Boeken, welke genres kennen we?

Boeken, welke genres kennen we? Er worden jaarlijks heel veel boeken uitgegeven, zowel op papier als digitaal. Al deze boeken worden in verschillende genres ingedeeld. Voor ons als lezers is vaak niet duidelijk tot welk genre een boek nu behoort. Soms is er een overlappend gebied, wat het indelen niet makkelijker maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan de detective en de misdaadthriller. Welke genres kennen we nu eigenlijk?

Liefdesverhalen/romans

Deze behandelen de liefdesproblematiek. Het verhaal van aantrekken en afstoten. De dromen, jaloezie, hartstocht, gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon komen uitgebreid aan bod. In de lectuur (chicklits, streekromans, schriftromans zoals Harlequin) zullen de geliefden uiteindelijk bij elkaar komen en heeft u een paar uur weg gedroomd. In de literatuur lopen dergelijke verhalen meestal niet goed af en blijft de hoofdpersoon achter met een gebroken hart. Ook is de lectuur in dit genre meestal lichtvoetig en romantisch terwijl in de literatuur meer de nadruk ligt op de frustraties.

De chicklit is een genre waarin op luchtige wijze de problemen (vooral op liefdesgebied) van een succesvolle vrouw van rond de dertig of van middelbare leeftijd worden beschreven.

Dankzij de 'Vijftig tinten'-serie van E.L. James kwam de erotische roman voor de vrouw in opkomst. Voor deze serie zag je niet veel erotische damesromans, maar na het uitkomen van deze serie lagen de boekenwinkels er vol mee. Een roman hoeft niet perse een liefdesgeschiedenis te beschrijven maar kan ook over een andersoortige relatie of een persoonlijk drama gaan. Wanneer dat drama of probleem het hoofdonderwerp van het boek is, spreekt men van het subgenre probleemboek. Soms worden ze ook wel kommer-en-kwelboeken genoemd, vooral wanneer er geen einde lijkt te komen aan de ellende zoals in het boek 'Het verrotte leven van Floortje Bloem' van Yvonne Keuls.

Een roman wordt een novelle genoemd wanneer de lengte tussen een verhaal en een roman inzit en het verhaal eenvoudig is, d.w.z. slechts een enkele gebeurtenis beschrijft.

De detective

In de klassieke whodunit moet de misdaad gepleegd worden in het begin van het verhaal. Ook de dader moet al vroeg worden geïntroduceerd. De lezer moet mee kunnen denken en door logisch redeneren in staat zijn de uiteindelijke dader als mogelijke verdachte te zien. Er mogen geen aanwijzingen worden achtergehouden en de feiten mogen elkaar niet tegenspreken. Dat geldt natuurlijk in ieder genre maar bij de detective vallen tegenstelling extra op. Details zijn belangrijk. De spionageroman en misdaadthriller zijn op dezelfde manier opgebouwd. Bekende schrijvers in dit genre zijn: Ian Fleming, John Le Carré en Robert Ludlum (spionage). En bij de detectives: Agatha Christie, Baantjer, Dorothy Sayers en Jan en Sanne Terlouw (vader en dochter van Nederlandse bodem).

Science Fiction, fantasy en horrorverhalen

Dit zijn drie verwante genres. Alle drie spelen ze in op onze fantasie en angsten. Geweld is meestal een belangrijk ingrediënt. Dit genre onderscheidt zich door scherpe details. Deze zijn nodig om de fantasiewereld op zo'n manier weer te geven dat de lezer deze ook voor zich ziet en mee kan leven. Hoe meer facetten van de werkelijkheid worden weergegeven in het fantasieverhaal, hoe geloofwaardiger dit overkomt. Stephen King is hier de onbetwiste meester in.

Thrillers

Een thriller draait in de eerste instantie om spanning. Er is sprake van een bedreigende situatie en de hoofdpersoon is afhankelijk van onbetrouwbare personages. Op het aspect afhankelijkheid zijn vooral ziekenhuis thrillers gebaseerd. Complotthrillers, ziekenhuisthrillers en thrillers met psychopaten moeten het vooral hebben van de bedreigende situaties. Schrijvers van dit genre zijn o.a. David Baldacci, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef en Nicci French.

Humor en satire

Een humoristisch verhaal kan wel iets van een satire in zich hebben maar een satire is bedoeld om iets of iemand belachelijk te maken. Een satire is keihard aanvallend. Voorbeelden van satires zijn Orwells “Animal Farm”en het dertiende eeuwse verhaal van het land van Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) genaamd “Vandenvos Reynaerde”. Dit laatste verhaal wordt ook wel een dierenepos genoemd vanwege de dichtvorm waarin het verhaal geschreven is. Nog een Nederlands voorbeeld van een satire is afkomstig van Desiderius Erasmus “Lof der Zotheid”. Tegenwoordig vinden we satire in geschreven vorm alleen nog maar in columns of in bundels van cabaretiers. Humoristische verhalen worden nog wel uitgegeven; Kees van Kooten is zo'n humoristische schrijver.

Biografie

Dit genre bestaat uit waargebeurde verhalen waarin iemand leven of een bepaalde tijd of ervaring uit iemands leven wordt beschreven. Een biografie is geschreven door iemand anders, terwijl in een autobiografie de schrijver zijn eigen levensverhaal, of een deel van zijn leven vertelt.

Oorlog of verzet

Deze boeken gaan over oorlog en verzet. Verzet tegen de vijand van gewone mensen, maar ook over oorlogssituaties en gebeurtenissen in het leger. Er zijn heel veel boeken te vinden over (vooral) de Tweede Wereldoorlog. Het bekendste Nederlandse boek over de Tweede Wereldoorlog is het boek van 'Anne Frank'. Een Joods meisje wat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in het achterhuis.

Young Adult

Verhalen speciaal geschreven voor een jong publiek, meestal zo tussen de vijftien en twintig jaar, worden Young Adult boeken genoemd. Tegenwoordig zijn er veel boeken van uiteenlopende genres te vinden onder de Young Adult boeken. Zo heb je de romans waarin de jongere tegen allerlei problemen oploopt die te maken hebben met het volwassen worden (ook wel initiatieroman genoemd), romans over cultuurverschillen en de fantasieverhalen zoals 'De Hongerspelen trilogie" van Suzanne Collins of de vampier romans zoals 'The Vampier Diaries' van L.J. Smith.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Anderen boeken van Anne BishopLiefhebbers van series als Buffy the Vampire Slayer en Charmed zullen genieten van de boekenserie De Anderen. Het valt o…
Boeken: de chicklit, een onderdeel van het romangenreBoeken: de chicklit, een onderdeel van het romangenreAl bestaat het genre nog niet zo lang (in 1988 werd deze term voor het eerst op papier gezet), veel vrouwen lezen graag…
Fantasy: Wat is het?Fantasy is tegenwoordig 'in'. Het begrip was vijftig jaar geleden onbekend (tenminste als literair genre), maar nu tref…
De reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie is een boekenserie van Diana Gabaldon, die ontzettend veel fans heeft. De boekenserie gaat over Claire…

Henrik Ibsen, vader van het moderne toneelHenrik Ibsen (1828 - 1906) is één van de grootste namen uit de wereldliteratuur en wordt wel gezien als de vader van het…
Schriftelijke en online cursussen creatief schrijvenSchriftelijke en online cursussen creatief schrijvenWil je verder komen met creatief schrijven? Maar wil je, gezien je brede belangstelling, je nog niet direct op een bepaa…
Bronnen en referenties
  • http://www.vergelijk.nl/info/product_boek_helptext/
Reacties

Esther, 01-12-2018
Goedemorgen misschien kunt u mij helpen.
Als ik een boek zou uitbrengen over mijn eigen leven, is dat een autobiografie, maar kun je dat nog verder specificeren? een levensverhaal over het leven met een verslaafde of het verlies van je kind, past dat nog in een ander (sub)genre? Reactie infoteur, 03-12-2018
Autobiografie, waargebeurd, verslaving
Autobiografie, waargebeurd, dood en rouw

Zoiets?

Bram, 25-10-2017
Is "avontuur" ook een genre? Reactie infoteur, 30-10-2017
Het genre is avonturenroman. Maar u heeft gelijk. Ik had dit ook best onder de romans als subgenre kunnen vermelden.

Lydia, 26-10-2016
Hoi, ik probeer een genre te vinden voor mijn boek. Het is lastig, want ondanks dat het wel over pratende dieren gaat, is het geen kinderboek. Het is een beetje vergelijkbaar met Animal farm, maar dan is het ook geen satire. Het speelde zich af in de echte wereld maar dan wel in de late middeleeuwen. Is het dan een soort fabel Ondanks dat het langer duurt dan een gemiddelde fabel? Reactie infoteur, 27-10-2016
Een fabel is een verhaal waar dieren in voorkomen, maar niet ieder verhaal waar dieren in voorkomen is een fabel. Animal Farm van George Orwell wordt onderverdeeld bij de satirische romans en soms ook aangeduid als moderne fabel. Het ligt er een beetje aan hoeveel belang je hecht aan het feit dat pratende dieren onderdeel van het verhaal uitmaken. Ik ben geneigd (heb het verhaal natuurlijk niet gelezen) te denken dat je het hebt over een roman geïnspireerd door de fabels van Aisopos, dus zou ik het een roman/moderne fabel noemen.

Roger, 20-10-2016
Er missen inderdaad een aantal genres, zoals bijvoorbeeld historische verhalen of probleemverhalen. Reactie infoteur, 22-10-2016
Probleemverhalen kunnen inderdaad als een apart (sub)genre worden benoemd. Ook dit wordt vaak onderverdeeld bij de romans. Maar goed punt, dit ga ik misschien nog aanpassen. Historische verhalen kunnen historische romans, historische detectiveverhalen, historische thrillers of informatief historisch zijn.

Imane, 13-04-2016
Is cultuurverschillen geen genre? Reactie infoteur, 14-04-2016
Cultuurverschillen is een onderwerp wat vaak behandeld wordt in romans en dan met name in de Young Adult romans.

Frank, 23-09-2013
Er zijn toch veel meer genres dan deze 6? Reactie infoteur, 24-09-2013
Volgens mij staan hier ook meer dan zes genres omschreven. Informatieve boeken staan er inderdaad niet bij. Welk genre mis je dan nog?

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 02-08-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.