Een origineel Sinterklaasgedicht schrijven

Een origineel Sinterklaasgedicht schrijven Bijna iedereen schrijft gedichten voor bij de cadeaus die tijdens het sinterklaasfeest worden uitgedeeld. Helaas zijn weinig gedichten ook echt origineel te noemen. In dit artikel vindt u tips om wél met iets origineels te komen. Zo kun je iedereen met sinterklaas eens goed verrassen met je gedicht.

Een origineel sinterklaasgedicht

Sint zat eens te denken
Wat hij Piet moest schenken


Dit is het meest voorkomende begin voor een sinterklaasgedicht. Origineel is anders. Behalve de standaardzinnetjes, wordt er ook nog erg vaak gebruik gemaakt van rijmwoordenboeken. Daardoor ontstaan er vaak kromme, onlogische zinnen waar geen touw aan vast te knopen is. Gedichten schrijven is niet altijd even gemakkelijk, maar veel mensen kunnen ongetwijfeld beter dan dit. Het kost misschien wel iets meer tijd dan gebruikelijk, maar zo laat u ook echt zien dat u er moeite voor heeft gedaan. Originele gedichten zijn leuk om te lezen en kunnen de Sinterklaasavond alleen maar mooier maken.

Hoe te beginnen met het sinterklaasgedicht?

Goed, u wilt dus een origineel sinterklaasgedicht schrijven. Maar hoe pakt u dit aan? U heeft misschien nog nooit eerder een goed gedicht geschreven. De eerste stap is wellicht de meest belangrijke: maak een lijst met alles wat er in u opkomt als u aan de persoon denkt waar het gedicht voor is bedoeld. Denk hierbij aan werk, vakanties, school, vrienden, familie, eigenschappen, etc. U kunt in deze lijst ook woorden opschrijven die met het cadeau (of de cadeaus) of de surprise te maken hebben.
Als het goed is heeft u na een tijdje een flinke lijst. Bekijk dan de woorden eens goed. Welke zijn gemakkelijk om heel veel over te schrijven? En waar wílt u eigenlijk over schrijven? Het is mogelijk dat u hier niet helemaal uitkomt. Dat is geen enkel probleem. U kunt ook de moeilijkere woorden wegstrepen. Kijk eens (eventueel met rijmwoordenboek of rijmmachine op internet) op hoeveel woorden de woorden in uw lijst rijmen. De dingen met het minste aantal rijmwoorden, kunt u beter doorstrepen. U heeft nu een selectie woorden die goed zijn voor een gedicht en die aangeven wat u wilt zeggen tegen de persoon.

Let goed op: Haal de woorden nooit zodanig weg dat u ze niet meer kunt lezen. Voor hetzelfde geldt blijkt dat u deze woorden nog wél kunt gebruiken voor uw gedicht.

Na het kiezen van woorden, gaat u verder denken. Wat wilt u eigenlijk met de woorden in uw sinterklaasgedicht zeggen die u heeft gekozen?
U heeft bijvoorbeeld het woord ‘Frankrijk’ uitgekozen. Waarom? Is dat omdat uw neef (waar u het gedicht voor schrijft) daar in de regen in een tentje heeft gezeten? Dan heeft u dus al iets om over te schrijven. U kunt een gedicht schrijven over de vakanties van uw neef en hoe die altijd (letterlijk) in het water vallen. Misschien heeft u wel voor voetbal gekozen, omdat u dat voor uw oom heeft gekocht. In dat geval kunt u beter op een andere manier denken: wat kun je allemaal met een voetbal? U kunt bijvoorbeeld een sinterklaasgedicht schrijven over bekende voetballers en dat uw oom wel eens net zo goed zou kunnen worden. Ga voor uzelf na wat het leukste is om te beschrijven in een gedicht. Het moet niet te moeilijk zijn en het is het beste als er veel over te vertellen valt. Nu heeft u dus wat steekwoorden én een duidelijk beeld van het thema in uw gedicht. De eerste, belangrijke stap voor uw sinterklaasgedichtgedicht is gemaakt.

Rijmschema voor een origineel sinterklaasgedicht

De meeste rijmschema’s in Sinterklaas gedichten zijn:

AABB

Een voorbeeld van zo’n schema is:

Sint zat eens te denken
Wat hij Piet moest schenken
Hij zocht in gaten en hoeken
Om voor jou wat leuks te zoeken


Omdat dit al zo vaak wordt gedaan, is het misschien leuker om een ander rijmschema te kiezen. Het gedicht ziet er al heel anders uit als er bijvoorbeeld met een ABAB rijmschema wordt gewerkt:

Sinterklaas was dolblij
Want hij was weer in het land
Hij zette zijn paard opzij
En ging toen naar het strand.


Dit is niet echt gemakkelijk, dus een andere optie is om ABCB te gebruiken. Er zijn dan maar twee regels die met elkaar rijmen in een stukje van vier regels. Het gedicht ziet er nu al veel origineler uit, en dat alleen maar door een ander rijmschema. Er zijn nog veel meer rijmschema’s. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook limerick’s, elfjes en haiku’s. Deze dichtvormen zijn doorgaans erg moeilijk om te schrijven en worden daarom niet nader verklaard in dit artikel.

Handige tip voor rijmwoorden in je sinterklaasgedicht

Vind je het moeilijk om de juiste rijmwoorden te vinden? Dan kun je natuurlijk een rijmwoordenboek aanschaffen. In deze boeken zul je echter nooit alles kunnen vinden wat je nodig hebt. Je kunt op een makkelijkere manier uitvinden welke woorden op elkaar rijmen. Als je je gedichten in een tekstverwerkingsprogramma schrijft, kun je het hele alfabet onder het gedicht zetten. Weet je even niet wat er op 'Sint' rijmt? Dan kijk je naar het alfabet en ga je alle letters af. Beginnend bij de B. Er zullen veel niet bestaande woorden uitkomen, maar er zijn ook veel woorden die je wel kunt gebruiken. Let er ook op dat sommige medeklinkers ook naast elkaar kunnen staan (denk bijvoorbeeld aan blind). Eventueel kun je hiervoor ook een speciaal lijstje voor maken, zodat je alles netjes op een rij hebt. Op deze manier zul je niet zo snel letters overslaan als je zoekt naar rijmwoorden.

Andere originele sinterklaasgedichten

Een sinterklaasgedicht hoeft niet altijd te rijmen. Soms kun je ook heel origineel zijn door op iedere zin slechts één woord te zetten. Het woord kan te maken hebben met de persoon voor wie het cadeau is en vol met leuke eigenschappen staan. Ook kun je ervoor kiezen géén sinterklaasgedicht, maar een echt sinterklaasverhaal te schrijven. De persoon voor wie het cadeau is speelt natuurlijk de hoofdrol in het verhaal. Misschien kun je omschrijven hoe hij/zij op een zoektocht is naar het cadeau. Na afloop van het verhaal moet er dan natuurlijk écht worden gezocht naar een cadeau.

Waar nog meer op letten?

Met een ander rijmschema en een goed thema alleen bent u er nog niet. Wanneer uw gedicht af is, is het noodzakelijk om het hardop voor te lezen. Lopen de zinnen goed? Klopt het allemaal?
Wat op papier mooi lijkt, kan wanneer het uitgesproken wordt niet lekker lopen. Als u wilt dat de persoon voor wie het gedicht is bedoeld zonder problemen kan voorlezen, dan slaat u deze stap in geen geval over.
Als er stukken in blijken te zitten die niet echt lekker lopen, dan past u deze aan en leest u het vervolgens opnieuw hardop voor. Uiteindelijk zal er wel iets uitkomen dat lekker loopt.

Het is logisch als het niet meteen goed gaat. Oefening baart kunst. Geef niet zomaar op, want u weet nooit wat er nog uit uw pen kan rollen als u doorgaat met uw pogingen tot een mooi gedicht.

Inspiratie voor uw sinterklaasgedicht?

Let op: Als u een origineel sinterklaasgedicht wilt, dan neemt u de sinterklaasgedichten die op internet of in boeken staan niet over, maar schrijft u er zelf één. Niets is leuker om een zelfgeschreven sinterklaasgedicht te krijgen, waar iemand nog tijd in heeft besteed ook. Wel kan het lezen van gedichten zorgen voor meer inspiratie.
© 2007 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Schrijf het beste gedicht voor SinterklaasSchrijf het beste gedicht voor SinterklaasGedichten schrijven voor Sinterklaas... de één doet het graag, de ander ziet er enorm tegenop. Lees de tips uit dit arti…
Sinterklaasgedicht makenSinterklaasgedicht makenIeder jaar is het voor veel mensen weer een hele opgave om een Sinterklaasgedicht te maken. Een Sinterklaasgedicht maakt…
Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Elk jaar rond 5 december wordt er in Nederland in vrijwel alle gezinnen en scholen Sinterklaas gevierd. Vaak worden er l…

Het vers Marc groet 's morgens de dingen - Paul van OstaijenHet vers Marc groet 's morgens de dingen van Paul van Ostaijen is een van de bekendste verzen uit het interbellum. In di…
Literatuur - Beroemde SchrijversLiteratuur - Beroemde SchrijversLiteratuur - Beroemde Schrijvers Weetjes. Wie is de allergrootste Engelse schrijver? Wie schreef de Russische roman Oorl…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.