Wat leer je in een cursus schrijven?

Wat leer je in een cursus schrijven? Schrijven kan je niet leren uit een boekje. Je moet het in praktijk brengen. Een van de beste manieren om je als schrijver te ontwikkelen is meedoen aan een cursus Schrijven. Zo ontwikkel je ambachtelijke vaardigheden. En je leert omgaan met kritiek. Maar om echt goed te gaan schrijven is meer nodig.

Groot aanbod aan cursussen Schrijven

Veel mensen willen hun verhaal kwijt. Ze dromen er van een eigen boek te publiceren. Een paar jaar geleden verschenen in Nederland twee onderzoeken over de behoefte aan schrijven. Volgens het ene onderzoek waren er honderdduizenden mensen die graag wilden schrijven, en daar ook concreet mee bezig waren. Volgens het andere onderzoek zou er zelfs een miljoen Nederlanders met schrijven bezig zijn. Vervolgens kwamen heel veel uitgevers met schrijfboeken, bedoeld voor die groep, vol met tips en trucs. Een van de weinige boeken in dat genre die een succes werden is ‘Het geheim van de Schrijver,’ van Renate Dorrestein (een aanrader). Uit zulke boeken, waarin schrijvers vertellen over hun worsteling met het vak, kun je veel leren.
Inmiddels hebben we ook de website Schrijven Online, de basis voor het tijdschrift Schrijven Magazine. Allemaal bronnen waar je veel kunt vinden. Maar wie zijn kennis alleen uit dat soort bronnen moet halen mist veel, vooral praktische oefening. Dat is nou precies wat een cursus Schrijven je wel biedt.

Er is een groot aanbod aan cursussen Schrijven, van eenvoudige cursussen voor beginners aan de Volksuniversiteit tot een vierjarige vakopleiding voor gevorderden bij een van de Schrijversvakscholen. De beginnerscursussen zijn gericht op mensen die van literatuur houden, zelf graag literair willen schrijven, maar nog niet weten of het iets voor hen is.

De beginnerscursus Schrijven

De cursus Schrijven is een Amerikaanse uitvinding. In de Verenigde Staten werd het vak Creative Writing na de Tweede Wereldoorlog op een paar universiteiten ingevoerd, in de eerste plaats om veteranen uit de oorlog de gelegenheid te geven hun problemen van zich af te schrijven. Maar de cursus Creative Writing werd een doorslaand succes onder alle soorten studenten, en nu heeft elke universiteit en hogeschool (laatste stand: 820 instituten) schrijfklassen. De aanpak die in de Verenigde Staten is ontwikkeld voor de beginnerscursus Schrijven (‘Creative Writing 101’) wordt hier veel nagevolgd.

Dat wil zeggen dat er een paar doelen tegelijkertijd worden nagestreefd:
  • Creativiteit losmaken.
  • Schrijfroutine opbouwen. Je moet regelmatig schrijven, in de hoop dat je een schrijfritme begint te ontwikkelen.
  • Ambachtelijke kennis opdoen. Via schrijfopdrachten leer je om een aantal technische problemen op te lossen
  • Kennis maken met het werk van bekende schrijvers en grote voorbeelden (internationaal en uit je eigen taalgebied).
  • Naar buiten treden met je werk, het laten lezen aan anderen en er over discussiëren.

Als het goed stimuleert de cursus Schrijven dus je ontwikkeling op een aantal fronten. En dat is ook inderdaad nodig.

Wat je nodig hebt om schrijver te worden

Want literair schrijven vraagt nogal veel verschillende capaciteiten. Je moet kunnen omgaan met de ideeën die in je opkomen. Je moet gedisciplineerd zijn, kunnen blijven zitten achter je schrijftafel (zonder je al te eenzaam te voelen). Je moet de ambachtelijke vaardigheden onder de knie proberen te krijgen door veel te schrijven. En tegelijkertijd veel lezen, om te kijken hoe anderen het aanpakken. Je werkt uiteindelijk niet voor jezelf, maar voor de lezers. Je verhaal gaat de buitenwereld in. En vervolgens krijg je allerlei commentaar op je bord. Soms is dat heel prettig, soms niet zo. Daar moet je mee leren omgaan.

Kan je dat allemaal leren op een cursus Schrijven? Nee, zelfs niet op een vierjarige opleiding. Maar cursussen kunnen je wel een eindje op weg helpen.
© 2011 - 2024 Alexderijke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schriftelijke en online cursussen creatief schrijvenSchriftelijke en online cursussen creatief schrijvenWil je verder komen met creatief schrijven? Maar wil je, gezien je brede belangstelling, je nog niet direct op een bepaa…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je begint gewoon. Voor beginnende sc…

Cursus Schrijven: het ambacht onder de knie krijgenCursus Schrijven: het ambacht onder de knie krijgenDe kern van elke cursus Schrijven is het ambacht. De schrijver zet een verhaal in elkaar zoals de meubelmaker een kast b…
Het Grieks alfabet. Ontdek het van Alfa tot OmegaHet Grieks alfabet. Ontdek het van Alfa tot OmegaHet Griekse alfabet is de basis van ons alfabet. Wij hebben ons alfabet gebaseerd op het Latijnse dat gebruikt werd door…
Bronnen en referenties
Alexderijke (13 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.