Artikelen 371 - 377 in de rubriek TaalTaal (Kunst en Cultuur)
Iedereen kent het wel, heeft het ooit gehad op de basis- of middelbare school; zinsontleding. De persoonsvorm was wel makkelijk, maar daarna werd het alweer moeilijker. Daarom hier voor iedereen nog e…
Lobke, 08-03-2007
Interpunctie is het gebruik van leestekens in een tekst. Hieronder verstaan we o.a. komma’s, punten en aanhalingstekens. Het woordenboek zegt het volgende over interpunctie: interpunctie [in·ter´punc·…
Bartw, 04-03-2007
Spreekwoorden zijn zinnen met een diepere betekenis. Ze worden vaak gebruikt om iemand iets duidelijk te maken. De Nederlandse taal bevat zeer veel spreekwoorden, waarvan sommige bekender zijn dan and…
Lobke, 01-03-2007
Je stapt op Schiphol in het vliegtuig en na een halve dag sta je al in Kaapstad. Je zit op het zuidelijk halfrond, het is warm, het is interessant en je kan gewoon Nederlands spreken. Zo ver van huis…
Peter, 20-02-2007
Hiërogliefen zijn een oud Egyptisch beeldschrift. Schrifttekens in de vormen van mensen, dieren of dingen worden hierbij in bijvoorbeeld stenen gegraveerd. Dit beeldschrift is een dode taal, het word…
Bartw, 15-02-2007
Het Urker dialect wordt gesproken op het voormalig eiland Urk en is het meest vitale dialect van Nederland omdat iedereen op Urk het nog met elkaar spreekt. Er is de loop van de jaren veel onderzoek g…
Hendrik, 06-12-2006
Het alfabet is genoemd naar de Griekse letters alfa en bèta, samengevoegd alfabet. Alfabet betekent een reeks lettertekens in een vaste volgorde, waarmee de klanken van een taal worden genoteerd.
Bartw, 06-11-2006