Artikelen 301 - 310 in de rubriek TaalTaal (Kunst en Cultuur)
Veel nieuwe woorden in het Nederlands komen uit het Engels. Sommige mensen zijn daar faliekant tegen en bedenken puur Nederlandse alternatieven. Dit soort kruistochten tegen buitenlandse invloed zijn…
Jantrao, 13-09-2008
Als je schrijver wilt worden moet je eerst bepalen wat voor schrijver je zou willen worden. Bij het beroep schrijver denken we al snel aan een persoon die boeken publiceert. Een schrijver kan natuurli…
Kisses, 04-09-2008
Een gezegde is een vaste uitdrukking met een figuurlijke betekenis die in een lopende zin in combinatie met iets of iemand wordt gebruikt. De uitdrukking staat niet op zichzelf en bevat geen werkwoord…
Jaszzx, 22-08-2008
Een plant van wegen en wegbermen, zoals Duizendblad heeft de mens door de eeuwen altijd begeleid en is dus ook veel gebruikt geweest. Over zo'n manusje van alles is er dan ook in de loop der eeuwen ve…
Herborist, 22-08-2008
Spreekwoorden zijn op zichzelf staande uitdrukkingen die wijsheden bevatten. Ze zijn ontstaan in de volksmond en doordat deze uitspraken kort en krachtig een bepaalde treffende situatie weergeven, wor…
Jaszzx, 21-08-2008
Namen van vooral medicinale planten hebben soms een geschiedenis van duizenden jaren achter zich. Een naam zorgt ervoor dat we weten over welke plant generaties kruidkundigen voor ons schreven, maar d…
Herborist, 17-08-2008
Dit artikel gaat over het verhaal uit de geschiedenis der literatuur. Een verhaal genaamd: De reis van Sint Brandaan.
Dereau, 16-07-2008
Of hij nou korte verhalen, epische boeken of non-fictie schreef, ‘Gabo’ was een briljante verteller. Zijn schrijven is een eerbetoon aan de kracht van de verbeelding en de mysteries van het hart. In d…
Hofmeijer, 14-06-2008
We zijn allemaal bekend met accenten van tweedetaalleerders, ofwel van onszelf, ofwel van leerders van het Nederlanders. Ook de grammatica van andere talen levert problemen op. Hoe komt het dat het op…
Jantrao, 18-05-2008
Het Nederlands kent een groot aantal interessante eigenaardigheden. Soms intrigerend, soms lastig. Beide eigenschappen zijn aanwezig bij antoniemen. Dat zijn woordparen waarvan de leden in zekere zin…
Elloo, 18-04-2008