Wat is Goede Vrijdag

Nadat Judas hem heeft verraden, wordt Jezus gearresteerd door de Romeinen. Pilatus laat hem geselen, een kroon opzetten van doornen en laat hem een purperen kleed aantrekken. De volksmassa begint te roepen dat hij gekruisigd moet worden. Pilatus ziet geen andere weg meer dan hieraan gehoor te geven en zegt dat hij zijn handen wast in onschuld.

Verraden

In de nacht van Witte Donderdag wordt Jezus door één van zijn apostelen, Judas, door een zoen verraden en gevangen genomen (hier komt ook de uitdrukking “een Judaskus” vandaan). Eerst wordt Jezus door de Hooge Raad verhoord. Zij achten hem schuldig, maar mogen hem niet ter dood veroordelen. Dat mogen alleen de Romeinen.

Pilatus

Nadat Kajafas hem niet heeft durven veroordelen wordt Jezus naar de Romein Pilatus gebracht. Ook Pilatus vindt het moeilijk om Jezus te veroordelen, hij kan namelijk helemaal geen schuld vinden en maakt dat de aanklagers meerdere malen duidelijk. Hij laat het volk een keuze maken tussen Jezus en de gevreesde rover Barabas (wat letterlijk de “zoon van de vader” betekent!). Men kiest voor de vrijlating van Barabas.
Dan laat Pilatus hem geselen, een kroon opzetten van doornen en laat hem een purperen kleed aantrekken. De volksmassa begint te roepen dat hij gekruisigd moet worden. Pilatus ziet geen andere weg meer dan hieraan gehoor te geven en zegt dat hij zijn handen wast in onschuld, want hij ziet nog steeds geen schuld.

Golgotha

Nadat Pilatus zijn oordeel heeft uitgesproken, wordt Jezus naar de berg Golgotha (schedelvormige berg) gebracht even buiten de stad. Volgens de evangeliën in de Bijbel hoeft Hij niet zelf zijn kruis te dragen maar een ander, toevallig wordt dit Simon van Cyrene. Hier wordt Jezus samen met twee moordenaars gekruisigd. Wanneer hij sterft wordt het donker en beeft de aarde.

In de evangeliën zijn verschillende versie´s over de laatste woorden van Jezus voordat hij sterft. Het evangelie van Lucas en Johannes spreken over “Het is volbracht” en het evangelie van Marcus en Mattheus spreekt over “Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?”.

Begrafenis

Jozef van Arimathéa, in het geheim, uit vrees voor de Joden, een volgeling van Jezus, gaat tegen de avond naar Pilatus en vraagt om het lichaam van Jezus. Het lichaam van Jezus wordt met ruikende kruiden (een mengsel van Mirre en Aloë) in zwachtels gewikkeld volgens Joods gebruik en vervolgens in een in de rotsen uitgehouwen graf gelegd, alvorens men een grote steen voor de ingang rolt. Het graf in de rotsen wordt wel in het evangelie van Matteüs genoemd, maar niet in alle vier de evangeliën. Volgens Matteüs zaten Maria Magdalena en de andere Maria tegenover het graf toen Jezus daarin te ruste werd gelegd.

Kruisweg

In 1741 werd de kruisweg verplicht in alle Rooms-katholieke kerken.

De Kruisweg is een oefening van Devotie

Biddend en zingend overweegt men het lijden van Christus door symbolisch de kruisweg af te leggen die hij op zijn sterfdag ging. De kruisweg telt veertien lijdenstaferelen, de zogenoemde staties:
1. Jezus wordt ter dood veroordeeld
2. Jezus neemt het kruis op zijn schouders
3. Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis
4. Jezus ontmoet zijn bedroefde moeder
5. Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis dragen
6. Veronica droogt het gelaat van Jezus
7. Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis
8. Jezus troost de wenende vrouwen van Jeruzalem
9. Jezus valt voor de derde maal onder het kruis
10. Jezus wordt van zijn kleren beroofd
11. Jezus wordt aan het kruis genageld
12. Jezus sterft aan het kruis
13. Het lichaam van Jezus rust in de armen van zijn moeder
14. Jezus wordt in het graf gelegd

Hoe gaat een kruisiging in zijn werk

Na de veroordeling tot de dood aan het kruis, werd de veroordeelde vaak gedwongen om de dwarsbalk van meer dan 45 kg. (patibulum) van zijn eigen kruis te dragen naar de plaats waar de executie plaats vindt.

Aangekomen op de plaats waar alles plaatsvindt werd de dwarsbalk neergelegd en moest de veroordeelde erop gaan liggen. Er werden spijkers gebruikt van ca. 18 cm lengte en een doorsnede van 1 cm, die door de polsen werden geslagen en het gebied van de middelste zenuwarm raken. Hierdoor ontstaat een enorme pijn door de arm tot aan de schouders en nek.

De staander van het kruis (stipes) staat al overeind (ongeveer 2,30 m hoog)met in het midden een ruwe zetel ter ondersteuning. De dwarsbalk werd samen met de gekruisigde op de staander gehesen en de veroordeelde werd onzacht op de zetel gedraaid, waarna de voeten werden vastgespijkerd.

De positie van de aan het kruis genageld lichaam hield de ribbenkast in een dermate zware positie, dat het heel moeilijk was om uit te ademen en nog moeilijker was om goed in te ademen. Een verstikking werd uiteindelijk de doodsoorzaak. Ademen was alleen mogelijk door het omhoog drukken met zijn voeten, want dan konden de longen zich vullen met lucht. Naarmate het lichaam langer hing aan het kruis werd het zwakker, en de pijn in de voeten maakte het onmogelijk om het lichaam nog langer omhoog te drukken. Door de oppervlakkige ademhaling die dan ontstaat begeven de longen het uiteindelijk.
© 2006 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Wat is PaaszaterdagDe dag die volgt op Goede Vrijdag wordt door de Katholieke kerk Paaszaterdag genoemd en in de Hervormde kerk Stille Zate…
Pasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestPasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestHet hoogfeest van Pasen kent een aantal liturgische vieringen om die feestdag heen waardoor er sprake is van een paascyc…
Wat vieren we op Goede Vrijdag?Wat vieren we op Goede Vrijdag?Veel mensen zijn vrij op Goede Vrijdag. Een extra vrije dag is altijd fijn, maar wat vieren we dan eigenlijk? Goede Vrij…

Valentijnsdag, 14 februariValentijnsdag, 14 februariWereldwijd wordt Valentijnsdag gevierd op 14 februari. Op deze dag geven geliefden elkaar extra aandacht met cadeautjes.…
Wat vieren we met PasenVan origine is Pasen een herdenkingsfeest vanuit het Jodendom. Het wordt gevierd in de voorjaarsmaand Nisan (maart-april…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.