Het vers Marc groet 's morgens de dingen - Paul van Ostaijen

Het vers Marc groet 's morgens de dingen van Paul van Ostaijen is een van de bekendste verzen uit het interbellum. In dit artikel bespreken we het leven van Paul van Ostaijen en het vers Marc groet 's morgens de dingen.

Over Paul van Ostaijen

Paul van Ostaijen werd op 22 februari 1896 geboren in Antwerpen. Na het afmaken van de basisschool ging hij naar diverse middelbare scholen en haalde hij uiteindelijk een atheneumdiploma. Hij heeft daarna nog gepoogd om een universitaire studie te gaan volgen, maar daar stopte hij in 1913 mee. Lezen deed Paul van Ostaijen veel. Hij kwam via de componist Van Hoof in contact met een aantal jonge kunstenaars, voorstanders van Vlaanderen en journalisten.

Paul werd in 1914 een bediende in het stadhuis van Antwerpen. Een maand later publiceerde hij zijn eerste artikel in een Vlaams weekblad. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog raakte hij bevriend met de uitgever van De Vlaamsche Gazet; Peter Baeyens. Via Peter Baeyens kwam Paul in contact met de dandycultuur, waar Paul een grote aanhanger van werd.

Zijn eerste gedichtenbundel verscheen in 1916 en heet 'Music Hall'. De opvolgende bundel; 'Het sienjaal' verscheen in 1918, vlak voor de wapenstilstand in de oorlog waarop hij besloot om naar Berlijn uit te wijken, waar hij kennis maakte met het dadaïsme. Alhoewel hij moeite had rond te komen schreef hij ook hier een aantal bundels. In 1921 keerde hij terug naar Antwerpen, waarna hij tot 1923 in militaire dienst moest. In de volgende drie jaar werkte hij mee aan acht verschillende tijdschriften. Daarnaast schreef hij nog regelmatig grotesken (gedichten die qua inhoud niet kloppen). Van 1925 tot 1926 was hij een kunsthandelaar in Brussel. Zijn belangrijkste werk; 'Gebruiksaanwijzing der lyriek', publiceerde hij in 1927. Kort daarna kreeg hij longtuberculose. Hij overleed op 18 maart 1928.

Paul van Ostaijen heeft grote invloed gehad op de Nederlandstalige literatuur omdat hij de eerste grote expressionist is. Hij kreeg hier pas later erkenning voor, toen duidelijk was hoe groot zijn invloed was op de latere schrijvers.

Het vers Marc groet 's morgens de dingen


De verklaring van het vers

Dit vers uit het interbellum is een voorbeeld van een modern vers. Het gedicht heeft bepaalde kenmerken niet die bij een klassiek vers gebruikelijk zijn; het heeft geen strofebouw, geen, de regels zijn ongelijk van lengte, de woorden zijn spontaan, en er word anaforisch herhaald. (iets wat al een keer benoemd is steeds weer benoemen).

De tekst is ook op een speciale wijze geannoteerd (op een verklarende manier een aantekening maken); Paul van Ostaijen gebuikt hiervoor een pauze met veel wit in de regel.

Verder komt in dit vers uitgebreid het gedachtegoed van een modern / vrij vers naar voren; Er wordt in het vers een gevoel of sfeer uitgedrukt / opgeroepen met de hulp van allerlei beelden die ieder mens voor zich kan halen
© 2007 - 2024 Da-peer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bespreking gedicht: Verlaten FortenIn het gedicht “Verlaten Forten” vertelt Paul van Ostaijen over de schade die de oorlog heeft aangericht. De nuttelooshe…
Paul van OstaijenLeopoldus Andreas Van Ostaijen, beter gekend als Paul van Ostaijen, is een van de meest gedocumenteerde, gekende en gewa…
Expressionisme, Dadaïsme en VitalismeHier vindt u een werkstuk over het Expressionisme, waar ook het dadaïsme en vitalisme beschreven worden.
Gedicht analyse van het gedicht 'Vader'Het gedicht Vader is geschreven door Willem Wilmink. In het gedicht komen verschillende vormaspecten en een achterliggen…

Fantasy: Wat is het?Fantasy is tegenwoordig 'in'. Het begrip was vijftig jaar geleden onbekend (tenminste als literair genre), maar nu tref…
Een origineel Sinterklaasgedicht schrijvenEen origineel Sinterklaasgedicht schrijvenBijna iedereen schrijft gedichten voor bij de cadeaus die tijdens het sinterklaasfeest worden uitgedeeld. Helaas zijn we…
Da-peer (25 artikelen)
Laatste update: 01-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.