Wat is Paaszaterdag
De dag die volgt op Goede Vrijdag wordt door de Katholieke kerk Paaszaterdag genoemd en in de Hervormde kerk Stille Zaterdag. Dit is de laatste dag van de lijdensweek van de voorbereiding op het Christelijke Paasfeest. Volgens de liturgie zou Jezus drie dagen na zijn sterven verrijzen. Paaszaterdag is de dag die ligt tussen de dag van lijden en sterven en de dag van verrijzen.
Wat wordt op deze dag herdacht?
Op Paaszaterdag herdenken we dat Jezus dood in het graf ligt en dat God zwijgt. Het kruis is nu leeg, het altaar is leeggeruimd. Er zijn geen bloemen of kaarsen in de kerk en ook ligt er geen kleed op het altaar. De dag na Jezus daadwerkelijke sterven was het Sabbat en Joods Paasfeest. De volgelingen van Jezus, allen Joden, hielden de geboden van deze dag in ere. Er werden dus geen wakes bij het graf gehouden en ook de leerlingen lieten zich er niet zien.
Het Sanhedrin
Het Sanhedrin is het hoogste Joodse gerechtshof. Zij bestond uit 70 leden, waarvan de hogepriester de voorzitter was. Verder waren er overpriesters of gewezen hogepriesters en de schriftgeleerden dienden als de vakmensen. Dit Sanhedrin hadden een voldaan gevoel nadat zij Jezus, de Nazireeër ter dood hadden laten brengen. Ineens kwam bij hen de herinnering naar boven dat Jezus had gezegd dat hij de derde dag na zijn lijden en sterven zou verrijzen.
Dus gingen ze naar Pilatus en legden zij hem hun probleem voor en vroegen om bewaking van het graf om te voorkomen dat de leerlingen van Jezus zijn lichaam zouden stelen, zodat ze konden rondvertellen dat hij was verrezen uit de doden. Pilatus liet een aantal mannen voor het graf plaatsen.
Paaszaterdag en de kerk
Op Paaszaterdag (stille of heilige zaterdag) om 12 uur 's middags eindigt de vastenperiode die begint op Aswoensdag. Christenen herdenken dan de wederopstanding van Jezus. Op zaterdagochtend werd eeuwen lang het nieuwe licht en het nieuwe water gewijd. In 1951 werden deze Goede Weekplechtigheden zelfs verplicht gesteld door paus Pius XII.
In de Katholieke Kerk wordt op Stille Zaterdag net als op Goede Vrijdag de Eucharistie in het geheel niet gevierd. In tegenstelling tot Goede Vrijdag wordt op Paaszaterdag zelfs de Heilige Communie niet uitgereikt Er worden wel enige geconsacreerde (gewijde) hosties voorradig gehouden, voor het geval stervenden de communie nog willen ontvangen.
Christus heeft Duivel en dood voor alle mensen overwonnen, ook voor de mensen die leefden voordat het Kruisoffer werd gebracht. De Kerk leert dat Christus op Stille Zaterdag 'is nedergedaald ter helle'. Alle mensen die vóór het offer van de Kruisdood Rechtvaardig waren geworden, heeft Christus - voorafgaand aan zijn Verrijzenis - bevrijd uit het dodenrijk.
Paarskaars
Tijdens de paaswake, welke gevierd wordt op de avond van paaszaterdag en voorafgaand aan 1e Paasdag, wordt een nieuwe Paarskaars gewijd. Dit is het symbool van Christus´ verrijzenis en wordt gebruikt bij de wijding van doopwater (de doopbelofte wordt door iedere gelovig deze avond hernieuwd). De kaars heeft vijf ingeboorde, in kruisvorm, gaten met daarin wierookkorrels. Deze gaten dienen als herinnering aan de kruiswonden van Jezus.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Paashaas en PaaseierenNet als Sinterklaas en Kerst kent Pasen ook zijn symbolieken; de Paashaas en de gekleurde paaseieren. De Paashaas verbli…