfcursussen op het gebied van creatief schrijven. Denk maar eens aan een basiscursus of een vervolgcursus, een brede of een specialistische cursus, een cursus met uitgebreide theorie of vooral een praktische cursus: noem maar op.

Bij je keuze is vooral ook van belang of de omvang en het soort feedback dat je van een schrijfdocent krijgt aansluit op jouw behoefte. Onderstaande cursussen worden begeleid door schrijfdocenten die tevens boeken bij reguliere uitgevers hebben gepubliceerd.


Ontdek je schrijftalent (Schrijven Online Academie)

Dit is in de eerste plaats een algemene, verkennende zelfstudie workshop op het gebied van creatief literair schrijven. Je verwerft nieuwe inzichten in het schijfproces, leert over schrijftechnieken en krijgt een aantal oefeningen. Aan het eind van elk van de vier lessen krijg je een eindopdracht die je per e-mail kunt insturen voor feedback.
 • Les 1 heeft vooral betrekking op het belang van de verbeelding. Het accent ligt op proza, in het bijzonder het korte verhaal.
 • Les 2 richt zich voornamelijk op poëzie en taalgebruik. Je gaat zelf met gedichten aan de slag.
 • Les 3 gaat primair over het genre toneel. Je maakt kennis met drama en de functie van dialogen. Verder krijg je informatie over de handeling en over de indeling in scènes.
 • Les 4 behandelt hoofdzakelijk columns, essays en andere non-fictie. Verder krijg je tips voor je research en over schrijflogica.

Als je het huiswerk van alle vier de lessen hebt ingezonden, krijg je bovendien een uitgebreide rapportage over de sterke kanten en aandachtspunten van je werk. Verder ontvang je concrete suggesties om jezelf als schrijver verder te kunnen ontwikkelen.

De begeleiding van deze online cursus is in handen van Frank Noë en Mirjam Boelsums. Beiden zijn ervaren auteurs die bij gerenommeerde uitgeverijen hebben gepubliceerd. Zie voor meer informatie over deze vorm van afstandsonderwijs bij de Schrijven Online Academie: Ontdek je schrijftalent.

Cursus creatief schrijven 1 (Annie van Gansewinkel)

Creatief Schrijven 1 is een thuiscursus die bestaat uit vijf lessen met theorie en oefeningen. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die graag verhalen of gedichten wil schrijven. De nadruk ligt op het schrijven van proza. Bij iedere les maak je een huiswerkopdracht die je per e-mail of per post naar de docente inzendt en waarop je feedback, tips en suggesties voor verbetering van je werk krijgt.

In elk van de vijf lessen staat een bepaald zintuig centraal. Na het lezen van een korte theoretische toelichting met voorbeelden ga je aan de slag met de oefeningen.

Als mens ervaar je de wereld via je zintuigen. Daarom is het van belang om het soort informatie dat je via je verschillende zintuigen opvangt, bewust in je schrijven te verwerken.

Aspecten die in deze cursus onder meer aan de orde komen zijn:
 • Waar vind je inspiratie?
 • Op welke manier scherp je de zintuigen?
 • Hoe zit het met schrijftechnische aspecten zoals perspectief, taalgebruik en tijdsverloop?
 • Op welke manier vind je jouw eigen stijl en ontdek je wat je favoriete genre is?
 • Het lezen van inspirerende verhalen en gedichten van anderen.

Cursus creatief schrijven 2 (Annie van Gansewinkel)

Creatief schrijven 2 is een vervolgcursus voor mensen die de cursus Creatief Schrijven 1 van Annie van Gansewinkel of een andere schrijfcursus hebben gevolgd en voor degenen met veel schrijfervaring op het gebied van verhalen of gedichten. Je weet dan al wat je sterke en minder sterke punten zijn en welke genres jouw voorkeur hebben.

Deze cursus is geschikt als je bekend bent met belangrijke schrijftheoretische begrippen als perspectief, beeldspraak, verteltijd en flashbacks, maar je hoeft deze kennis niet paraat te hebben. Wel is van belang dat je raad weet met zowel concrete als vage en/of open schrijfopdrachten.

Ook deze vervolgcursus bestaat uit vijf lessen met theorie met verwijzingen naar literatuur en internet, en oefeningen. Bij iedere les hoort weer een huiswerkopdracht die je voor feedback naar de docente inzendt en waarop je feedback, tips en suggesties voor verbetering van je werk krijgt.

In deze cursus ligt het accent op proza, maar er is ook aandacht voor poëzie. Je krijgt antwoord op vragen als:
 • Hoe maak je een begin (gestructureerd of associatief schrijven)?
 • Op welke manier overwin je een writer’s block?
 • Wat is de functie van het wit, dat wil zeggen, de stilte in poëzie?
 • Hoe kun je landschappen, personen, voorwerpen, sfeer enzovoorts, treffend beschrijven?
 • Wat wil je weten over stijl, en dan vooral ook over je eigen stijl?
 • Welke manieren zijn er om een verhaal op te bouwen?
 • Hoe schrijf je pakkende dialogen?

Nog meer algemene, korte cursussen

Voor mensen die bovenstaande of andere schrijfcursussen al hebben gevolgd of die graag maximale vrijheid hebben bij hun schrijfwerk of graag aan specifieke leerpunten willen werken, begeleidt Annie van Gansewinkel nog twee korte algemene cursussen van elk vijf lessen:
 • Schrijven met losse handen
 • Schrijven met een stok achter de deur

Meer informatie over de mogelijkheden van deze en andere schriftelijke cursussen van Annie van Gansewinkel op het gebied van creatief schrijven vind je op Schrijfcursussen van Annie van Gansewinkel.
© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
Wat leer je in een cursus schrijven?Wat leer je in een cursus schrijven?Schrijven kan je niet leren uit een boekje. Je moet het in praktijk brengen. Een van de beste manieren om je als schrijv…
De Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)De Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)Wanneer je bent aangehouden voor het rijden onder invloed, is het mogelijk dat je wordt aangemeld voor een EMA cursus. M…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…

Boeken, welke genres kennen we?Boeken, welke genres kennen we?Er worden jaarlijks heel veel boeken uitgegeven, zowel op papier als digitaal. Al deze boeken worden in verschillende ge…
Meer spreekwoorden ontleend aan de BijbelMeer spreekwoorden ontleend aan de BijbelVeel spreekwoorden en vaste uitdrukkingen die in onze taal voorkomen zijn afkomstig uit de Bijbel. In dit artikel geven…
Bronnen en referenties
 • Ontdek je schrijftalent; Online Schrijven Academie; http://www.schrijvenonline.org/academie/ontdekjeschrijftalent
 • Schrijfcursussen; Annie van Gansewinkel; http://www.annievangansewinkel.nl/cursussen/content_001.cfm
Reactie

M. van Horen, 10-07-2017
L.S.
Ik wil graag weten wat de cursus creatief schrijven 1 kost.
Mvrgr. M van Horen. Reactie infoteur, 12-07-2017
Zie hier: http://www.morloff.nl/FRITZ/_files/_uploads/AnnievanGansewinkel/creatief_schrijven_1folder_20

Daar vind je het bedrag dat de cursus creatief schrijven deel 1 van Annie van Gansewinkel op dit moment kost plus nog wat meer informatie.

Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 03-08-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.