Reizen naar Afro-Azië

Reizen naar Afro-Azië In Azië blijken Afrikanen te leven, al honderden jaren met behoud van hun cultuur in de vorm van o.a. muziek. Het zijn de Siddi's en de Kaffirs en zij laten ons zien hoe wij mensen te midden van andere culturen die ons omringen eigen cultuurrijkdommen kunnen bewaren en overdragen en ook zo bijdragen aan de verrijking van waar we leven. Een reis naar Azië op zoek naar deze rijkdommen zal ons veel leren over ons zelf, maar ons ook laten genieten van lang bewaarde geheimen.

Afrikanen in Azië

Een lang bewaard geheim is de aanwezigheid van Aziaten van Afrikaanse origine in onder andere India en Sri Lanka. Al eeuwenlang leven deze Sidi's, Siddi's of Habshi's in India en Kaffirs in Sri Lanka. Het zijn geen Afrikanen maar Indiërs en Sri Lankezen die er leven, wonen en werken en daar ook zullen sterven. En als je een Siddi zou vragen terug te gaan naar Afrika, zou het antwoord ‘neen’ zijn, omdat ze niet eens weten waar ze in Afrika vandaan komen en ze spreken geen andere taal dan de Indiase talen, zeker geen Afrikaanse. Ze zijn nu gewoon thuis in Azië. Niet alleen voor antropologen maar ook voor liefhebbers van cultuur zou een reis naar India of Sri Lanka een culturele ontdekkingsreis zijn.

India

Niemand weet het precies maar vermoedelijk rond de 13e eeuw kwamen ze in India aan als slaven. Op dit moment is hun aantal ongeveer 250.000 en leven in traditionele gemeenschappen bij elkaar. Ze worden er Siddi's genoemd, hebben een Islamitisch achtergrond en zijn meestal Sufi’s, een van de stromingen binnen de Islam. Er zijn Siddi’s te vinden in Andrah Pradesh, in Kerala en Karnataka, maar de meesten wonen in de deelstaat Gujarat, dicht in de buurt van de grens met Pakistan. En ze spreken daar alleen maar Hindi en Gujarati, de lokale taal. Ze hebben geen ander verbintenis met Afrika dan hun uiterlijk en resten van hun cultuur. Maar ondanks dat ze daar al meer dan 700 jaar wonen en opgegaan zijn in de Indiase cultuur blijven ze onder elkaar trouwen en behouden ze hun Afrikaans uiterlijk. En als je ze ziet zou je niet denken dat ze Indiers zijn, maar eerder dat ze uit de Kongo of van Zanzibar komen. De samenleving van de Siddi's is een laboratorium van een sociaal systeem om te zien hoe mensen die bijelkaar gebracht zijn door het lot of het geluk en in een ander sociaal systeem terecht komen, elkaar opzoeken en proberen te behouden wat ze gemeenschappelijk hebben. Vermoedelijk als wij mensen op de maan zouden belanden tussen maanwezens, zouden onze kleurveschillen niet meer toe doen, maar zouden wij aardemensen elkaar omhelzen ongeacht kleur of afkomst en elkaar verhalen vertellen over onze gemeenschappelijke aarde en bij elkaar blijven. Dat gebeurt overal op de wereld waar groepen mensen met vergelijkbare achtergrond in den vreemde elkaar ontmoeten en zo ook in Gujarat en de vele andere plaatsen in India waar de Siddi's wonen of zelfs een heel dorp bevolken: Jambur. Maar volgens sommigen waren velen van deze Afrikaanse Aziaten er veel eerder dan dat de slavernij hen daarheen bracht. Het vermoeden is dat velen kwamen als koopman, zeiler, avonturier, ontdekkingsreiziger of als soldaat.

Maar daarbuiten, buiten hun traditionele gemeenschappen zijn anderen zakenman, arts, advocaat of onderwijzer.

Sri Lanka

In Sri Lanka worden de Aziaten van Afrikaanse origine Kaffirs genoemd met hun prachtige muziek de Kaffringha Baila. Het lied Irene Joshepine, een Kaffringha Baila van Wally Bastianz is een soort nationaal lied van Sri Lanka geworden. Wally is de uitvinder van de Baila, wordt gezegd. Maar wie echt iets wilt meemaken van de Kaffirs in Sri Lanka, zou moeten reizen naar Puttalam om ze daar te zien optreden, niet met de Baila maar de meer traditionele Mandja met allerlei instrumenten als drum, hout en steen. De Kaffirs maken het leven in Sri Lanka kleurrijk en dragen bij aan het cultureel landschap van Sri lanka. Zelfs veel Sri Lankezen waren niet op de hoogte van hun aanwezigheid in Sri Lanka. Het is dus de moeite waard om het zelf mee te maken, dit lang bewaard geheim.

Maar in vele delen van Azië zijn ze te vinden, niet de Nigerianen of anderen die nu naar Indonesië of China trekken, maar echte Afro-Aziaten die er al sinds mensenheugenis wonen, werken en er zullen sterven.
© 2011 - 2024 Holidays, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
De Afrikaanse brieven van W.G. van FocquenbrochDe Afrikaanse brieven van W.G. van FocquenbrochIn 1668 vertrekt de Nederlandse dichter Willem Godschalk van Focquenbroch naar de West-Afrikaanse Goudkust, in dienst va…
Wat is Afrikaanse kunst?Wat is Afrikaanse kunst?Afrika is op veel gebieden een te vaak onderschat continent. Zo is het ook het geval in de kunstwereld. Galerijen en mus…
Op reis door Afro-LatinaOp reis door Afro-LatinaLatijns Amerika is een boeiend geheel van culturen waar mensen over de hele wereld zijn samengekomen en allerlei mixen v…

De Mochica, hoogstaande pre-Inca cultuurDe Moche of Mochica-cultuur zal voor de meeste mensen een grote onbekende zijn. Nochtans liet de vondst van een ongescho…
Hedendaagse Italianen vs. Oude Romeinen in DDVDL en DLVDe boeken “De Droom van de Leeuw” van Arthur Japin en “De Laatste Vrouw” van Rosita Steenbeek spelen zich grotendeels in…
Bronnen en referenties
  • http://www.afrika.no/Detailed/3895.html. East Africa: Sidi Goma: Afro-Indians return ‘home’.
  • http://www.njas.helsinki.fi/pdf-files/vol1num1/lodhi.pdf. African Settelements in India by A.I. Lodhi.
Holidays (14 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.