De rozen van Mezökövesd

Borduurwerk uit Mezökövesd is wereldberoemd. Met een platsteek worden vlakken opgevuld in een patroon, dat eerst op de stof is aangebracht. Men gebruikt primaire kleuren, zoals rood, geel, en blauw voor de roos. Roze voor de klokjes en groen voor de bladeren. Het werk is kleurrijk en de steeds terugkerende patronen vallen meteen.

Het ontstaan

Naar een hongaarse verhaal, was er eens een jong verloofd stel. Beide knappe mensen, en de duivel vond het leuk om een grapje met hun uit te halen. Hij ontvoerde de knappe jongeling en liet het meisje met een gebroken hart achter. Ze trok echter haar stoute schoenen aan en smeekte de duivel om haar aanstaande weer vrij te laten. De duivel vond het leuk om met haar gevoelens te spelen en bedacht het volgende. Als ze de volgende dag terug zou komen met een enorme bos met bloemen, zou hij haar verloofde vrijlaten. Het was echter hartje winter.

Het meisje ging intens verdrietig naar huis, maar ondertussen kreeg ze een idee. De hele nacht borduurde ze haar ze aan haar blouse, en de volgende dag trok ze die aan. Ze had een hele grote bos met bloemen bij zich en toen de duivel dat zag, liet hij jongeling gaan, die zijn leven aan zijn toekomstige vrouw te danken had.

De patronen getuigen van een prachtig staaltje volkkunst. en ze werden doorgeven van moeder op dochter. Maar in het Matyómuseum hangt een bewaargebleven (getekend) voorbeeldenblad in kleur en laat zien hoe de patronen zijn opgebouwd. Niet alleen op vrouweblouses wordt geborduurd, maar zeker ook op mannenblouses. Ze vormen een onderdeel van de prachtige folklorekostuums. Op schorten en tafelkleden komen deze kleurrijke patronen ook voor. De ondergrond is meestal wit, maar er is ook werk op een zwarte ondergrond. Vaak op vilten jackjes.

In de Mattheuskerk (Mátyastemplom) zijn prachtige geborduurde altaarkleden te bewonderen. De katholieke kerk is tevens versierd met schitterende wandschilderingen. Bijbeltaferelen, maar met een Hongaarse inslag. Met het veranderen van de kerkelijke seizoenen, komen de rozen op de altaarkleden ook voor in goud met geel.

Met de tijd mee

In de souvenirwinkels verkopen ze volop het borduurwerk, maar het is ook mogelijk om op tweedehands marktjes voor een appel en een ei borduurwerk te kopen. Vaak op een oud stukje laken geborduurd. Van oorsprong een bijverdienste van de huisvrouw. Met de komst van gemêleerd garen, wordt afgeweken van de traditionele kleuren, maar dat maakt borduurwerk niet minder aantrekkelijk. Om het werk te vergemakkelijken is er borduurlinnen te koop met voorbedrukte patronen.
© 2009 - 2025 Maribel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle is Schotland's meest bezochte historisch huis. Het is een imposant wit sprookjeskasteel op een uitgestrekt…
Patchwork, een kunstzinnig naaiwerkPatchwork, een kunstzinnig naaiwerkEr wordt wereldwijd heel wat af gebreid, gehaakt, genaaid en geplakt. Sinds creatievelingen elkaar hebben gevonden op he…
Kunst met naald en draad - Jantina de Boer-Munneke uit NesKunst met naald en draad - Jantina de Boer-Munneke uit NesJantina de Boer-Munneke was een huisvrouw en onderneemster die op latere leeftijd een kunstenares in een bijzondere disc…
Borduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren is een van de oudste kunstvormen die er bestaan. Al in 3000 voor Christus werd er geborduurd. Door de eeuwen he…

Chinese theeceremonieEen eeuwenoude traditie uit de chinese cultuur is het drinken van thee. De theeceremonie is het ritueel van de zorgvuldi…
Internationaal zakendoen met Engelsen: Britse zakencultuurInternationaal zakendoen met Engelsen: Britse zakencultuurInternationaal zakendoen is hartstikke leuk – en met die cultuurverschillen valt het wel mee als je met Engelsen werkt t…
Maribel (6 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.